Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. aprila 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 19. 4. 2021 opravljenih skupaj 3.158.313 testiranj s PCR in HAG testi. 19. 4. 2021 je bilo opravljenih 42.973 testiranj, od tega 3.537 s PCR in 39.436 s HAG testi. Potrjenih je bilo 718 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 20,3 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 19. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 649 bolnikov s COVID-19, od tega 156 na intenzivni negi, 69 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je pet oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 20. 4. 2021 vključenih 836 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 131 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in pri cepljenju.

Občine so zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov in zagotavljanju toplih obrokov tistim dijakom, ki se še vedno šolajo na daljavo. Potekala so brezplačna množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi ter distribucija hitrih testov za samotestiranje na osnovne šole.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ptuj

Ob 16.52 je v Grajenščaku, občina Ptuj, po strmem pobočju v gozd zdrsnil traktor z prikolico. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ptuj in Grajena so stabilizirali traktor, odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin ter pomagali reševalcem nujne medicinske pomoči (NMP) pri oskrbi ponesrečenca, katerega so prepeljali v Splošni bolnišnici (SB) Ptuj.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.00 so gasilci PGD Radlje ob Dravi in Vuhred nadaljevali z iskanjem pogrešane osebe na reki Dravi. S čolnoma so pregledali obe brežini reke Drave od Vuhreda so meje z Muto. Pogrešane osebe niso

 

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.03 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,9 v bližini Domžal, 10 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci osrednje Slovenije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 6.19 se je v naselju Zgornji Brnik, občina Cerklje na Gorenjskem, na območju Letališča Brnik osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Fraport so zavarovali kraj nesreče, vozilo z avtodvigalom postavili nazaj na kolesa,  z vpojnim sredstvom posuli po vozišču iztekle motorne tekočine in na vozilu odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.38 je na lokalni cesti v Podplešivici, občina Brezovica, voznik osebnega vozila zapeljal v obcestni jarek. Pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana so tamkajšnji stanovalci obe osebi potegnili iz izven vozila. Voznika osebnega vozila pregledali reševalci. Gasilci so zavarovali mesto dogodka in odklopili akumulator na vozilu.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.20 je za trgovskim centrom v Novi Gorici padla kolesarka. Posredovali so gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in ekipa NMP Nova Gorica, ki so poškodovano kolesarko oskrbeli.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.30 se je na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani v Regijskem centru za ravnanje z odpadki zaradi vžiga odpadkov sprožil avtomatski javljalnik požara. Začetni požar so pričeli gasiti zaposleni in pa avtomatski požarni škropilnik s peno, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Vič, ki so objekt tudi prezračili. Materialna škoda ni nastala. V pripravljenosti so bili gasilci PGD Črnuče.

Ob 21.34 je na Kajakaški cesti v Ljubljani, zagorelo gospodarsko poslopje. Gasilci GB Ljubljana, PGD Tacen, PGD Šentvid, PGD Dravlje in PGD Vižmarje Brod so skupaj rešili 35 glav živine, ter pogasili požar na objektu v velikosti 800 kvadratnih metrov. V požaru je bilo uničeno gospodarsko poslopje, skladišče sekancev ter nekaj bal, kmetijskih priključkov in orodja. Pri intervenciji je sodelovala tudi enota za pomoč vodenju (EPV). Na intervenciji je sodelovalo 19 poklicnih in 56 prostovoljnih gasilcev iz petih gasilskih enot. Gasilci PGD Tacen so na kraju še približno dve uri opravljali požarno stražo.

Izpostava Maribor

Ob 18.47 je v Mroževi ulici, občina Slovenska Bistrica, v podjetju Impol, zaradi samega materiala v talilni peči prišlo do gorenja in močnega dimljenja. Gasilci PGD Slovenska Bistrica, PGD Zgornja Bistrica in IGE IMPOL Slovenska Bistrica so zaprli dovod plina, pregledali okolico peči in okolico objekta. Gasilci Industrijska gasilska enota (IGE) IMPOL so okolico hladili  in prevzeli nadzor in gasilsko stražo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.47 je zagorelo v garaži v naselju Bogojina, občina Moravske Toplice. Požar so pogasili gasilci prostovoljnih gasilskih društev Bogojina, Moravske Toplice, Filovci, Tešanovci in Ivanci. V požaru je bila garaža uničena, v njej pa tudi motorno kolo in orodje.

Izpostava Postojna

Ob 8.25 je v industrijski coni Markovec v Loški dolini gorel silos. Posredovali so gasilci PGD Iga vas in Stari Trg, ki so požar pogasili. Še pred prihodom gasilcev so delavci silos priklopili na hidrant za samo gašenje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.51 je v Žerjavu, občina Črna na Koroškem, v industrijskem obratu prišlo do samovžiga materiala. Do prihoda gasilcev PGD Črna na Koroškem so začetni požar pogasili zaposleni, gasilci pa so prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 16.41 je v naselju Gorenje pri Zrečah v občini Zreče začelo tleti in goreti v nasipu, v katerem je bila žagovina in les. Gasilci PGD Gorenje pri Zrečah so zavarovali kraj, razkopali del nasipa ter pogasili goreče dele nasipa.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.10 je v Dolenji Stari vasi, občina Šentjernej, gorela replika vozila postavljena na polju pred vasjo. Gasilci PGD Šentjernej in Dolenja Stara vas so požar pogasili. Vzrok požara bodo raziskale pristojne službe.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 11.48 je bil v Travniški ulici na Vrhniki zaznan vonj po zemeljskem plinu. Gasilci GB Ljubljana in dežurni delavci podjetja Energetika Ljubljana so izmerili prisotnost nevarnih plinov v ozračju, vendar nevarnosti za zdravje in okolje niso zaznali. Domnevno je vonj, podoben vonju po plinu, nastal pri delih na vodovodu v bližini.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 15.27 so gasilci PGD Škofja Loka na Partizanski cesti v Škofji Loki posuli z vpojnim sredstvom oljni madež na površini približno pet kvadratnih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 18.00 je  pri naselju Brestovica pri Komnu, občina Komen, občan v naravi našel topovsko granato, kalibra 149 mm, italijanske izdelave in tri topovske granate, kalibra 100 mm,  avstrijske izdelave vse ostanek iz obdobja prve svetovne vojne. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severno primorske regije, ki sta nevarno najdbo odpeljala v skladišče do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 13.01 so na Kladnikovi ulici v Sevnici gasilci PGD Sevnica nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Celje

Ob 9.58 je Na otoku v Celju v stanovanju padla občanka. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so vstopili v stanovanje in pobrali poškodovano občanko.

Ob 12.23 je v Okrogarjevi ulici v Celju v stanovanju bloka puščala voda. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje ter zaprli ventil.

Izpostava Maribor

Ob 16.26 je v večstanovanjskem objektu na Dravski ulici v Mariboru iztekala voda iz hidrantne omare na stopnišču. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zaprli ventil hidrantne omare in počistili vodo, ki je iztekla.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.42 so v Razlagovi ulici v Ljutomeru gasilci PGD Ljutomer nudili pomoč reševalcem pri prenosu onemogle osebe.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/