Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. maja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 2. 5. 2021 opravljenih skupaj 3.505.109 testiranj s PCR in HAG testi. 2. 5. 2021 je bilo opravljenih 8.524 testiranj, od tega 1.380 s PCR in 7.144 s HAG testi. Potrjenih je bilo 209 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 15,1 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 2. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 608 bolnikov s COVID-19, od tega 149 na intenzivni negi, 19 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je šest oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 3. 5. 2021 vključenih 851 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 80 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Ministrstva, ki so poslala poročila, o posebnostih niso poročala.

Policija je 2. 5. 2021 izdala 1.994 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 351 mladoletnim osebam) in uvedla deset postopkov o prekrških na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih. Nadzor so izvajali na 1.801 lokacijah.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi.

Po radiu, televiziji, družbenih omrežjih in tiskanih medijih se občani seznanili s sprejetimi ukrepi, navodili in priporočili za zajezitev epidemije ter s potekom hitrega testiranja in cepljenja.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.08 so bili aktivirani potapljači Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Gornja Radgona, ker naj bi se v ribniku v kraju Ivanjševski vrh, občina Gornja Radgona, nahajala pogrešana oseba. Pogrešane osebe v ribniku niso našli, zato so bila za pomoč pri iskanju osebe aktivirana še naslednja društva: PGD Črešnjevci, Zbigovci, Ivanjševci, Stavešinci, Spodnji Ivanjci, Negova in Mele. Ob 19.44 so iskalno akcijo prekinili, saj se je pogrešana oseba sama javila pri Policijski postaji (PP) Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.32 so v Blatniku pri Črnomlju, občina Črnomelj, pričeli z akcijo iskanja pogrešane osebe. V iskalni akciji, ki jo je koordinirala Policija, so sodelovali vodniki reševalnih psov Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije (ZRPS) in Skupine iskalnih psov Kinološke zveze Slovenije (SIP KZS) Dolenjske regije, ki so pogrešano osebo mrtvo našli v gozdu. Gasilci PGD Črnomelj so nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Črnomelj.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 19.21 je med Strunjanom in Valeto, občina Piran, voznik z osebnim vozilom zapeljal v jarek in se pri tem lažje poškodoval. Reševalci so ga oskrbeli in odpeljali v izolsko bolnišnico. Gasilci Gasilske brigade (GB) Koper so izvajali požarno varovanje in počistili vozišče.

Izpostava Kranj

Ob 9.18 so na Kapucinskem trgu v Škofji Loki iz poškodovanega vozila iztekale tekočine. Gasilci PGD Škofja Loka so z absorbentom posuli iztekle tekočine in očistili cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.55 so na cesti pri Zgornjem Logu v občini Litija trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Litija so iz enega od vozil rešili ukleščeno osebo in nudili pomoč reševalcem NMP Litija in NMP Trbovlje pri oskrbi še dveh poškodovanih oseb. Prepeljali so ju v nadaljnjo oskrbo.

Ob 17.20 je prišlo do trka dveh osebnih vozil na avtocesti pred predorom Podmilj v občini Lukovica. Posredovali so gasilci CZR Domžale in PGE Celje, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator vozila ter cestišče posuli z vpojnim sredstvom. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 6.26 sta na Bazoviški cesti v Sežani trčili osebno vozilo in avtobus. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so požarno in naletno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in sanirali cestišče. Dve poškodovani osebi so reševalci prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Ob 14.08 se je zgodila prometna nesreča na cesti med Kozino in Divačo, občina Hrpelje-Kozina, z udeležbo motornega kolesa in osebnega vozila. Posredovali so gasilci PGD Materija, ki so nudili prvo pomoč poškodovani osebi, zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter pomagali reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe, ki so jo prepeljali na zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.40 je na regionalni cesti v Mežici prišlo do prometne nesreče z udeležbo dveh osebnih vozil. Posredovali so gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, ki so zavarovali mesto nesreče, na vozilih odklopili akumulatorje, očistili cestišče ter pomagali vlečni službi pri nakladanju poškodovanih vozil. Reševalci Zdravstveno reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so nudili prvo pomoč poškodovancema.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.31 je zagorela stanovanjska hiša v kraju Zabukovica v občini Žalec. Požar, ki se je razširil iz kletnih prostorov na ostrešje objekta so pogasili gasilci PGD Zabukovica, Dobriša vas-Petrovče, Kasaze-Liboje, Griže Gotovlje in Vrbje. Stanovanjski objekt trenutno ni primeren za bivanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.20 je na ulici Na Klisu, občina Vrhnika, nad balkonom gorel nadstrešek. Požar sta pred prihodom gasilcev PGD Vrhnika, Verd in Stara Vrhnika že začela gasiti lastnik in poštar, ki je požar tudi opazil. Gasilci so nadstrešek dokončno pogasili ter pregledali skupaj z okolico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.06 je zagorelo na gradbišču novega pokritega bazena v Novi Gorici. Posredovali so gasilci PGD Nova Gorica in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica in požar omejili in pogasili. Zgorelo je približno 20 kvadratnih metrov strešne kritine.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 12.46 je prišlo do iztekanja pogonskega goriva iz tovornega vozila na cesti v Zgornjih Bitnjah, občina Kranj. Posredovali so gasilci Gasilsko reševalna služba (GARS) Kranj, ki so ob pomoči Komunalnega podjetja Kranj cestišče očistili.

Izpostava Maribor

Ob 8.10 je prišlo v podjetju na Perhavčevi ulici v Mariboru zaradi napake na zalogovniku do iztekanja nevarne snovi. Gasilci so izteklo snov prečrpali v drug zalogovnik, popivnali madeže s tal in prezračili prostore. Do večjega onesnaženja okolja ni prišlo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.48 je občanka iz naselja Tabor v občini Nova Gorica pri čiščenju starejše hiše našla NUS. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije, ki sta odstranila na varno topovsko granato, kalibra 75 mm, z maso 6,5 kg, italijanske izdelave iz 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.15 je na njivi v bližini naselja Zajčji Vrh pri Stopičah, občina Novo mesto, krajan našel neznano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so odstranili in na kraju uničili minometno mino kalibra 81mm in vžigalnik minometne mine, oboje italijanske izdelave ostanek iz druge svetovne vojne.

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Celje

Ob 14.27 se je v kraju Suhadol, občina Slovenske Konjice, porušil strop v kuhinjskem delu stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Loče, ki so zavarovali kraj dogodka, ga pregledali ter nudili pomoč pri sanaciji. Pri porušitvi sta se lažje poškodovali dve osebi. Obveščene so bile pristojne službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.09 je v Šaleku, občina Velenje, v večstanovanjskem objektu obstalo dvigalo. Gasilci PGD Velenje so s tehničnim posegom iz dvigala rešili dve osebi.

Ob 15.32 si gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše Na otoku v Celju, v katerem je bila obnemogla neodzivna oseba.

Izpostava Koper

Ob 10.34 so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper intervenirali v Centru starejših občanov v Luciji v občini Piran, kjer ostala oseba ujeta v okvarjenem dvigalu. Izklopili so električno napajanje in s tehničnim posegom odprli vrata dvigala.

Ob 17.16 so gasilci JZ GB Koper intervenirali v Jagodju, občina Izola, kjer je drevo padlo na cesto in zaprlo pot k stanovanjski hiši. Drevo so razžagali in odstranili s ceste.

Izpostava Kranj

Ob 19.54 je bilo na Letališki ulici v Vogljah, občina Šenčur, poplavljeno cestišče v podvozu avtoceste. Gasilci GARS Kranj ter PGD Šenčur in Voglje so vodo izčrpali.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.44 so gasilci GB Ljubljana posredovali na reki Ljubljanici pri Ambrožovem trgu v Ljubljani, kjer se je odtrgal delovni splav in ušel preko zapornic. Splav so počakali malo nižje in ga privezali na brežino.

Izpostava Maribor

Ob 18.41 so gasilci JZ GB Maribor odstranili podrto drevo, ki je padlo na cestišče na Karantanski ulici pri kopališču Dobrava v Mariboru.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/