Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. aprila 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 29. 4. 2021 opravljenih skupaj 3.448.776 testiranj s PCR in HAG testi. 29. 4. 2021 je bilo opravljenih 36.092 testiranj, od tega 4.442 s PCR in 31.650 s HAG testi. Potrjenih je bilo 949 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 21,4 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 29. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 626 bolnikov s COVID-19, od tega 157 na intenzivni negi, 45 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 7 oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 30. 4. 2021 vključenih 722 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 84 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Ministrstva, ki so poslala poročila, o posebnostih niso poročala.

Policija je izdajala potrdila o napotitvi v karanteno. Nadzor je izvedla na 1.764 lokacijah.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Občane so opozarjali, da naj ob tradicionalnih dogodkih in druženjih spoštujejo ukrepe za preprečevanja širjenja koronavirusa, pri kurjenju kresov pa zagotovijo ustrezne preventivne ukrepe varstva pred požarom.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Po radiu, televiziji, družbenih omrežjih in tiskanih medijih so se občani seznanili s sprejetimi ukrepi, navodili in priporočili za zajezitev epidemije ter s potekom hitrega testiranja in cepljenja.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 19.03 je na poti iz Kališa proti naselju Dražgoše, pod grebenom Površnica v občini Železniki, mlajša oseba izgubila zavest in padla po brežini. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Železniki, Selca in Dražgoše in reševalci Gorski reševalne službe (GRS) Škofja Loka so osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka ter jo prenesli do reševalnega vozila. Prepeljana je bila v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 10.13 si je pri naselju Razbore, občina Trebnje, v gozdu občan poškodoval nogo. Reševalci nujne medicinske pomoči Trebnje so ga na kraju oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci PGD Čatež pri Zaplazu so pomagali reševalcem pri prenosu poškodovanega iz gozda do reševalnega vozila.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 12.55 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu poletela na Jesenice, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.00 sta na Brinjevi gori v občini Zreče trčili osebni vozili. Eno od vozil je obstalo na robu strmega terena. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator in vozilo s pomočjo vitla potegnili na cesto.

Ob 13.22 sta na Cesti Kozjanskega odreda v Šentjurju trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, vozili umaknili s cestišča in nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.47 je na državni cesti Moste–Vodice, občina Komenda, osebno vozilo zletelo s ceste. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, rešili ukleščenega voznika iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanca, nevtralizirali razlite motorne tekočine in postavili vozilo na cestišče. Poškodovanca so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.36 so v Slovenski Bistrici trčila tri osebna vozila. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP Slovenske Konjice prepeljali v UKC Maribor. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, reševalcem nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe in z vpojnimi sredstvi počistili razlite motorne tekočine.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.18 sta na avtocesti Sveti Jurij ob Ščavnici–Vučja vas trčila kombinirano vozilo s priklopnikom in tovorno vozilo, zaradi česar je bila popolna zapora ceste. Pri tem se je lažje poškodovala ena oseba. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer, ki so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje tekočin iz vozil, očistili cestišče in pomagali vlečni službi pri nalaganju vozila. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Murska Sobota.

Ob 23.50 sta v Murski Soboti na križišču med Lendavsko ter Gregorčičevo ulico trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč z razsvetljavo in reševalcem NMP, policiji in avtovleki. Odklopili so akumulator in očistili cestišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.16 je v bližini Plužne, občina Bovec, osebno vozilo zdrsnilo z vozišča in obtičalo v obcestnem jarku. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj nesreče in vozilo postavili nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 19.14 so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper intervenirali na koprski tržnici, kjer je zagorela plastična škatla s papirnatimi brisačami. Požar so še pred prihodom gasilcev pogasili delavci Marjetice Koper. Prostore so prezračili.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.38 je v kletnih prostorih stanovanjske hiše v Mostah v občini Komenda zagorel štedilnik. Požar, ki je uničil kuhinjske elemente in štedilnik, so pogasili gasilci PGD Komenda, Križ in Moste pri Komendi.

Ob 16.20 je v naselju Perovo, občina Kamnik, zagorela mreža električnega talnega ogrevanja pod lesenim podom v kuhinji. Požar se je razširili na štedilnik. Posredovali so gasilci PGD Kamnik. S hitro intervencijo so preprečili širjenje požara, ga pogasili in odstranili leseni del poda ter kuhinjske elemente in pregledali objekt s termovizijsko kamero. Občanko, ki se je nadihala dima so oskrbeli reševalci NMP Kamnik.

Izpostava Maribor

Ob 13.08 je v Kozjaku nad Pesnico, občina Kungota, zagorel zapuščen vikend. Gasilci PGD Zgornja Kungota so požar pogasili, preventivno prekopali pogorišče ter pregledali okolico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.30 je v kraju Kal nad Kanalom v občini Kanal prišlo do vžiga saj v enem od dimnikov stanovanjske hiše . Posredovali so gasilci PGD Avče in Kanal, ki so požar pogasili, dimnik očistili in okolico dimne tuljave pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.11 je v Ručetni vasi, občina Črnomelj, gorela hlodovina na dvorišču mizarske delavnice. Gasilci PGD Petrova vas in Črnomelj so pogasili požar, ki se je iz stroja za lupljenje lubja razširil na hlodovino in nadstrešek. Obveščene so bile pristojne službe, ki bodo ugotovile vzrok požara in višino škode.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.00 je na Tovarniški cesti v Ajdovščini na parkirišču gorela ponjava in material na prikolici tovornjaka. Požar so pogasili gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 23.03 je v naselju Gorica, občina Krško, gorelo večje število pnevmatik v naravi. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Veliki Podlog so požar pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 21.49 je ob cesti Žiri proti Breznici pri Žireh, občina Žiri, zagorelo v gozdu. Gasilci PGD Žiri, Dobračeva in Brekovice so na kraju ugotovili, da je šlo za neprijavljeno nadzorovano kurjenje. Požar na manjši površini okoli 5 kvadratnih metrih so pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.07 je ob Babno goriški cesti na Lavrici, občina Škofljica, na prostem občan kuril palete ter zaradi vetra izgubil nadzor nad ognjem. Gasilci PGD Lavrica in PGD Škofljica so pogasili požar.

Ob 20.07 so v Željnah, občina Kočevje, pri stanovanjski hiši goreli odpadni avtomobilski deli. Požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Šalka vas in Kočevje.

Ob 21.35 so ob poljski poti v na Pijavi Gorici v občini Škofljica gasilci PGD Pijava Gorica pogasili kup vejevja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.08 je v bližini komunalne deponije v Ajdovščini gorelo odpadno vejevje. Gasilci GRC in PGD Ajdovščina so požar, ki je zajel okoli 0,09 ha pogasili in požarišče preventivno zalili z vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.52 je na Grmskem sprehajališču v Novem mestu gorel manjši štor. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so požar pogasili.

Ob 20.07 je v Rumanji vasi, občina Straža, gorela podrast. Gasilci PGD Vavta vas so pogasili požar na površini okoli 25 kvadratnih metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 20.35 so v naselju Dobrova v občini Ormož gasilci PGD Hardek pogasili goreč kres.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 10.17 so v Spodnjih Prelogah v občini Slovenske Konjice pri gradbenih delih poškodovali plinovod. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali in pregledali kraj dogodka. Dežurni vzdrževalec Petrol plin je odpravil poškodbo na plinovodu.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.47 naj bi bil v Župančičevi ulici v Domžalah v večstanovanjskem objektu zaznan močan vonj po plinu. Iz objekta se je na prosto umaknilo okoli 20 stanovalcev. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so izmerili koncentracijo nevarnih plinov v vseh stanovanjih in v skupnih prostorih v objektu, vendar nevarnosti za zdravje in okolje niso zaznali. Ne enem mestu v objektu so zaznali šibak vonj po nafti. Skupaj s hišnikom in upravnikom so večstanovanjski objekt prezračili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 17.04 so v naselju Drenovec pri Leskovcu, občina Krško, gasilci PGE Krško posuli in razmastili razlite motorne tekočine po cestišču v dolžini okoli enega kilometra.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.14 so v kraju Volče, občina Tolmin, na separaciji peska delavci naleteli na ubojno sredstvo.. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila na varno štiri ročne bombe italijanske izdelave, mase po 0,52 kg, ter dve topovski granati, kalibra 80 mm, ena mase 7,5 kg in druga mase 6,8 kg, obe avstrijskega porekla. Vse najdbe so ostanek obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.39 so v Zatolminu, občina Tolmin, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranili na varno topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave ter 2 ročni bombi, angleške izdelave, mase po 0,73 kg, ostanek 2. svetovne vojne.

Ob 15.46 je občan pod Sveto Goro pri Grgarju, občina Nova Gorica, naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato, kalibra 65 mm, mase 4 kg, italijanske izdelave, ostanek obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 22.13 so v Prešernovi ulici v Velenju gasilci PGD Velenje nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v stanovanje.

Izpostava Koper

Ob 20.42 so v Hrvatinovi ulici v Ankaranu gasilci JZ GB Koper s pomočjo hidravličnih razpiral razprli ograjo in rešili otroka, v katero si je zataknil glavo.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.18 je ob Poti čez Horjulko v naselju Dobrova občanka padla v rastlinjaku. Gasilci PGD Dobrova so nudili pomoč pri imobilizaciji in prenosu občanke iz rastlinjaka do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/