Skoči do osrednje vsebine

Uvodni nagovor ministra dr. Logarja na tretji mednarodni konferenci Dnevi LAK

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ob začetku tretje mednarodne konference Dnevi Latinske Amerike in Karibov, ki jo Ministrstvo za zunanje zadeve organizira pod okriljem Blejskega strateškega foruma, je udeležence v video nastopu nagovoril minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.
grafična podoba konference Dnevi LAK

Dnevi LAK | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Minister dr. Logar je poudaril zadovoljstvo nad tradicionalno dobrimi odnosi med Slovenijo ter državami Latinske Amerike in Karibov, vendar izpostavil, da še vedno obstajajo številne priložnosti za krepitev medsebojnega sodelovanja, posebej v gospodarstvu, znanosti in tehnologiji. Spodbudno je, da se je sodelovanje Slovenije z nekaterimi državami LAK v zadnjem obdobju usmerilo tudi na nova področja, kot so umetna inteligenca, digitalizacija in krožno gospodarstvo. 

Pred skorajšnjim začetkom predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije je minister dr. Logar zagotovil, da bodo za našo državo odnosi EU z regijo LAK vedno strateškega pomena. Smo podobno misleči pri vrsti mednarodnih vprašanj, prav tako nas povezujejo skupne vrednote in privrženost na pravilih temelječemu mednarodnemu redu. Slovenija bo med predsedovanjem nadaljevala aktivno podporo politikam in pobudam, ki bodo prispevale k še tesnejšim vezem med obema stranema, ter si tudi sicer prizadevala za oživitev dialoga med EU in LAK. 

Minister dr. Logar je izrazil prepričanje, da bo konferenca pripomogla k iskanju odgovorov na aktualna vprašanja dvostranskega in medregionalnega sodelovanja ter se zahvalil domačim in mednarodnim partnerjem, ki so sodelovali v pripravi programa, posebej mednarodni organizaciji Fundacija EU-LAK. 

V naslednjih dneh bodo udeležence konference z video nastopi pozdravili tudi zunanji ministri in visoki predstavniki nekaterih drugih držav članic EU in držav LAK.