Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Kozlovič nemški veleposlanici predstavila pravosodne prioritete slovenskega predsedovanja

Ministrica mag. Lilijana Kozlovič je danes sprejela nemško veleposlanico Natalie Kauther. Srečanje je bilo konstruktivno, namenjeno izmenjavi stališč in predstavitvi prioritet slovenskega predsedovanja na področju pravosodja, z osrednjim poudarkom na varovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin v luči izzivov novih tehnologij in uporabe spleta.

Kot je na srečanju z veleposlanico poudarila ministrica, ''bodo prizadevanje usmerjena v krepitev zavedanja o pomenu učinkovitega boja proti sovražnemu govoru in dejanjem iz sovraštva. Gre za dejanja, ki pomenijo kršitev načel in vrednot, na katerih temelji Unija in ki so skupna vsem državam članicam'', je izpostavila ministrica.

Posebna pozornost v času predsedovanja bo namenjena učinkovitemu boju zoper nezakonite sovražne vsebine, ki se širijo v spletnem okolju, saj moderne tehnologije in družbena omrežja problematiko potencirajo tako v obsegu kot v hitrosti širjenja. Vsem navedenim vidikom sovražnega govora in dejanjem iz sovraštva bo posvečena tudi konferenco, ki se bo odvila oktobra letos.

Načrtovana je tudi priprava celovitega odziva na Strategijo Evropske unije o pravicah otrok v obliki sklepov sveta. Posebni poudarek bo na varovanju pravic otrok na spletu. Dodatno si bo Slovenija prizadevala tudi nasloviti etične vidike in možne vplive orodij umetne inteligence na temeljne pravice.

Nenazadnje bo pomemben tudi napredek na digitalizaciji pravosodja. Slovenija bo namreč začela razpravo o novem zakonodajnem predlogu glede digitalizacije pravosodnega sodelovanja v Evropski uniji, nadaljevalo pa se bo tudi delo na uredbi o elektronskem komunikacijskem sistemu e-CODEX.

Ministrica je med drugim tudi izpostavila dobre prijateljske odnose in odlično sodelovanje Slovenije, Nemčije in Portugalske v sklopu trio predsedujoče ekipe.