Skoči do osrednje vsebine

Digitalizacija pravosodja ostaja prioriteta ministrice Kozlovič

Ministrstvo za pravosodje v mandatu ministrice mag. Lilijane Kozlovič intenzivno izvaja in pripravlja projekte, ki pospešujejo digitalizacijo pravosodja. Digitalizacija storitev pravosodja je tudi predmet financiranja obstoječe evropske finančne perspektive, na ministrstvu pa jo želimo vključiti tudi v prihodnji kohezijski okvir.

Digitalizacija pravosodja je ena od pomembnih prioritet mandata ministrice mag. Lilijane Kozlovič, kar potrjujejo tako že uveljavljene spremembe na normativni ravni, kot prihodnji načrti ministrstva. Z novelo Zakona o kazenskem postopku smo na ministrstvu prenovili člene o elektronskem poslovanju in razširili podlago za rabo videokonferenc pri zaslišanjih, celovito pa smo tudi prenovili Pravilnik o elektronskem poslovanju v kazenskih in civilnih zadevah, s katerim ob vzpostavitvi tehničnih rešitev zagotavljamo pravno podlago za vlaganje elektronskih vlog in elektronsko vročanje.

Informacijska tehnologija se je v času epidemije izkazala za ključno pri čimbolj nemotenemu delovanju pravosodja. Z njeno rabo je mogoče preprečiti fizični stik in hkrati zagotoviti, da ljudje lahko uveljavljajo svoje pravice pred pravosodnimi organi v največji možni meri. Tudi iz tega razloga želimo na ministrstvu vključiti digitalizacijo storitev pravosodja v prihodnji kohezijski okvir.

V pripravo Načrta za okrevanje in odpornost smo pritegnili širok krog pravosodnih deležnikov. Načrte in vsebine ministrstva v okviru načrta pa je državni sekretar Matic Zupan predstavil tudi predstavnikom Ekonomskega socialnega sveta.

Cilj ministrstva je pospešiti reševanje zadev, omogočiti hitrejšo in cenejšo izmenjavo informacij in dokumentov, prispevati k varni in kvalitetni komunikaciji prek videokonferenc ter poenostaviti dostop do pravosodja za vse uporabnike. Posebej smo se osredotočili na dejstvo, da v pravosodju elektronsko poslovanje v kazenskih in predkazenskih postopkih še ni vzpostavljeno v tolikšni meri, kot je v civilnih postopkih. Vzporedno bodo potekale aktivnosti Vrhovnega sodišča in Vrhovnega državnega tožilstva za vzpostavitev tehničnih pogojev za poslovanje med sodstvom in tožilstvom, sodstvom in ostalimi udeleženci postopka, torej tudi državljani, ter tožilstvom in ostalimi udeleženci predkazenskega postopka (policija, pravosodni organi drugih držav).