Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. aprila 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 18. 4. 2021 opravljenih skupaj 3.114.203 testiranj s PCR in HAG testi. 18. 4. 2021 je bilo opravljenih 8.181 testiranj, od tega 1.605 s PCR in 6.576 s HAG testi. Potrjenih je bilo 234 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 14,6 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 18. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 652 bolnikov s COVID-19, od tega 157 na intenzivni negi, 14 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je osem oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 19. 4. 2021 vključenih 882 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 123 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in pri cepljenju.

Občine so zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov in zagotavljanju toplih obrokov tistim dijakom, ki se še vedno šolajo na daljavo. Potekala so brezplačna množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi ter distribucija hitrih testov za samotestiranje na osnovne šole.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 11.20 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu sekundarne ekipe Kliničnega centra Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v Splošno bolnišnico (SB) Murska Sobota.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 19.41 se je na Ljubljanski cesti v Kostanjevici na Krki prevrnilo osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so kraj nesreče zavarovali, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine, postavili vozilo nazaj na kolesa in nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško, ki so ponesrečenca na kraju oskrbeli in nato z reševalnim vozilom prepeljali v brežiško bolnišnico.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.31 je cesti relacije Markišavci–Murska Sobota, občina Murska Sobota, vozilo zapeljalo z vozišča ter trčilo v drevo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Murska Sobota so s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz vozila, zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policiji ter reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.02 je v naselju Gorenji Log, občina Tolmin, traktor zapeljal pod cesto, prečil železniško progo in se prevrnil. Obstal je na levem prodnatem bregu reke Soče pod jezom Selo. Gasilci PGD Tolmin so ob prihodu zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč poškodovanemu vozniku traktorja do prihoda reševalcev NMP Tolmin, ki so ponesrečenca oskrbeli in ga z reševalnim vozilom prepeljali v šempetrsko bolnišnico. Gasilci so na predelu levega brega Soče, kamor je padel traktor, nevtralizirali manjšo količino razlitih motornih tekočin, odklopili akumulator na uničenem traktorju in preventivno postavili pivnike in pregrado, katere bodo odstranili tekom današnjega dne. Z nesrečo je seznanjen tudi dežurni Vodno gospodarskega podjetja (VGP) Drava Ptuj in dežurni Slovenskih železnic.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.40 so na Koroški cesti v Velenju zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Velenje so pogasili tleče saje, očistili dimnik in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Izpostava Postojna

Ob 14.14 so na Prešernovi ulici v Ilirski Bistrici zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Goreče saje so pogasili gasilci PGD Ilirska Bistrica.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.00 so se na Glavnem trgu v Muti v dimniku večstanovanjskega objekta vnele saje. Gasilci PGD Muta so varovali dimnik do izgoretja saj, pregledali okolico s termovizijsko kamero in lastniku prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 15.20 je na Zgornjem Brniku, občina Cerklje na Gorenjskem, na območju letališča zagorelo na transportnem traktorju. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GaRS) Fraport Slovenija so požar pogasili in na traktorju odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.34 je v naselju Gomilica, občina Turnišče, zagorelo drevo. Požar so pogasili gasilci PGD Gomilica.

Izpostava Postojna

Ob 1.32 sta pri Podgradu v občini Ilirska Bistrica gorela trava in grmovje. Gasilci iz PGD Podgrad so pogasili požar na površini okoli 0,5 hektara.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 5.44 je v Gorenjih Skopicah, občina Brežice, iz rezervoarja iztekalo kurilno olje. Gasilci PGE Krško so protipožarno zavarovali kraj dogodka, v sode prečrpali okoli tisoč litrov kurilnega olja in s posutjem vpojnega sredstva očistili oljni madež. Do onesnaženja okolja ni prišlo.

Izpostava Celje

Ob 15.33 je na cestišču v naselju Skomarje, občina Zreče, prišlo do razlitja hidravličnega olja na površini okoli 30 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj razlitja in z vpojnim sredstvom počistili cesto.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 17.16 so v Zasipu, občina Bled, našli topovsko granato kalibra 100 mm. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta granato odpeljala v skladišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.58 je v okolici Gradiške ture v občini Vipava občan naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno shranila topovsko granato kalibra 47 mm, mase 1.56 kg, nemškega porekla iz obdobja 2. svetovne vojne.

Ob 15.12 je občan iz Tolminskega Loma v občini Tolmin našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, ki sta odstranila topovsko granato-šrapnel kalibra 80 mm, avstrijske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 17.10 je občan iz Kromberka v občini Nova Gorica v bližini stanovanjske hiše našel NUS. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije in odstranila topovski vžigalnik kalibra 75 mm, italijanske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 14.52 je med naseljema Šembije in Koritnice v občini Ilirska Bistrica občan v naravi našel minometno mino jugoslovanske izdelave. Posredovala sta pirotehnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, ki sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja varno uskladiščila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.20 je bila v bližini ulice Pod Gradom v Vuzenici v potoku najdena minometna mina kalibra 50 milimetrov iz obdobja druge svetovne vojne. Nevarno najdbo so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodno Štajerske, Gorenjske in Ljubljanske regije razstrelili na kraju.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.19 so v naselju Ceste v občini Rogaška Slatina gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše ter omogočili reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah dostop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.57 so na Miklošičevi cesti v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata in tako omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do onemogle osebe. Reševalci so osebo oskrbeli ter jo prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 16.26 se je v Kettejevi ulici v Rodici, občina Domžale, otrok zaklenil v dnevno sobo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so s tehničnim posegom odprli vrata dnevne sobe.

Izpostava Ptuj

Ob 14.35 je v vasi Mala Varnica, občina Videm, drevo oviralo promet na cestišču. Gasilci PGD Leskovec so drevo razžagali in počistili cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.35 je na Šmarski cesti v Slovenj Gradcu meteorna voda zalila gradbene jaške v mestni toplarni. Gasilci PGD Stari Trg so izčrpali okoli 10 kubičnih metrov vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/