Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan opravil pogovor z državno sekretarko Slovaške republike Ingrid Brockovo

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je preko avdio-video konference pogovarjal s slovaško državno sekretarko Ingrid Brockovo. Sogovornici je predstavil teme slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije na področju razvojnega sodelovanja. Dotaknila sta se tudi regionalnega partnerstva in odnosov s ključnimi velesilami.

med pogovorom preko avdio-video konference

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan | Avtor Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

V ospredju vljudnostnega pogovora državnih sekretarjev je bilo bližajoče predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije. Državni sekretar dr. Raščan je predstavil prioritete predsedovanja na področju razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Program delovnih skupin s tega področja bo temeljil na dveh glavnih tematskih sklopih: zeleno okrevanje in človekov razvoj. Most med obema predstavlja ena pomembnejših slovenskih prioritet – celovit pristop do vode.

Slovenija in Slovaška, kot partnerici v Evropski Uniji in zvezi NATO imata podobne poglede na transatlantske odnose. Vez z ZDA ocenjujeta kot trdno z možnostjo poglobitve sodelovanja. V razpravi sta se dotaknila tudi drugih svetovnih velesil in odnosov z njimi, kot sta Ruska federacija in Kitajska.

Slovenija in Slovaška odlično sodelujeta v mednarodnih organizacijah, kjer večinoma zagovarjata podobne interese. Obe državi sta aktivni članici mednarodne skupnosti. Dvostransko sodelovanje med državama je odlično. Krepi se tudi gospodarsko sodelovanje.