Skoči do osrednje vsebine

Generalna direktorica za zadeve EU na srečanju Tria predsedujočih držav Svetu EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Generalna direktorica za zadeve EU Barbara Sušnik je sodelovala na avdio-videokonferenčnem srečanju Tria predsedujočih držav Svetu Evropske unije, Nemčije, Portugalske in Slovenije.
med avdio-video konferenco

Generalna direktorica za zadeve EU Barbara Sušnik | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Generalni direktorji za zadeve EU Barbara Sušnik, Rui Vinhas in Andreas Peschke so ocenili dosedanji napredek pri najpomembnejših dosjejih evropskih politik, ki so jih kot take opredelili tudi v 18-mesečnem programu ob začetku skupnega predsedovanja. Mednje sodijo predvsem učinkovito soočanje s pandemijo covida-19 ter gospodarsko okrevanje, zeleni prehod in digitalna transformacija ter migracije in vladavina prava. Generalni direktor trenutno predsedujoče Portugalske Rui Vinhas je predstavil priprave na srečanje evropskih voditeljev 7. in 8 maja v Portu, s katerim želi portugalsko predsedstvo okrepiti socialni steber Evropske unije.

Generalna direktorica Barbara Sušnik je poudarila pomen usklajenega odzivanja držav članic EU na pandemijo ter zlasti enakopravnega dostopa do cepiv. Poudarila je pomen dogovora o digitalnem zelenem potrdilu ter usklajenega postopnega odpiranja mej pred začetkom poletja. 

Generalni direktorji so govorili tudi o širitvi EU z državami Zahodnega Balkana. Krepitev evropske perspektive in poglobitev sodelovanja z državami regije bo pomembna prednostna naloga Slovenije, ki bo predsedovanje Svetu EU prevzela 1. julija letos.

Generalna direktorica Sušnik je med drugimi prioritetami Slovenije izpostavila predvsem prizadevanja za krepitev odpornosti EU, prenovo evropskega gospodarstva z upoštevanjem zelenega prehoda in digitalne preobrazbe ter krepitev vladavine prava in evropskega načina življenja.

Generalni direktorji so govorili tudi o Konferenci o prihodnosti Evrope, ki se začenja in bo v veliki meri potekala v času slovenskega predsedovanja. Konferenca bo namenjena razpravi z državljani ter njihovemu vključevanju v oblikovanje skupne evropske prihodnosti.