Skoči do osrednje vsebine

Seminar portugalskega predsedstva o neprekinjenem delovanju služb civilne zaščite med pandemijo COVID-19

Danes in jutri poteka seminar portugalskega predsedstva Svetu EU, ki se ga udeležujejo tudi predstavniki Uprave za zaščito in reševanje. Osrednja tema seminarja je zagotavljanje neprekinjenega delovanje služb civilne zaščite med pandemijo COVID-19, potrebne prilagoditve in razvoj zmogljivosti.

Strokovnjaki s področja civilne zaščite in obvladovanja tveganj nesreč razpravljajo o tem, kako odporne so službe civilne zaščite v primeru, ko eno ali več držav Evropske unije, prizadene več nesreč istočasno. Med pandemijo COVID-19 se morajo službe civilne zaščite istočasno odzivati tako na resne izzive zdravstvene krize kot ostalih nesreč, ki se zgodijo doma ali v drugih državah (na primer potres na Hrvaškem in eksplozija v Libanonu).

Neprekinjeno delovanje v času pandemije so službe civilne zaščite lahko dosegle le s hitro prilagoditvijo nastalim razmeram, in sicer:

  • s prilagoditvijo načrtov zaščite in reševanja,
  • oblikovanjem smernic za operativno delovanje,
  • prilagoditvijo (digitalno izvedbo) usposabljanj, vaj in ozaveščanja.   

Evropski strokovnjaki bodo na seminarju izmenjali nova znanja, pridobljene izkušnje in dobre prakse, ki so jih prepoznali med soočanjem s pandemijo COVID-19 v svojih državah, s ciljem oblikovanja rešitev, ki bodo pripomogle k večji odpornosti služb civilne zaščite v primeru novih valov pandemije ali drugih obsežnih nesreč. Posebna pozornost bo namenjena tudi razvoju mreže znanja Unije na področju civilne zaščite in vprašanju, kako še dodatno podpreti razvoj zmogljivosti (na primer usposabljanja, vaje, izmenjava strokovnjakov, aktivnosti za ozaveščanje) na ravni Evropske unije.

Predstavniki Uprave za zaščito in reševanje za mizo med seminarjem.veta EU.

Predstavniki Uprave za zaščito in reševanje na seminarju portugalskega predsedstva Sveta EU. | Avtor: Jakob Oražem

1 / 2