Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. aprila 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 17. 4. 2021 opravljenih skupaj 3.105.803 testiranj s PCR in HAG testi. 17. 4. 2021 je bilo opravljenih 9.204 testiranj, od tega 2.620 s PCR in 6.584 s HAG testi. Potrjenih je bilo 478 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 18,2 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 17. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 631 bolnikov s COVID-19, od tega 154 na intenzivni negi, 41 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je šest oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 18. 4. 2021 vključenih 384 pripadnikov CZ in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 11 prostovoljcev humanitarnih organizacij

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Naloge so opravljali v obliki dežurstva ali pripravljenosti.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Potekala so brezplačna množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Ministrstva, ki so poslala poročila, o posebnostih niso poročala.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 17.30 je pred planino Kisovec na območju Velike planine v občini Kamnik onemogli pohodnik zdrsnil dvajset metrov pod cesto. Na pomoč so odšli gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik, ki so pohodnika prepeljali v dolino in ga predali reševalcem Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (NMP ZD) Kamnik.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 16.53 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Velenja v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali reševalcem pri prenosu osebe v helikopter.

Ob 17.04 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljala obolelo osebo iz Ljubnega ob Savinji v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Ljubno ob Savinji so zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali reševalcem NMP Mozirje pri prenosu osebe v helikopter.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.01 sta na cesti Vrtovče–Šmarje, občina Ajdovščina, trčila motorista. Na kraju sta posredovala gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, zavarovala kraj nesreče, odklopila akumulatorja, nudila prvo pomoč poškodovanima motoristoma do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina in NMP Nova Gorica ter nudila pomoč policistom.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 19.56 so na Jezerski cesti v Kranju zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so goreče saje pogasili ter dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero. Odsvetovali so nadaljnje kurjenje do obiska dimnikarja.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.39 je v naselju Škrljevo, občina Šentrupert, gorelo v stanovanjski hiši, kjer so v dnevnem prostoru zagorela oblačila nad kaminom. Ogenj se je nato razširil na sedežno garnituro in kuhinjsko pohištvo. Gasilci PGD Šentrupert so požar pogasili ter prostore pregledali s termovizijsko kamero in jih prezračili. Za odklop električne energije je poskrbel dežurni delavec elektro podjetja.

Izpostava Postojna

Ob 2.38 je na Postojnski cesti v Pivki zagorel večstanovanjski objekt, ki je zapuščen. Posredovali so gasilci PGD Pivka in Postojna, ki so pogasili objekt, pregledali ostrešje s termovizijsko kamero in preiskali objekt.

Izpostava Ptuj

Ob 9.08 so v naselju Runeč, občina Ormož, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ključarovci, Hardek in Ivanjkovci so dimnik ohladili in ga očistili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 2.37 je v naselju Vurmat-del, občina Podvelka, zagorel lesen stanovanjski objekt. Posredovali so gasilci PGD Ožbalt, Brezno - Podvelka, Kapla in Lovrenc na Pohorju, ki so požar pogasili, z delovnim strojem prekopali požarišče ter pogasili posamezna žarišča. Objekt v izmeri 8x6 metrov je v celoti zgorel.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.43 je v Rožni dolini v Ljubljani na parkirišču gostinskega lokala gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Ljubljana-Vič in Gasilske brigade (GB) Ljubljana. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 1.09 je na vrtu poleg stanovanjske hiše v Tumovi ulici v Celju gorel kompostnik, na katerega naj bi lastnik stresel vroč pepel. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so požar pogasili in prekopali požarišče.

Ob 19.18 je ob Jamovi ulici v Celju gorela trava na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

Izpostava Koper

Ob 3.25 je v Prisojah v Kopru zagorela palma. Na kraj dogodka so bili napoteni gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in palmo pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.44 sta v Pegamovi ulici v Ljubljani gorela zabojnika za komunalne odpadke. Gasilci GB Ljubljana so s hitro intervencijo preprečili širjenje požara na ostale zabojnike in v bližini parkirana osebna vozila. Goreča zabojnika, ki sta bila v požaru uničena so pogasili.

Ob 23.50 sta na Cesti Andreja Bitenca v Ljubljani gorela komunalna zabojnika za mešane odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Šentvid. Zabojnika sta uničena.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 15.00 je občan v gozdu pri naselju Malija v občini Izola naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS). Aktivirana sta bila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije. Prevzela sta vadbeni tromblon M68, jugoslovanske izdelave. Do uničenja sta ga primerno shranila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 16.31 so na Peričevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo avto lestve preko balkona vstopili v stanovanje in odprli vhodna vrata ter tako omogočili vstop policistom in reševalcem. V stanovanju je bila preminula oseba.

Izpostava Maribor

Ob 14.42 so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor posredovali na Plečnikovi ulici v Mariboru, kjer so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili svojcem in reševalcem dostop do obolele osebe. Reševalci NMP Maribor so jo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.35 so v naselju Miren, občina Miren-Kostanjevica, gasilci PGD Kostanjevica pomagali invalidni osebi pri dvigu v invalidski voziček, ker je zaradi slabosti zdrsnila z njega.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.19 so v naselju Vrhe, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Slovenj Gradec in Sele - Vrhe so z zaščitno folijo prekrili ostrešje objekta, ki je pogorel zvečer, 17. 4. 2021. Prekrili so okoli 360 kvadratnih metrov ostrešja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/