Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. aprila 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 27. 4. 2021 opravljenih skupaj 3.371.271 testiranj s PCR in HAG testi. 27. 4. 2021 je bilo opravljenih 6.150 testiranj, od tega 2.007 s PCR in 4.143 s HAG testi. Potrjenih je bilo 398 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 19,8 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 27. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 621 bolnikov s COVID-19, od tega 155 na intenzivni negi, 40 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 15 oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 28. 4. 2021 vključenih 980 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 70 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

Policija je izdajala potrdila o napotitvi v karanteno in izvajala nadzor na 1.770 lokacijah.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.01 si je na zaprtem igrišču v Bazoviški ulici v Ljubljani otrok poškodoval nogo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili reševalcem dostop do poškodovanega otroka.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 17.21 se je v Podskrajniku, občina Cerknica, pri lepljenju Jumbo plakatov poškodoval delavec. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Cerknica so ga oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Obveščene so bile vse pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.50 se je v Železarni Ravne v obratu Kovačnica, občina Ravne na Koroškem, poškodoval delavec. Poklicni gasilci KGZ Ravne na Koroškem so pomagali pri njegovi oskrbi. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne so ga z reševalnim vozilom prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 8.46 je občanka na poti na Debni vrh, občina Ljubljana, izgubila zavest in onemogla Posredovali so gasilci GB Ljubljana in Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana, ki so nudili pomoč reševalcem pri imobilizaciji in prenosu občanke do reševalnega vozila.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.21 se je v kraju Moravske Toplice začela iskalna akcija za pogrešano osebo. V iskalni akciji so sodelovala prostovoljna gasilska društva Martjanci, Sebeborci in Moravske Toplice. Aktivirana je bila tudi Kinološka zveza reševalnih iskalnih psov, vendar njihove pomoči niso potrebovali. Pogrešano osebo so našli poškodovano. Reševalci NMP Murska Sobota so poškodovano osebo prepeljali v bolnišnico Murska Sobota.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.35 sta na avtocesti Vransko–Trojane, občina Vransko, trčila osebno in tovorno vozilo. Reševalci so tri poškodovane pregledali in eno osebo oskrbeli na kraju. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče in z absorbentom posuli razlite motorne tekočine. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 9.20 sta na obvoznici, Kidričeva cesta v Kranju, trčili osebni vozili. V nesreči sta se poškodovali dve osebi. Posredovali gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so kraj dogodka prometno in požarno zavarovali, posuli iztekle tekočine in odklopili akumulatorja na vozilih. Pomagali so reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.36 sta na južni ljubljanski obvoznici na razcepu Malence trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, do prihoda reševalcev oskrbeli poškodovano osebo in pomagali pri transportu v reševalno vozilo. Odklopili so akumulatorja na obeh vozilih in na razlite okolju nevarne tekočine posuli absorbent. Poškodovana oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.06 je na regionalni cesti Log pod Mangartom–Strmec, občina Bovec, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bovec so ji do prihoda reševalcev NMP Tolmin nudili pomoč. Gasilci so tudi zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, po razlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva ter vlečni službi nudili pomoč pri natovarjanju poškodovanega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.42 je na avtocesti med priključkoma Dobruška vas in Smednik v smeri Obrežja, občina Škocjan, voznik z osebnim vozilom zapeljal preko ograje in obstal na boku med drevesi. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in postavili vozilo na kolesa. Na kraju dogodka so bili tudi reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto, vendar njihova pomoč ni bila potrebna. 

Ob 18.55 sta v Rozmanovi ulici v Novem mestu trčila osebno vozilo in električni skiro. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so na kraju oskrbeli eno poškodovano osebo in jo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 3.52 je ob Hradeckega cesti v Ljubljani potniški vlak povozil osebo. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč z razsvetljavo na kraju nesreče. Reševalci NMP Ljubljana z dežurnim zdravnikom so na kraju potrdili, da je oseba preminula.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 12.58 so gasilci GB Maribor in gasilci PGD Brezje pogasili požar v kuhinji stanovanjske hiše na Matičkovi ulici v Mariboru. Ogenj je uničil kuhinjsko napo, del lesenih stropnih oblog in oplesk v kuhinji. Gmotna škoda še ni ocenjena.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.47 je v naselju Vinji Vrh, občina Šmarješke Toplice, gorela nenaseljena hiša. Gasilci PGD Šmarjeta, Bela Cerkev, Orešje in Zbure so pogasili požar in objekt pregledali s termo kamero. Hiša je bila v požaru uničena.

Izpostava Ptuj

Ob 8.28 so gasilci PGD Gorišnica posredovali v naselju Gorišnica, občina Gorišnica, kjer je zagorelo v pomožnem objektu ob stanovanjski hiši, v katerem so kuhali hrano. Gasilci so ogenj pogasili.

Ob 12.15 so se v naselju Spuhlja, občina Ptuj, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ptuj in Spuhlja so zavarovali kraj dogodka, počakali do izgoretja ter s termovizijsko kamero pregledali dimniško tuljavo in stanovanjski objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 7.51 se je v Vranskem začelo kaditi iz reševalnega vozila. Gasilci PGD Vransko, Tešovo in  Prekopa-Čeplje-Stopnik so zavarovali kraj in nevtralizirali razlite motorne tekočine, saj je prišlo do puščanja cevi za dovod goriva.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 20.48 so v Vrhpolju pri Šentvidu, občina Ivančna Gorica, gorele veje in zapuščena bivalna prikolica. Požar so pogasili gasilci PGD Šentvid pri Stični in Stična.

Izpostava Postojna

Ob 17.47 sta med Coljavo in Kosoveljami v občini Sežana goreli suha trava in grmičevje na površini okoli enega hektarja. Požar so pogasili gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana, PGD Sežana in Komen.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 14.06 je na avtocesti Raubarkomanda–Postojna, občina Postojna, iz predrtega rezervoarja tovornega vozila iztekalo gorivo. Gasilci Poklicnega industrijskega gasilskega društva (PIGD) Kovinoplastika Lož so požarno in naletno zavarovali kraj dogodka, začasno sanirali poškodovan rezervoar in z absorbentom posuli razlite tekočine.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 14.29 je v Zalokah, občina Krško, občan pri zemeljskih delih našel topovsko granato, kalibra 45 mm, ruske izdelave, ostanek iz 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske ter Gorenjsko in Ljubljanske regije na varnem kraju uničila. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.50 sta v kraju Šempas, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno 5 kosov NUS v skupni masi 65 kg, italijanske izdelave iz 2. svetovne vojne.

Ob 11.47 so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije v kraju Vrtojba-Biljenski griči, občina Šempeter-Vrtojba, odstranili 6 kosov NUS v skupni masi 97,39 kg, italijanskega porekla iz prve svetovne vojne.

Ob 13.19 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije kraju Hudi Log v občini Miren-Kostanjevica odstranila topovsko granato, kalibra 105 mm, mase 13,8 kg in topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, obe italijanskega porekla iz prve svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Brežice

Ob 20.28 je v naseljih Metni vrh, Čanje, Zabukovje nad Sevnico, Žurkov dol v občini Sevnica zaradi okvare na daljnovodu Sevnica prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo. Delavci Elektra Celje so okvaro odpravili okoli 23.40.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Trbovlje

Ob 14.26 so gasilci PGD Trbovlje mesto na Gimnazijski cesti v Trbovljah s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci NMP Trbovlje so nudili pomoč onemogli osebi. Na kraju je bila patrulja Policijske postaje (PP) Trbovlje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

 

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

 

–       prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega

         metra od roba kresa,

–       če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi  

         materiali (npr. peskom, kamni, opeko ali kovino),

–       kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe,

–       ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti,

–       pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,

–       prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

–       po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je

         kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

–       na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem

         požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

–       če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj

         obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno

         pristojne gasilske enote.

 

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih (npr. Pravilnik o varstvu gozdov). Prav tako lahko tudi občine s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi kurjenja, tudi kurjenja kresov v naravnem okolju, ali/ter omejitve in prepovedi širijo iz naravnega tudi v druga okolja (npr. bivalno okolje). Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja. Zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja prepričati, kakšne so morebitne omejitve in prepovedi na konkretnem območju, kjer nameravate kuriti kres.

 

Spoštovati je treba tudi ukrepe Vlade Republike Slovenije in NIJZ v zvezi z omejevanjem širjenja epidemije covida-19.