Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. aprila 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 1. 5. 2021 opravljenih skupaj 3.496.430 testiranj s PCR in HAG testi. 1. 5.  2021 je bilo opravljenih 6.977 testiranj, od tega 1.827 s PCR in 5.150 s HAG testi. Potrjenih je bilo 362 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 19,8 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 1. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 605 bolnikov s COVID-19, od tega 152 na intenzivni negi, 35 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 6 oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 2. 5. 2021 vključenih 386 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 8 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Ministrstva, ki so poslala poročila, o posebnostih niso poročala.

Policija je 30. 4. 2021 izdala 524 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 115 mladoletnim osebam) in uvedla 5 postopkov o prekrških na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih. Nadzor so izvajali na 1.862 lokacijah.

Regijski in občinski štabi CZ so zaradi vikenda večinoma delovali v zmanjšani operativni sestavi oziroma so zagotavljali dežurstvo na domu. Spremljali so razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Ponekod se je zaradi praznika povečano število prebivalstva na javnih površinah in turističnih točkah.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi.

Po radiu, televiziji, družbenih omrežjih in tiskanih medijih se občani seznanili s sprejetimi ukrepi, navodili in priporočili za zajezitev epidemije ter s potekom hitrega testiranja in cepljenja.

 

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 21.26 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Borovnice, 16 km jugozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Borovnice, Vrhnike, Preserja, Vnanjih Goric, Jezera, Kamnika pod Krimom, Logatca in okoliških krajev. Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Močan veter

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.30 je močan veter v kraju Gore, občina Idrija, odkril streho na gospodarskem objektu. Aktivirani so bili prostovoljni gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dole, ki so lastniku poslopja pomagali sanirat poškodovano kritino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 12.34 so v Ulici Staneta Severja v Mariboru gasilci Gasilske brigade (GB) Maribor s pomočjo lestve iz drugega nadstropja stanovanjskega bloka prenesli obolelo osebo in jo predali reševalcem v oskrbo. Oseba je bila prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.13 je pričela iskalna akcija za pogrešano osebo na območju Stopnika v občini Tolmin. Poleg policistov so sodelovali gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin in gasilci PGD Dolenja Trebuša. Akcija je bila prekinjena po dobri uri iskanja, ker so pogrešano osebo našli v Dolenji Trebuši.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.30 je v Paki pri Velenju v občini Velenje prišlo do trčenja treh osebnih vozil. Posredovali so gasilci PGD Velenje, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, sanirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč avto vleki pri nalaganju vozil. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 23.44 so na Triglavski cesti v naselju Mojstrana, občina Kranjska Gora, posredovali gasilci PGD Mojstrana, Kranjska gora, Dovje in Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice, kjer je zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci so požar pogasili, opravili pregled s termo kamero in prezračili prostore. Stanovalec se je nadihal dima, zato so ga pregledali reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP).

Izpostava Ptuj

Ob 6.54 se je v naselju Rotman, občina Juršinci, zaradi gradbenih del na stanovanjskem objektu vnel leseni tram. Gasilci PGD Gabrnik in Grabšinski Breg so zavarovali kraj dogodka, odstranili omet in tleči les ter preventivno s termovizijsko kamero pregledali objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 21.15 je v romskem naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 9.15 se je ob Babnogoriški cesti na Lavrici, občina Škofljica, kadilo iz drevesa. Gasilci PGD Škofljica in Lavrica so goreče drevo pogasili in ga pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

 

Izpostava Maribor

 

Ob 0.04 je v Šubičevi ulici v Mariboru zagorel komunalni zabojnik za organske odpadke. Gasilci iz JZ GB Maribor so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Ljubljana

Med 15.40 in 17. uro je prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo na območju Moravč zaradi izpada 20 kV daljnovoda. Brez električne energije je bilo 1430 gospodinjstev.

Ob 17.07 je bilo brez električne energije 292 odjemalcev iz Kriške vasi, občina Ivančna Gorica, zaradi menjave poškodovanega elektro droga. Dežurni delavci Elektra Ljubljana so napako odpravili do 20. ure.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 10.29 so na Aškerčevi ulici v Krškem gasilci PGE Krško rešili ujeto osebo v dvigalu večstanovanjskega bloka in odpravilo napako na dvigalu.

Ob 13.04 so na Trdinovi ulici v Brežicah gasilci PGD Brežice nudili pomoč občanu, ki je padel v stanovanju. Na kraju je bila prisotna zdravnica NMP Brežice, ki je občana pregledala.

Izpostava Celje

Ob 7.33 je na Graškogorski cesti v Velenju zaradi okvare na vodnem zbiralniku voda pritekla po brežini in poplavila kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Velenje, ki so izčrpali vodo iz prostorov, delavci Komunalnega podjetja Velenje pa so ustavili iztekanje.

Ob 17.18 so na Trubarjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. 

Izpostava Kranj

Ob 8.03 se je na cesto Vašca–Letališče Brnik, občina Cerklje na Gorenjskem, podrlo drevo. Gasilci PGD Cerklje so drevo razžagali in odstranili.

Ob 9.05 se je na cesto Selca–Kališe, občina Železniki, podrlo drevo. Gasilci PGD Selca so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.26 se je na cesto Rašica–Knej, občina Velike Lašče, podrlo drevo. Gasilci PGD Rašca so odstranili drevo s cestišča.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.58 se je v Lokavcu, občina Ajdovščina, zaradi močnega deževja drevo nagnilo in ogrožalo stanovanjsko hišo. Gasilci GRC Ajdovščina so drevo požagali.

Ob 18.02 so v Grilčevi ulici, občina Idrija, gasilci PGD Idrija, potegnili na cesto osebno vozilo, ki je zapeljalo s ceste in obtičalo.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.37 je na cesti Metlika–Semič pri naselju Bočka, občina Metlika, podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Metlika so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 4.17 se je na cesto Podgora–Ravne, občina Ravne na Koroškem, podrlo večje drevo. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so ga razžagali in odstranili s cestišča.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/