Skoči do osrednje vsebine

30. april – mednarodni dan jazza

Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije vabi vse jazzovske ustvarjalce, da ob mednarodnem dnevu jazza zaigrajo ob odprtih oknih ter s tem pomagajo širiti jazzovsko idejo o povezovanju ljudi. Na ulicah starega mestnega jedra Ljubljane se jim bodo pridružili mladi slovenski glasbeniki s spontanimi uličnimi nastopi.
Logotip Mednarodni dan jazza

Mednarodni dan jazza

 "Jazz ni le glasba, temveč način življenja, način bivanja, način razmišljanja." (Nina Simone)

Novembra 2011 je Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) uradno razglasila 30. april za mednarodni dan jazza, da bi poudarila njegovo diplomatsko vlogo združevanja ljudi širom sveta. Vodita ga generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay ter legendarni jazzovski pianist in skladatelj Herbie Hancock, ki deluje tudi kot Unescov veleposlanik za medkulturni dialog in predsednik Inštituta za jazz ter kot glavni organizacijski partner skrbi za načrtovanje, promocijo in pripravo vsakoletnega praznovanja.

Decembra 2012 je odločitev Unescove generalne konference o razglasitvi 30. aprila za mednarodni dan jazza uradno pozdravila tudi Generalna skupščina Združenih narodov. Danes ga obeležujemo v več kot 190 državah in združuje različne skupnosti, šole, umetnike, zgodovinarje, akademike in ljubitelje jazza ter spodbuja k spoznavanju jazza, odkrivanju njegove izjemne dediščine, ozavešča o potrebi medkulturnega dialoga in medsebojnega razumevanja ter krepi mednarodno sodelovanje in komunikacijo. Je sredstvo za svobodno izražanje in sinonim za spoštovanje človekovih pravic ter dostojanstva vseh ljudi, ne glede na njihovo poreklo.

Več o programu, ki ga ob obeleževanju Unescovega mednarodnega dneva jazza pripravlja Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije najdete na spletni stani imagosloveniae.net.

Vir: Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije