Skoči do osrednje vsebine

Začenja se sklop mednarodnih vojaških vaj Defender Europe 21

Od 1. maja do 5. julija se tudi na območju Republike Slovenije začenja sklop mednarodnih vojaških vaj Defender Europe 21 (DE21), na katerih se bodo skupaj s pripadniki šestindvajsetih zavezniških in partnerskih držav urili tudi pripadniki Slovenske vojske (SV).

S sodelovanjem na vajah bo SV izgrajevala vojaške zmogljivosti, se urila in povezovala ter kot enakovreden partner utrjevala vlogo v zavezništvu, z namenom izgradnje učinkovitejših in odzivnejših sil za zagotavljanje skupne varnosti in miru.

Na območju Slovenije bodo  v tem času vaje Zvezdni vitez (Astral Knight), Jadranski udar (Adriatic Strike) in Takojšen odgovor (Immediate Response), pripadnice in pripadniki SV pa bodo sodelovali še na vajah na Madžarskem (Black Swan, Trojan Footprint), Češkem (Capable Deployer) in v Nemčiji (poveljniško-štabna vaja - CPX DE21). Del vaj, ki bo potekal na območju Slovenije, bo vodil poveljnik sil SV brigadir Miha Škerbinc, celoten sklop vaj pa vodi general Christopher G. Cavoli, poveljnik Poveljstva ameriške vojske v Evropi in Afriki (USAREUR-AF).

Vaje se bodo večinoma odvijale na vojaških vadiščih in streliščih SV, posebna pozornost pa bo namenjena zaščiti zdravja oz. ukrepom preprečevanja širjenja epidemije.