Skoči do osrednje vsebine

Uspehi prijaviteljev MSCA podoktorskih štipendij - Nadpovprečna znanstvena odličnost

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Doktorske štipendije Marie Skłodowska Curie v okviru evropskega raziskovalnega programa Obzorje 2020 so najprestižnejši raziskovalni projekti za raziskovalce na začetku kariere. Slovenske raziskovalne organizacije so s svojimi prijavami na lanskoletnem evropskem razpisu MSCA-IF-2020 prvič presegle evropsko povprečje stopnje uspeha.

Prijave na razpise in stopnje uspeha

Dosegle so 16,7 odstotno uspešnost (evropsko povprečje je bilo 13,9 odstotno) in s tem izkazale svojo nadpovprečno znanstveno odličnost. Od 66-ih slovenskih prijav bo kar štirinajst prijav financiranih s strani Evropske komisije, še dodatnih devet pa je prejelo "Pečat odličnosti" in bodo lahko financirane iz nacionalnih sredstev ARRS.

Med raziskovalnimi organizacijami je bila s štirimi raziskovalnimi projekti najuspešnejša Univerza v Ljubljani, s tremi projekti ji sledi INNORENEW COE - Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja, po dva projekta so pridobili na Institutu Jožef Stefan, Univerzi v Novi Gorici ter ZRC SAZU ter en projekt na Univerzi na Primorskem.

https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/obzorje-evropa/odlicna-znanost/ukrepi-marie-sklodowska-curie/