Skoči do osrednje vsebine

Postopek za pridobitev začasne številke AMKA (t-AMKA)

V zvezi s predhodnim obvestilom z dne 8. 4. 2021 ter skladno s trenutnimi posodobljenimi navodili pristojnih organov glede postopka cepljenja širše javnosti v Helenski republiki in razdeljevanja setov za samotestiranje učencem in dijakom, je skladno s 97. členom zakona 4796/2021 (Uradni list A’ 63/17. 4. 2021) in spremembo 248. člena zakona 4782/2021 (Uradni list A' 36/9. 3. 2021), ki je bil posredovan tudi centru za državljane (KEP), postopek za pridobitev začasne številke AMKA (t-AMKA) za osebe, ki niso imetnice številke AMKA, opisan v nadaljevanju.

Na spletnem mestu emvolio.gov.gr se lahko osebe, ki niso imetnice številke AMKA, elektronsko registrirajo, če imajo veljavno številko za DDV (ΑΦΜ), registrirano pri grški davčni upravi (AADE).

Posameznike in imetnike spodaj navedenih dokumentov, ki niso imetniki veljavne številke za DDV (ΑΦΜ), vljudno prosimo, da stopijo v stik s katerim koli centrom za državljane (KEP), kjer se lahko osebno prijavijo in pridobijo začasno številko AMKA za načrtovanje cepljenja proti covidu-19 in izdajo potrdila o cepljenju:  

  • potni list,
  • osebna izkaznica izseljenca,
  • dovoljenje za prebivanje,
  • dovoljenje za stalno prebivanje,
  • posebno dovoljenje za prebivanje,
  • potrdilo o predložitvi vloge za zavarovanje ali dovoljenje za prebivanje,
  • samostojni dokument,
  • drugo.

Enako velja za otroke, ki nimajo številke AMKA. Skrbnik mora otroke pospremiti v kateri koli center za državljane (KEP), kjer se registrirajo in pridobijo začasno številko AMKA. Otroci jo lahko nato v kateri koli lekarni uporabijo za prevzem setov za samotestiranje, kar je pogoj za obiskovanje šole.

Čeprav lahko vsak otrok začne postopek za pridobitev začasne številke AMKA, je trenutna zaloga setov za samotestiranje namenjena samo učencem in dijakom tistih starostnih skupin, ki bodo šole začele obiskovati v skladu z napovedmi vlade.

Zato so v skladu z zadnjo objavo vlade trenutno do setov za samotestiranje upravičeni samo srednješolci, saj se te šole odpirajo v ponedeljek, 12. aprila 2021.

Ta postopek za izdajo začasnih številk AMKA poteka neodvisno in ni usklajen s pobudo zunanjega ministrstva glede trenutno potekajočega cepljenja članov diplomatskih predstavništev in mednarodnih organizacij.

Upoštevajte, da je spletno mesto emvolio.gov.gr na voljo samo v grščini. Da bo postopek za vas lažji, vas prosimo, da v zgornjem desnem kotu spletnega mesta uporabite funkcijo Google Translate, ki omogoča prevod v angleščino.