Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. maja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 30. 4. 2021 opravljenih skupaj 3.488.998 testiranj s PCR in HAG testi. 30. 4. 2021 je bilo opravljenih 38.711 testiranj, od tega 4.197 s PCR in 34.514 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.017 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 24,2 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 30. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 616 bolnikov s COVID-19, od tega 154 na intenzivni negi, 75 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 7 oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 1. 5. 2021 vključenih 411 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 13 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Ministrstva, ki so poslala poročila, o posebnostih niso poročala.

Policija je 30. 4. 2021 izdala 524 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 115 mladoletnim osebam) in uvedla 5 postopkov o prekrških na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih. Nadzor so izvajali na 1.862 lokacijah.

Regijski in občinski štabi CZ so zaradi vikenda večinoma delovali v zmanjšani operativni sestavi oziroma so zagotavljali dežurstvo na domu. Spremljali so razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Ponekod se je zaradi praznika povečano število prebivalstva na javnih površinah in turističnih točkah.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi.

Po radiu, televiziji, družbenih omrežjih in tiskanih medijih so se občani seznanili s sprejetimi ukrepi, navodili in priporočili za zajezitev epidemije ter s potekom hitrega testiranja in cepljenja.

 

Plazovi

Izpostava Kranj

Ob 22.59 se je nad objektom pot v Pilarno v Tržiču sprožil zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjski objekt. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tržič so v sodelovanju s policisti Policijske uprave (PU) Kranj in CZ Tržič evakuirali 5 oseb in zaščitili objekt pred nadaljnjim  poškodovanjem. Pregled plazu bodo nadaljevali v jutranjih urah.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 18.00 sta pri sestopu z Velike planine, občina Kamnik, osebi zašli s poti od Šimnovca proti spodnji postaji kabinske žičnice. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik so ju našli in varno pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.56 je na Poti na Sitarjevec, občina Litija, v gozdu onemogla oseba. Gasilci PGD Litija in gorski reševalci GRS Ljubljana so nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Litija pri oskrbi obolele oseb in nato prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP so osebo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.40 so na Koroški cesti v Ravnah na Koroškem gasilci Koroškega gasilskega zavoda posredovali v valjarni jekla, kjer se je poškodoval delavec. Na kraju so mu nudili prvo pomoč in prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Ravne na Koroškem.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 13.47 se je v Pečovniku, občina Celje, na pohodu poškodovala pohodnica. Zaradi težko dostopnega terena so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje poškodovano pohodnico na kraju dogodka oskrbeli in nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri dostopu do kraja dogodka in pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.00 je v naselju Ponova vas, občina Grosuplje, občan z mopedom trčil v kapelico. Gasilci PGD Ponova vas in Št. Jurij so nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana, ki so poškodovanca oskrbeli na kraj.

Ob 12.10 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Kočevja v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 8.00 se je na območju Češke koče, naselje Zgornje Jezersko, občina Jezersko, nadaljevala iskalna akcija. Območje Golega Vrha in Babe so preiskali gorski reševalci GRS Jezersko s pomočjo posadke helikopterja Letalske policijske enote (LPE). Pogrešano osebo so našli na poti do Češke koče, katero so nato s helikopterjem prepeljali v dolino.

Ob 18.56 so na območju Srednjih Bitenj, občina Kranj, pogrešali osebo. Gasilci iz Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Kokrica, Stražišče, Jošt, Žabnica, Breg ob Savi, Bitnje ter vodniki z reševalnimi psi Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS), Kinološke zveze Slovenije (KZS) in policisti PU Kranj so pregledali ožjo in širšo okolico. Pogrešano osebo so našli. Prevzeli so jo policisti PU Kranj in reševalci NMP Kranj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.28 je v naselju Mali Kamen, občina Krško, padel motorist z motorjem. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj nesreče, na motorju odklopili akumulator in nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Krško, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 17.41 sta v naselju Vrbno, občina Šentjur trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGE Celje so prometno in protipožarno zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Celje, kateri so oskrbeli eno poškodovano osebo in jo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.18 so v naselju Srednje Jarše, občina Domžale, trčila tri osebna vozila. Pri tem se je eno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, posuli po vozišču razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale, ki so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato eno osebo prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

Ob 12.17 se je na cesti proti Črnivcu pri odcepu za Sovinjo Peč, občina Kamnik, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in posuli po vozišču razlite tekočine z absorbentom. Reševalci NMP Kamnik so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnjo zdravljenje v UKC Ljubljana.

Ob 18.33 sta v Rovtah, občina Logatec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri nalaganju vozil na avtovleko in policiji ter usmerjali promet. Reševalci NMP Logatec so oskrbeli dve poškodovani osebi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.14 se je v naselju Šempeter pri Gorici, občina Šempeter–Vrtojba, v križišču pri padcu z električnim kolesom poškodoval kolesar. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč policistom ter reševalcem NMP Nova Gorica, ki so poškodovanca oskrbeli na kraju.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.58 je pri Medvedjeku, občina Trebnje, na avtocesti osebno vozilo trčilo v sredinsko odbojno ograjo. Gasilci PGD Trebnje so pred prihodom policistov in delavcev Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) proti naletno zavarovali kraj, odklopili akumulator, proti požarno zavarovali vozilo, posuli po vozišču razlite motorne tekočine in z delavci DARS očistili vozišče ter nudili pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči Trebnje, ki so tri poškodovane osebe oskrbeli na kraju in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Zdravstveni dom Trebnje.

Ob 21.52 je na cesti Metlika–Slamna vas pri naselju Svržaki, občina Metlika, vozilo zapeljalo s ceste, se prevrnilo na bok in trčilo v drevo. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Metlika in Črnomelj so na kraju oskrbeli dve poškodovani osebi in ju odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci PGD Črnomelj so odklopili akumulator na vozilu, s tehničnim posegom rešili osebi iz vozila, zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče ter pomagali reševalcem in policiji.

Izpostava Postojna

Ob 16.33 je v bližini naselja Gorjansko, občina Komen, motorist z motornim kolesom zapeljal z vozišča in trčil v drevo. Gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Sežana. Ti so poškodovanca oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 20.32 so v Podbrezjah, občina Naklo, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Podbrezje so požar v dimniku pogasili, prezračili prostore, preverili okolico dimniške tuljave in do dimnikarskega pregleda odsvetovali kurjenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.29 je v Moravčah pri Gabrovki v občini Litija zagorelo v spalnici stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Gabrovka in Tihaboj, ki so pogasili posteljo ter pregledali mansardo. Ostanke so odstranili in dokončno pogasili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.44 je v Premrlovi ulici v Ljubljani na parkirišču gorelo osebno vozilo. Požar je pričel z gasilnim aparatom gasiti lastnik, dokončno pa so ga pogasili gasilci iz PGD Ljubljana - Rudnik in GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.06 je v naselju Solkan, občina Nova Gorica, zagorelo v predelu motorja osebnega vozila. Požar so pogasili mimoidoči in lastnik vozila pred prihodom gasilcev JZ GRD GE Nova Gorica, ki so nato požar dokončno pogasili in pregledali vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 18.39 je na brežini reke Save blizu naselja Orehovo v občini Sevnica zagorelo zaradi nepogašenega kurišča. Požar so pogasili gasilci PGD Sevnica.

Izpostava Maribor

Ob 18.40 je na Slivniškem Pohorju, občina Hoče-Slivnica, strela udarila v drevo, ki je zagorelo. Gasilci iz PGD Hoče in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so drevo pogasili, razžagali in pospravili pogorišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.06 so v ulici K Roku v Novem mestu, gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto pogasili ostanke kurjenja, ki so ostali po kurjenju kresa.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 0.27 so na Mirnopeški cesti v Novem mestu gorele smeti v komunalnem zabojniku. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Prečna so pogasili goreče smeti v zabojniku in mešane odpadke na prostem, na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.24 je na Delavski ulici v Celju občanka na parkirišču v osebnem vozilu opazila neodzivno osebo. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom odprli vrata vozila in nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 22.05 so v Dvorjah, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci PGD Cerklje nudili pomoč policistom PU Kranj z razsvetljevanjem kraja prometne nesreče.

Izpostava Maribor

Ob 16.35 je v Keleminovi ulici v Mariboru iz stanovanja iztekala voda. Gasilci JZ GB Maribor so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli stenski ventil.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.50 so v naselju Ravnica, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše in tako omogočili reševalcem NMP Nova Gorica dostop od obolele osebe. Gasilci so reševalcem tudi nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 19.35 je na Slavniški cesti v Kozini, občina Hrpelje - Kozina, v stanovanju iztekala voda. Gasilci PGD Materija so zaprli ventil in posesali izteklo vod.

Izpostava Trbovlje

Ob 1.13 so gasilci PGD Trbovlje v ulici Novi dom v Trbovljah zaprli vodovodni ventil v stanovanju, iz katerega je iztekala voda in posesali izteklo vodo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/