Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. aprila 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 13. 4. 2021 opravljenih skupaj 2.997.904 testiranj s PCR in HAG testi. 13. 4. 2021 je bilo opravljenih 28.719 testiranj, od tega 5.306 s PCR in 23.413 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.233 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 23,2 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 13. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 622 bolnikov s COVID-19, od tega 154 na intenzivni negi, 62 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo jo pet oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 14. 4. 2021 vključenih 1.127 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 101 prostovoljec humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Usklajeval je distribucijo hitrih testov za samotestiranje dijakov in učencev, ki jo bodo 15. 4. 2021 izvedli regijski štabi CZ. Odobril je pomoč zdravstvenega osebja Vojaške zdravstvene enote pri izvajanju testiranja s hitrimi antigenskimi testi 19. 4. 2021 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in pri cepljenju.

Občine so zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, pomagale pri prevozu brisov in zagotavljanju toplih obrokov tistim dijakom, ki se še vedno šolajo na daljavo.

Štab CZ za Gorenjsko je poročal, da nekatere osnovne šole ne želijo prevzeti hitrih testov za samotestiranje učencev, ker nimajo navodil Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport niti prostorov za testiranje in shranjevanje testov.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Delo je bilo prilagojeno sklepu Vlade RS, ki določa način dela javnih uslužbencev med 12. in 18. 4. 2021, kar pomeni, da je večina zaposlenih opravljala delo od doma. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

  

Plazovi

Izpostava Novo mesto

Ob 9.11 je v naselju Brezje v Novem mestu ob bivalni baraki prišlo do udora zemlje. Kraj dogodka so si ogledali predstavniki Mestne občine Novo mesto, gasilec Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto pa je na jamo, velikosti 50x30 centimetrov in globine okoli enega metra, namestil zaščitno paleto in varovalni trak.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 13.06 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljala obolelo osebo iz Radeč v vojašnico Celje, od koder so jo reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radeče so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

Izpostava Kranj

Ob 14.13 je na Svetem Petru, občina Radovljica, obolela oseba potrebovala pomoč. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica so osebo prepeljali v dolino in jo predali reševalcem NMP Radovljica.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.00 uri je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu medicinske ekipe UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz Murske Sobote v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 11.07 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljala obolelo osebo iz Ilirske Bistrice v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so nudili pomoč ekipi NMP Ilirska Bistrica pri prenosu obolele osebe v helikopter.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.20 se je v Vuzenici pričela iskalna akcija pogrešane osebe v reki Dravi. Sodelovali so gasilci PGD Vuhred, Muta, Radlje ob Dravi, Vuzenica in Dravograd, ki so preiskali območje Drave med hidroelektrarne (HE) Vuzenica in mostom v Vuzenici. Osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.42 sta v Spodnjih Stranicah, občina Zreče, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja, nudili pomoč policiji ter posipali cestišče z vpojnimi sredstvi.

Izpostava Ptuj

Ob 11.00 so v naselju Moškanjci, občina Gorišnica, v križišču pri policijski postaji trčila tri osebna vozila. V nesreči so se poškodovale tri osebe, ki so jih reševalci NMP Ptuj na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Ptuj. Gasilci PGD Ptuj so na vozilih odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posipali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem in policiji.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.24 je na glavni cesti Slovenj Gradec–Velenje v Mislinjski Dobravi, občina Slovenj Gradec, prišlo do trčenja treh osebnih vozil. Gasilci PGD Slovenj Gradec in Turiška vas so s tehničnim posegom iz vozil rešili ukleščene osebe, na vozilih odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite tekočine. Umrla je ena oseba, tri poškodovane so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem oskrbeli in jih z reševalnim vozilom prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.50 so na Grajskem trgu v občini Vitanje gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vitanje so zavarovali kraj dogodka, pogasili dimniški požar in okolico dimnika pregledali s termo kamero.

Ob 19.26 je v Celju zagorelo na balkonu stanovanjske hiše. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Celje - Gaberje so zavarovali kraj. Ob ogledu kraja je bilo ugotovljeno, da je zagorel žar na balkonu. Požar so pogasili ter pregledali prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 8.03 je na Cesti Simona Blatnika v Velenju gorelo osebno vozilo. Občani so do prihoda gasilcev že sami omejili požar, gasilci PGD Velenje pa so vozilo pregledali s termo kamero in ga dokončno ohladili z vodo. Osebno vozilo je v celoti uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.29 je v naselju Hercegovščak, občina Gornja Radgona, prišlo do požara žive meje oziroma cipres ob hiši. Zaradi vetra se je ogenj pričel hitro širiti proti hiši. Posredovali so gasilci PGD Gornja Radgona, ki so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Brežice

Ob 13.24 je na Cesti prvih borcev v Brežicah gorelo v zabojniku za odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.14 je v Hafnerjevi ulici v Ljubljani na ekološkem otoku gorel komunalni zabojnik za papir. Ogenj je poškodoval še dva zabojnika v bližini. Požar so pogasili poklicni gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana ter PGD Ljubljana-Šentvid.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.44 je v Ulici Prekomorskih brigad v Tolminu iz osebnega vozila na parkirišču iztekla manjša količina motornega olja. Gasilca PGD Tolmin sta razlito olje nevtralizirala.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Med 8.30 in 13. uro je bila na območju Jenkove in Rozmanove ulice v Kopru zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju motena oskrba s pitno vodo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.19 je v transformatorski postaji v Sebeborcih, občina Puconci, prišlo do izpada električne energije. Ob 15.29 so delavci Elektra Maribor napako odpravili. Med tem časom je bilo 94 odjemalcev brez električne energije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Maribor

Ob 15.01 so na Ljubljanski cesti v Mariboru gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor s tehničnim posegom odprli vrata dvigala, rešili osebo in o okvari obvestili upravnika objekta.

Izpostava Postojna

Ob 11.07 so v Tavčarjevi ulici v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica pomagali ekipi NMP Ilirska Bistrica pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 9.16 se je na lokalni cesti v Doklecah, občina Majšperk, drevo nagnilo na cesto in pod seboj napelo telefonski kabel. Drevo so odstranili gasilci PGD Ptujska gora.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.08 so v Šentjanžu, občina Dravograd, gasilci PGD Šentjanž iz ličarske delavnice izčrpali okoli 1000 litrov meteorne vode ter očistili kanalizacijski jašek.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.23 so gasilci PGD Zagorje posredovali na Cesti zmage v Zagorju, kjer je v večstanovanjskem objektu puščal zidni hidrant. Omejili so iztekanje vode, posesali vodo in obvestili pristojne službe, ki bodo napako odpravile.

Ob 12.54 so na Nasipih v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Ob 18.33 so na Ulici Sallaumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto iz okvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili dve osebi. O okvari so bile obveščene pristojne službe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje je v četrtek in petek predvsem v zatišnih legah osrednje Slovenije nevarnost jutranje pozebe.