Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. aprila 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 10. 4. 2021 opravljenih skupaj 2.910.284 testiranj s PCR in HAG testi. 10. 4. 2021 je bilo opravljenih 10.297 testiranj, od tega 2.864 s PCR in 7.433 s HAG testi. Potrjenih je bilo 548 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 19,1 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 10. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 615 bolnikov s COVID-19, od tega 139 na intenzivni negi, 43 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je sedem oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 11. 4. 2021 vključenih 408 pripadnikov CZ in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 12 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Republike Slovenije (RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so delovali v zmanjšani operativni sestavi oziroma so zagotavljali dežurstvo na domu. Spremljali so razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi.

Občine so koordinirale le nujne aktivnosti. Po potrebi so zagotavljale oskrbo ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. V nekaterih občinah so potekala testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID- 19. Nekatere občine so poročale o porastu okužb.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Večina ministrstev ima med vikendom organizirano dežurstvo. O posebnostih danes niso poročala.

 

Potresi

Ob 15.59 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitud 1,3 v bližini Domžal, 8 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci širše okolice Domžal. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Močan veter

Izpostava Novo mesto

Ob 17.40 je v Adamičevi ulici v Novem mestu sunek vetra poškodoval streho stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so na streho namestili strešnike.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 9.40 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z sekundarno ekipo kliničnega centra Ljubljana s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 19.40 se je v bližini Ceste na Bokalce v Ljubljani začela iskalna akcija pogrešane občanke, ki se ni vrnila s sprehoda. V iskalni akciji so sodelovali gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, Enota za podporo vodenju Mestne občine Ljubljana (EPV MOL) - DEZIR, PGD Podutik - Glince, Brdo, Kozarje, Enote reševalnih psov: Skupina za iskanje pogrešanih (SIP), Zveza reševalnih psov Slovenije (ZRPS) -1 , ZRPS-2 IN ERP - MOL, ki so našli občanko poškodovano. Reševalci RP Ljubljana so jo prepeljali v bolnišnico.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 9.01 je na Malenskem vrhu, občina Gorenja vas - Poljane, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo po pobočju. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Poljane in Škofja Loka so zavarovali kraj nesreče, vozilo izvlekli nazaj na vozišče in odklopili akumulator. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.02 se je na cesti Velike Lašče–Mala Slevica pri naselju Cereja, občina Velike Lašče, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, po vozišču razlite motorne tekočine posuli z absorbentom ter nudili pomoč delavcem vlečne službe in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 21.47 sta na Letališki cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Intervenirali so gasilci GB Ljubljana, vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno. Odklopili so le akumulator.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.46 sta v ulici Na Brezovici v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, razlite motorne tekočine posuli z absorbentom in očistili vozišče ter nudili pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči Novo mesto, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 11.26 so se v naselju Zabrekve, občina Železniki, dimniku stanovanjskega objekta vnele saje. Gasilci PGD Selca so požar v dimniku pogasili, dimnik nato očistili in preverili vse prostore stanovanjskega objekta.

Ob 16.13 so v Ulici Alojza Rabiča v Mojstrani, občina Kranjska Gora, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dovje in Mojstrana so požar pogasili, dimnik pregledali in očistili ter do prihoda dimnikarja odsvetovali kurjenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.02 so se na Zajčevi cesti v Komendi v dimniku stanovanjskega objekta vnele saje. Požar so lokalizirali in pogasili gasilci PGD Komenda in Moste ter lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 14.27 je na Prisojni ulici v Litiji v stanovanju zagorel pralni stroj. Gasilci PGD Litija so pogasili požar, iznesli ožgane predmete in prezračili prostore. O dogodku sta bila obveščena tudi policija ter dežurni uslužbenec Elektro Ljubljana.

Ob 20.07 so v naselju Dole pri Polici v občini Grosuplje, zaradi odloženega vročega pepela v plastični embalaži, zagorela drva in fasada ob kaminu. Gasilci PGD Grosuplje, Šmarje Sap in Polica so požar pogasili. Požar je poškodoval deset kvadratnih metrov fasade in okno na stanovanjski hiši.

Izpostava Maribor

Ob 2.53 je v naselju Bezena, občina Ruše, v podjetju Geberit, gorelo na stroju za obdelavo plastike. Že pred prihodom gasilcev PGD Ruše, Bistrica ob Dravi in Smolnik so delavci delno pogasili požar z gasilnikom. Gasilci so požar pogasili dokončno in pregledali objekt s termo kamero.

Ob 15.50 so se v naselju Črešnjevci, občina Slovenska Bistrica, vnele seje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so iz peči iznesli goreč material, očistili peč, varovali objekt do izgoretja saj in na koncu še s termovizijsko kamero pregledali vse prostore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 21.33 je na Armeškem, občina Krško, ob lokalni cesti gorelo grmičevje. Požar so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Brestanica.

Izpostava Celje

Ob 15.21 je v naselju Selo, občina Velenje, v kamnolomu gorel večji kup smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Šalek in Velenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.16 je v naselju Griček pri Željnah, občina Kočevje, gorela travnata površina. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Šalka vas.

Ob 20.59 so na Trati v Kočevju gorele smeti in odpadni avtomobilski sedeži. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar na površini pet kvadratnih metrov. Vzrok požara ni znan.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.07 je pri naselju Škrjanče, občina Novo mesto, gorelo v gozdu. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili približno 70 kvadratnih metrov gorečega grmovja in podrasti.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.17 je na Glavarjevi cesti v Komendi gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Komenda in Moste.

Ob 13.00 so v obrtni coni Logatec, občina Logatec, zaradi nepravilno doložene aluminijaste žlindre goreli odpadki v treh zabojnikih za odpadke. Požar, ki je zajel tudi prešo za stiskanje ter lesen nadstrešek, so pričeli gasiti že zaposleni pred prihodom gasilcev PGD Dolnji Logatec, ki so nato pogasili požar in pregledali požarišče s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Ob 14.48 so po potoku Rupovščica, občina Kranj, gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj pregledali celotno dolžino vodotoka do Golnika, kjer so opazili, da iz biološke čistilne naprave ob objektu izteka umazana voda. O dogodku so bili obveščene pristojne službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.40 se je v Ulici Maksa Henigmana v Dolenjskih Toplicah kadilo iz komunalnega zabojnika. Gasilci PGD Dolenjske Toplice so pogasili v zabojniku odloženi tleči pepel.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 10.10 je bilo v Jevniškem pilu v občini Litija najdeno neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta zavarovala kraj in na kraju uničila najdeno ročno bombo angleške izdelave.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.45 so v naselju Sela na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, pri vodarni našli topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase sedem kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne in topovski vžigalnik kalibra 75 milimetrov. Nevarni najdbi sta odstranila in do uničenja shranila na varno pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.01 se je v naselju Rajnovšče, občina Novo mesto, pri delu na njivi našlo neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Ljubljanske regije so odstranili in na kraju uničili iz obdobja druge svetovne vojne najdeno topovsko granato kalibra 40 milimetrov, angleške izdelave in vžigalnik deset kilogramske letalske bombe francoskega izvora.

Izpostava Postojna

Ob 10.41 je v naselju Veliko Ubeljsko v občini Postojna občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Ljubljanske regije so zaradi nevarnosti pri prevozu na kraju uničili najdeno ročno bombo, italijanske izdelave iz obdobja druge svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.09 je v Razdelilna transformatorska postaja (RTP) Podvelka na izvodu VOD Podvelka je prišlo do izpada dobave električne energije. Brez elektrike je bilo 30 odjemalcev. Dežurni delavci elektro podjetja so napako odpravili ob 12.34.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.41 se je v bližini Starega trga v Velenju v gozdu poškodovala oseba. Gasilci PGD Velenje so nudili pomoč pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila reševalcem NMP Velenje, ki so nato osebo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 19.25 je Na Zelenici v Celju v enem izmed stanovanj večstanovanjskega objekta iztekala voda. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, zaprli ventil in ustavili iztekanje vode.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.28 je na Maurerjevi ulici v Ljubljani v stanovanjskem objektu padla starejša oseba. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato skupaj z gasilci prenesli do reševalnega vozila. V nadaljnjo oskrbo so poškodovanko reševalci NMP v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 10.08 so na Mestnem Vrhu, občina Ptuj, gasilci PGD Ptuj in Grajena s folijo prekrili ostrešje stanovanjskega objekta poškodovanega v požaru dne 10. 4. 2021.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

 

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v drugi polovici noči na torek in v torek dopoldne na prehodu med Notranjsko in Primorsko veter prenašal sneg. V legah nad 500 m bo predvidoma zapadlo od 5 do 10 cm južnega snega, ponekod na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem pa do okoli 20 cm.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/