Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministrice dr. Jaklitsch s predstavniki slovenskih društev na Hrvaškem

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je, skupaj z državnim sekretarjem dr. Dejanom Valentinčičem, srečala s predsedniki in predstavniki slovenskih društev na Hrvaškem, ki pa je zaradi epidemioloških razmer potekalo virtualno. Srečanje je bilo namenjeno pogovoru o njihovi trenutni situaciji ter izzivih, s katerimi se srečujejo slovenska društva in njihovi člani.
Posnetek zaslona z udeleženci zoom srečanja.

Udeleženci srečanja. | Avtor: USZS

Ministrica dr. Jaklitsch je izrazila zadovoljstvo ob skupnem srečanju, obenem pa izrazila upanje, da bi se lahko čimprej srečali tudi v osebno. Takšna srečanja so namreč zelo pomembna, saj ohranjajo povezanost Slovenije s Slovenci in slovenskimi skupnostmi na Hrvaškem, obenem pa dobi urad iz prve roke poglobljen vpogled v problematiko, s katero se srečujejo slovenska društva. Kot izjemno pomembnega za Slovence na Hrvaškem je ministrica izpostavila popis prebivalstva, ki ga Republika Hrvaška načrtuje v letošnjem letu. Rezultati popisa imajo namreč pomembno vlogo pri uveljavljanju manjšinskih pravic. Skupni napor vseh mora biti, da se nagovori in privabi čim več rojakov, da se na popisu izjasnijo kot Slovenci. Ministrica je poudarila, da lahko vedno računajo na podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, tudi pri načrtovanju vzpostavitve nacionalne koordinacije svetov in individualnih zastopnikov slovenske narodne manjšine, kar bi pomenilo velik premik pri samoorganiziranju manjšine.

Predsedniki in predstavniki slovenskih društev na Hrvaškem so srečanju predstavili življenje v društvih v zadnjem letu. Tako kot drugod, se je tudi tu epidemija zarezala v društveno življenje. To se je praktično skoraj povsod ustavilo, odpadle so številne tradicionalne prireditve. Pomagali so si s številnimi virtualnimi dogodki in prilagoditvijo dejavnosti, pri tem so pokazali veliko inovativnosti, iznajdljivosti in angažiranosti. Ne glede na to upajo, da bo vsaj druga polovica letošnjega leta prinesla možnost ponovnega druženja, ki ga vsi še kako pogrešajo.

Ob zaključku srečanja se je ministrica dr. Jaklitsch zahvalila vsem prisotnim in pohvalila njihovo delo za dobro slovenske skupnosti, še posebej v zadnjem letu, ko je posebej težko, ter izrazila željo po srečanju v živo takoj, ko bodo razmere to dopuščale.

Hrbtenica slovenske narodne skupnosti na Hrvaškem so prav slovenska društva, kjer se rojaki srečujejo ter gojijo različne aktivnosti.  Na Hrvaškem deluje petnajst slovenskih kulturnih društev in eno slovensko gospodarsko društvo, povezana pa so v krovno organizacijo, Zvezo slovenskih društev na Hrvaškem, ki jo vodi predsednica dr. Barbara Riman.

Današnjega virtualnega srečanja so se udeležili predsedniki Slovenskega doma Zagreb Darko Šonc, Slovenskega doma Kulturno-prosvetnega društva Bazovica, Reka Zvonimir Stipetić, Slovenskega kulturnega društva Triglav, Split Cveto Šušmelj, Slovenskega kulturnega društva Lipa, Dubrovnik Tanja Baletić Cizej, Slovenskega kulturnega društva Istra, Pulj Danica Avbelj, Slovenskega kulturnega društva Snežnik, Lovran Vasja Simonić, Kulturnega društva Slovenski dom, Karlovec Marina Delać-Tepšić, Društva Slovencev Labin Silva Šutar Vujičić, Slovenskega kulturnega društva Stanko Vraz, Osijek Polonca Margeta, Slovenskega kulturnega društva Lipa, Buzet, Boris Grželj, Slovenskega kulturnega društva Nagelj, Varaždin Martina Lesjak,  Slovenskega kulturnega društva Ajda, Umag Danica Bojković ter predstavnik Slovenskega kulturnega društva Gorski kotar, Tršće Zoran Ožbolt, urednica glasila Sopotja Marjana Mirković ter predstavnici Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, predsednica Barbara Riman in podpredsednica Jasmina Dlačić.