Skoči do osrednje vsebine

Izjava ministra Poklukarja po video sestankih s cepilnimi centri in bolnišnicami glede organizacije cepljenja proti covidu-19

Cepilni centri bodo pričeli s stopnjevanjem cepljenja, saj v prihodnjih dneh v Sloveniji pričakujemo 120.000 odmerkov cepiva. Pri izvedbi cepljenja jim bodo po potrebi pomagali pripadniki Slovenske vojske in Civilne zaščite. V začetku maja se pričakuje tudi pilotno testiranje aplikacije za naročanje na cepljenje.

V prvem tednu maja je pričakovati večje dobave cepiv proti covidu-19, predvidoma bo na voljo 9000 odmerkov cepiva proizvajalca Moderna, ki bo namenjeno za drugi odmerek, in 69.000 odmerkov cepiva AstraZenece, od katerih jih bo prav tako 9000 namenjenih za cepljenje z drugim odmerkom. Prav tako je pričakovati 6000 odmerkov cepiva proizvajalca Johnson & Johnson in več kot 56.000 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech.

Minister vse prebivalce poziva in naproša, naj se na cepljenje prijavijo in se ga zagotovo tudi udeležijo, ko so poklicani. Ob tem je dejal: »Na nas je, da vsi skupaj odgovorno pristopimo k cepljenju in v najkrajšem času cepimo čim več ljudi«. Poudarja, da je ključnega pomena dobro sodelovanje med osebnim zdravnikom in bolnikom, saj je izredno pomembno zaupanje zdravstvenemu osebju.

Občane aktivno kliče 35 cepilnih centrov, 27 pa jih bo po današnjih sestankih in usklajevanju to še nadgradilo. Minister priznava, da so nekatere regije uspešnejše od drugih, kar je pripisati večim dejavnikom. Za boljšo učinkovitost, bo potrebno med drugim usposobiti mobilne enote za cepljenje, še posebej na področjih v katerih starejša populacija težje dostopa do cepilnih centrov, marsikje pa bo potrebno vključiti tudi koncesionarje.

Cepilni centri so zmožni cepiti tudi do trikrat več oseb dnevno, kot jih cepijo sedaj, na podlagi teh podatkov je možno predvidevati, da bi prebivalce Slovenije lahko precepili v dveh mesecih.

V prihodnjih dneh bo v vse zdravstvene domove, vpeljan sistem, ki bo poenostavil administrativni del procesa cepljenja. Kmalu pa se pričakuje tudi testiranje aplikacije za naročanje na cepljenje proti covidu-19, ki bo po odpravi porodnih krčev uvedena po celotni Sloveniji.

Po ministrovi oceni bi lahko v prvi polovici maja na voljo imeli že dovolj odmerkov cepiva, da bi lahko odpravili cepljenje po prednostnih skupinah, kot jih predvideva nacionalna strategija za cepljenje.

V prednostno skupino so uvrščeni tudi maturantje in zaposleni, ki sodelujejo pri maturi, njihovo cepljenje je bilo predvideno za minuli petek, ki pa je bilo zaradi številnih odpovedi prestavljeno. Po podatkih STA, od prijavljenih 1391 oseb, se jih vabilu 347 ni odzvalo, zato bodo cepljenje opravili v torek. V primeru dodatnih prijav, bodo zainteresirane naročali tedensko na dneve, ko bo potekalo cepljenje s cepivom AstraZenece. Osebe, ki so izrazile željo za cepljenje z drugim cepivom, bodo morale počakati, da pridejo na vrsto.

Po pogovoru z zdravstvenimi delavci na terenu, minister sporoča, da so kljub izčrpanosti motivirani in angažirani, da s cepljenjem zaključijo zadnjo etapo epidemije. Pri tem jim bodo na voljo, kot že ponekod po državi, pripadniki Slovenske vojske in Civilne zaščite.

Kot omenjeno vojska že od začetke pandemije nudi podporo Civilni zaščiti in drugim državnim organom, tudi s cepljenjem. Vojaška zdravstvena enota cepi pripadnike vojske in drugih obrambno-varnostnih služb, ki so do tega upravičeni, sporoča poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc.

Medtem pripadniki Civilne zaščite pod poveljstvom Srečka Šestana cepilnim centrom pomagajo predvsem z organizacijskimi in administrativni nalogami, za razbremenitev zdravstvenega osebja. Cepljenja sicer ne izvajajo, saj za to nimajo ustreznih kadrov.

Po zadnjih podatkih, vnesenih v elektronski register cepljenih oseb, s strani izvajalcev cepljenja, je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 410.716 oseb, z dvema pa 175.599 oseb oz. 8,4 odstotka prebivalcev.