Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. aprila 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 28. 4. 2021 opravljenih skupaj 3.410.993 testiranj s PCR in HAG testi. 28. 4. 2021 je bilo opravljenih 38.251 testiranj, od tega 3.937 s PCR in 34.314 s HAG testi. Potrjenih je bilo 918 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 23,3 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 28. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 636 bolnikov s COVID-19, od tega 157 na intenzivni negi, 59 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 6 oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 29. 4. 2021 vključenih 718 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 98 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

Policija je izdajala potrdila o napotitvi v karanteno in izvajala nadzor na 1.660 lokacijah.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščita (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov.

Po radiu, televiziji, družbenih omrežjih in tiskanih medijih se občani seznanili s sprejetimi ukrepi, navodili in priporočili za zajezitev epidemije ter s potekom hitrega testiranja in cepljenja.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 12.32 je v podjetju Knauf Insulation v naselju Trata, občina Škofja Loka, pri vzdrževalnih delih padel kos pločevinaste plošče delavcu na nogo in mu jo hudo poškodoval. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Trata in Škofja Loka so nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka pri oskrbi poškodovanca in pri prenosu do reševalnega vozila.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.00 se je na območju Zakojce in Šentviške Planote v občini Cerkno in Tolmin, pod vodstvom policije, pričelo iskanje za pogrešano osebo. V iskalni akciji so posredovali gasilci PGD Bukovo - Zakojca, Cerkno, Ponikve-Planota, Kneža in Most na Soči. V popoldanskih urah je bila oseba najdena mrtva med Klavžami in Logarščami v občini Tolmin.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.04 so v Paški vasi, občina Šmartno ob Paki, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nudili pomoč ponesrečencem do prihoda reševalcev NMP Velenje ter posipali cestišče z vpojnimi sredstvi. Tri osebe so bile poškodovane.

Ob 14.01 sta na avtocesti v Cerovcu v občini Šentjur trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter posipali cestišče z vpojnimi sredstvi. Ena oseba je bila poškodovana in oskrbljena na kraju dogodka.

Izpostava Kranj

Ob 14.30 sta na avtocesti, na viaduktu Moste v naselju Moste v smeri Jesenic, občina Žirovnica, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, dvignili prevrnjeno vozilo in ga postavili na kolesa, očistili vozišče razbitih delov vozil in razlitih tekočin. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.24 se je na Perovem, občina Grosuplje, osebno vozilo prevrnilo in obstalo na strehi. Voznik je sam prišel iz vozila. Gasilci PGD Grosuplje in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa in počistili cestišče. Voznika so pregledali reševalci NMP.

Ob 23.02 je na cesti Horjul – Vrhnika v občini Horjul osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, ker je bilo osebno vozilo hibridno so odklopili tudi VN servisno stikalo za VN baterijo ter s termovizijsko kamero preverili temperaturo VN baterije. V nesreči poškodovanega voznika pa so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana in nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.01 sta v naselju Kanižarica, občina Črnomelj, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine ter pomagali policistom pri zapori ceste. Reševalci NMP Črnomelj so oskrbeli ponesrečeno osebo jo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto. Dežurni delavec cestnega podjetja je postavil prometno signalizacijo.

Izpostava Ptuj

Ob 18.30 se je na Tovarniški cesti, občina Kidričevo, tovorno vozilo zagozdilo pod železniški nadvoz. Gasilci PGD Ptuj so kraj dogodka zavarovali in s tehničnim posegom izvlekli vozilo izpod nadvoza.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.20 so se v naselju Selo pri Ihanu, občina Domžale, vnele saje v dimniku stanovanjskega objeta. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so goreče saje pogasili, ohladili in očistili dimnik.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.04 so na počivališču Lukovica pri Domžalah v smeri Maribora, občina Lukovica, gasilci CZR Domžale pogasili gumo tovornega vozila.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.08 je v Dobji vasi, občina Ravne na Koroškem, zagorela podrast v gozdu. Do prihoda gasilcev Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so ogenj pogasili domačini. Gasilci so požarišče v velikosti okoli 4 x 4 metre prekopali in zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.23 je na Poti za Bistrico v Domžalah gorela vsebina zabojnika za odpadno steklo. Mimoidoči občan je z zalivalko pogasil začetni požar in preprečil širjenje požara na preostale zabojnike na večjem ekološkem otoku. Gasilci CZR Domžale in PGD Domžale-mesto so zabojnik ohladili in okolico preventivno pregledali.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 15.23 so v Miklošičevi ulici v Celju zaznali vonj po plinu. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so zavarovali kraj dogodka ter izmerili vsebnosti plinov v zraku. Ugotovljeno je bilo, da gre za uhajanje plina, zato je dežurni Energetike odkril in saniral mesto uhajanja.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.43 so na Podrožniški poti v Ljubljani delavci pri zemeljskih delih z gradbenim strojem pretrgali plinovodno cev. Dežurna delavca Energetike Ljubljana sta zaprla glavni ventil in zaustavila puščanje. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka ter opravili meritve koncentracije plina v ozračju in v bližnjih stanovanjskih objektih. Nevarnosti za zdravje in okolje niso zaznali. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.56 so bili na Verdu, občina Vrhnika, na gladini reke Ljubljanice opaženi madeži modre barve. Gasilci GB Ljubljana ter PGD Verd in Vrhnika so pregledali Ljubljanico gor in dol vodno od mesta onesnaženja in ugotovili, da je izvor verjetno v bližnji industrijski coni. Izmerili so prisotnost ogljikovodikov v reki, vendar nevarnosti za zdravje in okolje niso zaznali. Med intervencijo se je intenziteta onesnaženja zmanjšala. Gasilci PGD Verd bodo v prihodnjih urah izvajali monitoring onesnaženja reke.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Maribor

Ob 16.09 sta v naselju Pivola v občini Hoče – Slivnica pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Vzhodnoštajerske regije odstranila najdeno ročno bombo iz obdobja 2. svetovne vojne. Prepeljala sta jo v ustrezno skladišče do uničenja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.01 so v naselju Dolnja Bistrica v občini Črenšovci v bližini pokopališča našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov iz obdobja druge svetovne vojne odstranila in nato od uničenja shranila na varno.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.11 je občan v naselju Ošlje, občina Šempeter - Vrtojba, v sadovnjaku naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije, ki sta odstranila in do uničenja shranila v primerno skladišče italijansko tromblonsko mino, mase 0,6 kg iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.26 je v naselju Vrh, občina Šentrupert, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko - Ljubljanske regije sta odstranila in na kraju uničila topovsko granato kalibra 37 milimetrov, avstro-ogrske izdelave, ostanek iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Kranj

Ob 8.00 je bila na Bleiweisovi cesti v Kranju, prekinjena oskrba s pitno vodo zaradi okvare na javnem vodovodnem omrežju. Dežurni delavci Komunalnega podjetja (KP) Kranj so okvaro odpravili do 13.00 ure.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Maribor

Ob 16.56 so v Knafelčevi ulici v Mariboru gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz šestega nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 10.30 so v ulici Ivana Turšiča v Sežani gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana ob spremstvu reševalcev NMP in policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja. V stanovanju se je nahajala obolela oseba, ki se ni že dlje časa odzivala.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.34 so v Podkraju v občini Hrastnik gasilci PGD Hrastnik – mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Predali so jo reševalcem NMP Hrastnik v nadaljnjo oskrbo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

–       prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega

         metra od roba kresa,

–       če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi  

         materiali (npr. peskom, kamni, opeko ali kovino),

–       kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe,

–       ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti,

–       pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,

–       prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

–       po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je

         kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

–       na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem

         požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

–       če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj

         obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno

         pristojne gasilske enote.

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih (npr. Pravilnik o varstvu gozdov). Prav tako lahko tudi občine s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi kurjenja, tudi kurjenja kresov v naravnem okolju, ali/ter omejitve in prepovedi širijo iz naravnega tudi v druga okolja (npr. bivalno okolje). Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja. Zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja prepričati, kakšne so morebitne omejitve in prepovedi na konkretnem območju, kjer nameravate kuriti kres.

Spoštovati je treba tudi ukrepe Vlade Republike Slovenije in NIJZ v zvezi z omejevanjem širjenja epidemije covida-19.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/