Skoči do osrednje vsebine

Direktorji za obrambno politiko EU o kriznem upravljanju

Direktorji za obrambno politiko EU so imeli včeraj avdio-video srečanje, namenjeno pripravi na zasedanje Sveta za zunanje zadeve v formatu obrambnih ministrov, ki bo 6. maja letos v Bruslju. Srečanja se je udeležil generalni direktor Direktorata za obrambno politiko mag. Uroš Zorko.

V prvem delu sestanka so se direktorji seznanili s širšo varnostno situacijo in aktualnimi dogodki, vključno z nedavnim obiskom Visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepa Borella v Sahelu (Mavretanija, Čad, Mali), ki je potekal med 21. in 24. aprilom. Na zasedanju je Evropska komisija predstavila Akcijski načrt o sinergijah med civilnimi, obrambnimi in vesoljskimi industrijami, ki vključuje enajst ukrepov. Te bo komisija začela izvajati v tem in naslednjem letu, in sicer z namenom dolgoročnega spodbujanja medsebojnega bogatenja med civilno, obrambno in vesoljsko industrijo.

V drugem delu zasedanja je bila razprava usmerjena v prvo košarico Strateškega kompasa - krizno upravljanje. Podlaga za razpravo je bil miselni dokument Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS), ki črpa iz drugih miselnih dokumentov držav članic, predstavljenih v okviru Strateškega dialoga. V dokumentu so predstavljeni konkretni predlogi za izboljšanje učinkovitosti in fleksibilnosti operativnega delovanja Evropske unije ter naslavljanja izzivov v procesu generiranja sil.

Mag. Uroš Zorko je pozdravil miselni dokument EEAS, ki ponuja celovit pregled konkretnih predlogov za izboljšanje kriznega upravljanja EU, ob upoštevanju horizontalne povezanosti z drugimi področji Strateškega kompasa, kot so odpornost, razvoj zmogljivosti in partnerstva. Eden od glavnih izzivov bo uskladitev ambicij, sprejetih na politični ravni s pripravljenostjo držav članic, da zagotovijo konkretne sile in zmogljivosti na terenu. Posebno področje, kjer bi bilo treba okrepiti krizno upravljanje, je situacijsko zavedanje, kjer je treba več naporov usmeriti v boljšo izmenjavo obveščevalnih podatkov, sistem zgodnjega opozarjanja in napovedovanja ter bolj napredno načrtovanje. Prav tako bi bilo treba razmisliti o različnih možnostih za pospešitev postopkov sprejemanja odločitev na področju Skupne varnostne in obrambne politike (SVOP), kjer pa je treba zagotoviti spoštovanje različnih nacionalnih procedur v državah članicah in upoštevati načelo enotnega nabora sil.

Zaslon s slikami udeležencev avdio-video srečanja direktorjev za obrambno politiko EU

Avdio-video srečanje direktorjev za obrambno politiko EU | Avtor: MORS