Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. aprila 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 23. 4. 2021 opravljenih skupaj 3.308.350 testiranj s PCR in HAG testi. 23. 4. 2021 je bilo opravljenih 46.964 testiranj, od tega 5.180 s PCR in 41.784 s HAG testi. Potrjenih je bilo 831 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 16 odstotkov pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 23. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 618 bolnikov s COVID-19, od tega 160 na intenzivni negi, 58 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 9 oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 24. 4. 2021 vključenih 430 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 8 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so zaradi vikenda večinoma delovali v zmanjšani operativni sestavi oziroma so zagotavljali dežurstvo na domu. Spremljali so razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in pri cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov. Potekala so brezplačna množična testiranja in cepljenje.

Na ministrstvih so bila zaradi vikenda organizirana dežurstva. Dežurni so spremljali razmere in odgovarjali na vprašanja iz njihove pristojnosti.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.40 se je na reki Dravi v Vuzenici nadaljevala iskalna akcija za pogrešano osebo. Sodelovali so potapljači Podvodne reševalne službe (PRS) Velenje, Celje, Maribor ter gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vuhred, Vuzenica, Radlje ob Dravi in Muta z gasilsko reševalnimi čolni. Pogrešane osebe niso našli.

 

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

Izpostava Postojna

Ob 19.15 je bil v bližini naselja Kačiče - Pared, občina Divača, najden poginul divji prašič. O najdbi je bil obveščen dežurni Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki bo postopal po protokolu v zvezi s poginom divjih prašičev.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.09 so posredovali reševalci Postaje Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj na planini Zajamniki, občina Bohinj, kjer si je planinec poškodoval gleženj. Gorski reševalci so mu na kraju dogodka nudili prvo pomoč, nato so ga prenesli do vozila GRS, s katerim je bil prepeljan v Splošno bolnico (SB) Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.02 je na Veliki planini na Zelenem Robu, občina Kamnik, omagal pohodnik. Reševalci GRS Kamnik so ga z vlečnico pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.00 si je na pobočju Nanosa nad vasjo Lozice, občina Vipava, planinka poškodovala nogo. Posredovali so reševalci GRS Tolmin in Ljubljana. Poškodovanko so prenesli do reševalnega vozila reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Postojna, s katerim so jo prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Postojna. 

Izpostava Postojna

Ob 15.06 je na Nanosu, občina Postojna, planinka zdrsnila po strmem pobočju na Pleši ter se huje poškodovala. Posredovali so reševalci GRS Ljubljana, Tolmin in Jezersko in helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah. Ponesrečenko so pomočjo vitla dvignili v helikopter, prepeljana je bila v SB Šempeter pri Gorici.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 16.56 je v gozdu v bližini naselja Ambrož pod Krvavcem, občina Cerkljah na Gorenjskem, strmoglavil padalec in si pri padcu poškodoval hrbtenico.

Reševalci GRS Kranj in Kamnik ter gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so ponesrečenca locirali. Poletel je helikopter Letalske policijske enote in poškodovanca prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Ob 16.26 so posredovali reševalci Postaje GRS Kranjska Gora v naselju Log, občina Kranjska Gora, kjer je oseba padla na poti proti reki Savi. Gorski reševalci so ji na kraju dogodka nudili prvo pomoč in jo prenesli do reševalnega vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 12.02 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu medicinske ekipe UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz SB Izola v UKC Ljubljana. Gasilci Javni zavod Gasilska brigada (JZ GB) Koper so vršili požarno varovanje pri pristanku in vzletu helikopterja ter nudili pomoč pri prenosu osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.04 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu medicinske ekipe UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz UKC Ljubljana v SB Izola.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.05 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu medicinske ekipe UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz SB Šempeter pri Gorici v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.37 je v Potoku v občini Nazarje padel motorist. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali motorne tekočine, pripravili teren za pristanek helikopterja in pomagali reševalcem NMP Mozirje pri oskrbi ponesrečenca. Helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor je osebo prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Koper

Ob 8.03 se je na regionalni cesti Dekani–Cepki, občina Koper, voznik z osebnim vozilom prevrnil na streho. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in pomagali reševalcem NMP pri prenosu ponesrečenca. Prehospitalna enota Obala je poškodovanca oskrbela in ga prepeljala v SB Izola.

Ob 18.57 sta pri Vanganelskem jezeru, občina Koper, trčila osebno vozilo in motorno kolo. V nesreči se je motorist poškodoval. Gasilci JZ GB Koper so na kraju nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečenca ter pri prenosu do reševalnega vozila. Odklopili so akumulator in zavarovali kraj dogodka.

Ob 20.36 je na cesti Mornariških odredov v Piranu prišlo do prometne nesreče, v kateri je bil udeležen motor. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so zavarovali kraj dogodka, ponesrečencu nudili prvo pomoč in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovanca.

Izpostava Kranj

Ob 16.14 je v Cerkljah na Gorenjskem v istoimenski občini osebno vozilo izgubilo kontrolo nad vozilom in zapeljalo s cestišča. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom vozilo dvignili nazaj na cestišče in odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.56 je v Malih Žabljah, občina Ajdovščina, padla kolesarka in se poškodovala. Pomoč so ji nudili reševalci NMP Ajdovščina in gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina.

Ob 18.01 sta v bližini kraja Cesta, občina Ajdovščina, trčila osebno vozilo in traktor. Gasilci GRC Ajdovščina so poškodovanemu vozilu odklopili akumulator, očistili vozišče in pomagali reševalcem NMP.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 3.27 je v Lokovini v občini Dobrna gorel kozolec. Gasilci PGD Dobrna, Socka, Nova Cerkev in Lemberg so požar omejili in pogasili. Ogenj je uničil traktor, 4 kubične metre rezanega lesa, 8 kubičnih metrov drv, poškodovana pa sta tudi dva kmetijska stroja.

Ob 15.02 se je v stanovanju v Trubarjevi ulici v Celju žgala hrana na štedilniku. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so ob vstopu v stanovanje naleteli na tleh obnemoglo stanovalko. Gasilci so prezračili prostore, iznesli obnemoglo stanovalko in z detektorjem izmerili koncentracijo plina. Reševalci NMP Celje so osebo oskrbeli in prepeljali v SB Celje. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 11.16 je prišlo v Cankarjevi ulici v Radovljici do dimniškega požara. Posredovali so gasilci PGD Radovljica, ki so ugotovili, da je zagorel elektromotor na vrhu dimnika. Gasilci so požar pogasili, pregledali okolico dimnika in prezračili prostore.

 

Ob 21.28 so na Ljubnem, občina Radovljica, zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Ljubno so pogasili požar, gasilci PGD Radovljica pa opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.53 je v Kajuhovi ulici v Ljubljani gorela baraka velikosti 2 x 2 metra. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar pogasili in iz objekta iznesli jeklenko s plinom ter jo ohladili. Baraka je bila v požaru uničena. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Postojna

Ob 20.55 so v Petrovčičevi ulici v Cerknici zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, ki so pogasili goreče saje, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 22.45 je na Belokranjski cesti v Črnomlju gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Črnomelj so pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali vozilo ter okolico. Vozilo je v celoti uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 16.53 so posredovali gasilci GARS Kranj, PGD Bitnje, Stražišče in Jošt, na Šmarjetni Gori v Kranju, kjer je prišlo do požara v naravnem okolju. Gorela je travnata površina v izmeri okoli  60 x 30 metrov. Gasilci so požar pogasili.

Ob 17.44 so posredovali gasilci GARS Kranj v Kranju, ob cesti Zlato Polje–Polica, kjer na polju za kozolcem prišlo do manjšega požara v naravnem okolju. Gasilci so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.22 je na Dunajski cesti v Ljubljani gorelo v notranjosti drevesa. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so požar pogasili. Drevo je nestabilno, zato bodo zanj poskrbele ustrezne javne službe.

Ob 14.03 je na Režišah v občini Logatec pri požiganju trave občanu ušel ogenj v gozd. Gasilci PGD Dolnji in Gorenji Logatec so pogasili požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov.

Ob 15.06 so pri Gabrovki, občina Litija, gasilci PGD Gabrovka pogasili požar, ki je ušel izpod nadzora. Zgorela je suha trava na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 23.24 je v bližini naselja Zgornja Voličina, občina Lenart zagorela podrast ob gozdu na površini okoli 150 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Voličina.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.31 je na polju za vasjo Cesta, občina Ajdovščina, gorelo vejevje. Gasilci GRC Ajdovščina so tleče veje pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 10.46 je bil opažen požar v naravi med Hrušico in Podbežami v občini Ilirska Bistrica. Posredovali so gasilci PGD Podgrad, ki so na kraju pogasili travniški požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 16.02 je pri naselju Pliskovica v občini Sežana gorelo na divjem odlagališču na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Sežana. Škode ni bilo.

 

Eksplozije

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.30 je v Ulici Vinka Mohoriča v Idriji prišlo do eksplozije v stanovanjskem delu mesta. Aktivirani so bili gasilci PGD Idrija, ki so nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri oskrbi poškodovane osebe. Vzrok eksplozije še ni znan.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor Ob 23.58 so v Ljubljanski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor skupaj z delavci Plinarne Maribor (MB) po plinovodu pregledali vse spoje in ugotovili, da je plin uhajal na delu pred zapornim ventilom. Zaprli so glavni zunanji ventil, dokler se okvara ne bo sanirala.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 11.37 je v bližini Obvozne poti v Ljubljani občan pri oranju naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) sta na kraju uničila topovsko granato, kalibra 82 mm, avtroogrske izdelave ter minometno mino, kalibra 81mm, tankovsko granato, kalibra 50 mm in naboj za puško vse nemške izdelave.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.05 so v kraju Vrtoče v občini Miren - Kostanjevica naleteli na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato, kalibra 80 mm, mase 6,7 kg, avtroogrskega izvora iz obdobja1. svetovne vojne.

Ob 11.04 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije v bližini naselja Banjšice, občina Nova Gorica, odstranila na varno najdeni italijanski topovski granati iz obdobja 1. svetovne vojne, ena kalibra 102 mm, mase 8,6 kg, druga pa kalibra 65 mm, mase 4 kg.

Ob 16.45 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije v bližini Nove Gorice odstranila na varno ročno bombo, mase 1,14 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.30 sta Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije na območju športnega parka v Šempetru pri Gorici odstranila kovinski del šrapnela brez eksplozivnega polnjenja.

Ob 17.04 je občan v Šempetru v občini Šempeter - Vrtojba v bližini hiše naletel na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in varno uskladiščila 4 kose neeksplodiranih ubojnih sredstev skupne mase 16,28 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 15.03 je na Kajuhovi ulici v Divači občan pri zemeljskih delih ob hiši naletel na ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije, ki so nevarno najdbo uničili na kraju najdbe.

Ob 20.16 so pri naselju Babno Polje, občina Loška dolina, pri delu v gozdu naleteli na letalsko bombo ruske izdelave ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta odstranila in odpeljala v skladišče pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije.

 

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 15.48 se je v naselju Volčje, občina Brežice, otrok zaklenil v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Brežice so s strokovnim posegom vrata odprli.

Izpostava Celje

Ob 1.26 je v Pucovi ulici v Celju iztekala voda v stanovanjskem bloku v šestem nadstropju. Gasilca PGE Celje sta zaprla glavni ventil, poiskala mesto iztekanja, posesala vodo in obvestila upravnika bloka.

Ob 14.50 je v kraju Bele Vode, občina Šoštanj, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci PGD Velenje so s pomočjo prenosne vitle in domačina s traktorjem avto potegnili nazaj na vozišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 17.20 so gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja na Čopovi cesti v Celju, v katerem so našli mrtvo osebo.

Ob 19.25 so na Kajuhovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem so našli neodzivno obolelo osebo. Do prihoda reševalcev NMP Velenje so ji nudili prvo pomoč. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 19.24 je v poslovnih prostorih v Ferrarski ulici v Kopru iztekala voda. Gasilci JZ GB Koper so zaprli ventil na kotličku, kateri je bil vzrok iztekanja.

Ob 22.05 so gasilci JZ GB Koper na Cesti na Markovec v Kopru s tehničnim posegom odprli vrata kopalnice, v kateri je ostala ujeta oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.55 je oseba skočila z viadukta Reber, občina Škofljica in obležala v potoku pod viaduktom. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so pomagali reševalcem pri oskrbi in transportu poškodovane osebe do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.08 so v ulici Podmark v naselju Rožna Dolina, občina Nova Gorica, gasilci PGD Šempeter s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in rešili osebo, ki je ostala zaprta na balkonu.

Napoved za naslednje dni

 

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/