Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar nagovoril udeležence strokovnega seminarja ob 13. dnevu Angele Boškin

S strokovnim seminarjem si v Splošni bolnišnici Jesenice želijo prikazati področja prizadevanj zdravstvene nege za izboljšanje dela s pacientom in pri pacientu za varno in kakovostno obravnavo. Hkrati želijo z njim opozoriti na izzive, s katerimi se pri delu s pacienti srečujejo.

Strokovni seminar je pod naslovom "Napredno znanje in ustrezna komunikacija v zdravstvenem timu kot orodje za dvig kakovostne zdravstvene obravnave," potekal preko Zoom konference. Prepletal je teorijo in prakso in iskal nadgraditve pri vzpostavitvi varnega delovnega okolja, pri učinkoviti, kakovostni in varni obravnavi pacientov ter gradnji sistemov, ki bodo odporni tudi na morebitne krize in nepredvidljive razmere. V znanju je moč, procesi dela pa morajo biti podprti tudi z ustreznimi materialnimi in kadrovskimi pogoji. Na ministrstvu za zdravje se zavedamo, da je ta področja potrebno obravnavati prioritetno in jim bomo posvečali posebno pozornost.

"Biti medicinska sestra je bil svojevrsten izziv tako v letu 1919, kakor tudi danes. Biti medicinska sestra predstavlja odgovorno in zahtevno poslanstvo. Odlična zdravstvena nega je osnova za enakopravno, primerno, kakovostno in varno zdravstveno obravnavo pacientov v Republiki Sloveniji," je minister poudaril v svojem nagovoru. "Leto, ki je za nami in izredne razmere, v katere nas je porinila prisotnost epidemije, so dodatno poudarile dejstvo, da ste zaposleni v zdravstveni negi temelj sistema zdravstvenega varstva in da biti medicinska sestra ne pomeni zgolj opravljanja poklica ampak poslanstvo, prepleteno z veliko mero empatije, predanosti, etike in strokovnosti."

Dan Angele Boškin je sicer posvečen vsem medicinskim sestram in zaposlenih v zdravstvenem varstvu. Angela Boškin je bila medicinska sestra, ki je daljnega leta 1919 začela s pomembnimi premiki na področju zdravstvene nege na slovenskem. Visok nivo njenega teoretičnega znanja, ki ga je znala prenašati v svoje vsakdanje delo, njena suverenost in komunikacijska kompetentnost, vse to ji je omogočilo, da je povezala strokovno in laično javnost. Pridobila je zaupanje in podporo pacientov za aktivnosti, ki so omogočile večjo dostopnost do zdravstvene obravnave in novo znanje za obvladovanje takratnih zdravstvenih problemov in revščine.