Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. aprila 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 9. 4. 2021 opravljenih skupaj 2.899.648 testiranj s PCR in HAG testi. 9. 4. 2021 je bilo opravljenih 30.866 testiranj, od tega 4.730 s PCR in 26.136 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.250 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 26,4 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 9. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 605 bolnikov s COVID-19, od tega 141 na intenzivni negi, 67 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je dvanajst oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 10. 4. 2021 vključenih 429 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 13 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so delovali v zmanjšani operativni sestavi oziroma so zagotavljali dežurstvo na domu. Spremljali so razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi.

Občine so koordinirale le nujne aktivnosti. Po potrebi so zagotavljale oskrbo ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. V nekaterih občinah so potekala testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID- 19. Nekatere občine so poročale o porastu okužb.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Večina ministrstev ima med vikendom organizirano dežurstvo. O posebnostih danes niso poročala.

Potres

Ob 1.57 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije republike Slovenije (RS) za okolje zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Ivančne Gorice, 29 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci širše okolice Ivančne Gorice. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 2.54 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,1 v bližini Žužemberka, 32 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci okolice Žužemberka. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 7.55 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,7 v bližini Podljubelja, 52 km severno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci širše okolice Tržiča. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.30 je na smučarski progi Vitranc, občina Kranjska Gora, padel pohodnik in si poškodoval nogo. Na kraju so ga oskrbeli gorski reševalci gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora in pripravili za helikopterski transport. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske je poškodovanca ob prisotnosti dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljala v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.49 je pri Vrhniki pohodnica padla po brežini in se telesno poškodovala. Poleg reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana in policistov so posredovali tudi gorski reševalci GRS Ljubljana, ki so osebo oskrbeli in čez močvirnat teren prenesli do reševalnega vozila. Poškodovana oseba je bila prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 10.39 se je v gozdu pri naselju Hobovše pri Stari Oselici, občina Gorenja vas-Poljane huje poškodoval gozdni delavec. Reševalci NMP Škofja Loka in Gorski reševalci GRS Škofja Loka so poškodovanega delavca na kraju oskrbeli in pripravili za helikopterski transport. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske je poškodovanca v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljala v UKC Ljubljana.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 15.12 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Cerovca pod Bočem v UKC Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Postojna

Ob 7.00 se je v Postojni nadaljevala iskalna akcija dalj časa pogrešane osebe. Pri iskanju so sodelovali gasilci PGD Postojna, Planina, Slavina, člani enot vodnikov reševalnih psov Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Notranjske ter Kinološke zveze Slovenije Skupine iskalnih psov (KZS SIP) 1. Pogrešane osebe niso našli.

Izpostava Kranj

Ob 10.00 so v soteski Vintgar, naselje Zasip, občina Bled, Jamarski reševalci Jamarske reševalne službe Reševalni center (JRS RC) Kranj in Velenje iskali pogrešano osebo. Opravili so pregled vodnega dela soteske in brežine nad vodo od začetka soteske do jeza. Pogrešane osebe niso našli.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 19.46 se je od Limbarske gore proti Hrastniku, občina Moravče, voznik s traktorjem prevrnil s cestišča in obtičal štiri metre nižje v drevju. Voznik je med prevračanjem padel iz traktorja. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Moravče so zavarovali kraj nesreče, imobilizirali voznika ter ga potegnili na cesto kjer so ga predali reševalcem, ki so poškodovanega voznika prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci so izklopili akumulator na vozilu ter nudili pomoč policistom z razsvetljavo kraja nesreče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.44 se je na regionalni cesti Kanal- Tolmin, občina Kanal, pripetila prometna nesreča v kateri je ena oseba potrebovala medicinsko pomoč. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica in reševalci NMP Nova Gorica. Gasilci so zavarovali kraj nesreče v kateri je bilo udeleženo eno vozilo, opravili protipožarno zaščito na poškodovanem osebnem vozilu in nudili pomoč eni osebi do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.28 sta na cesti Črnomelj - Vranoviči pri Črnomlju trčili dve osebni vozili. Vozili sta zapeljali s cestišča, eno od vozil se je prevrnilo in pristalo na strehi. V nesreči je bilo poškodovanih šest oseb, reševalci nujne medicinske pomoči Črnomelj so dve osebi na kraju oskrbeli, štiri pa so prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci PGD Črnomelj so odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom iz vozila rešili dve osebi, pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanih, razsvetljevali kraj nesreče in pomagali vlečni službi.

Izpostava Ptuj

Ob 19.08 se je v Gorišnici v istoimenski občini zgodila prometna nesreča. Gasilci PGD Ptuj so kraj nesreče zavarovali, odklopili akumulatorja, nudili pomoč NMP. Štiri poškodovane osebe so bile prepeljane v SB Ptuj.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.50 je na Rakovi Jelši v Ljubljani gorela lesena baraka velikosti 2x3 metre. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Trnovo.

Ob 15.21 so v naselju Črna, občina Kamnik gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Gozd, ki so varovali okolico dimnika dokler saje niso zgorele, pregledali okolico s termo kamero in prebili zamašeno tuljavo.

Ob 16.30 je prišlo na Tržaški cesti v Logatcu do dimniškega požara. Požar so pogasili gasilci PGD Gorenji Logatec in očistili dimniško tuljavo. Na kraju so bili tudi gasilci PGD Dolnji Logatec, vendar njihovo posedovanje ni bilo potrebno.

Izpostava Maribor

Ob 6.44 je v ulici Na Boč v Zgornjih Poljčanah, občina Poljčane, gorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Poljčane in Laporje so požar lokalizirali in pogasili ter objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 16.56 je prišlo v Zgornji Ščavnici, občina Sveta Ana, do požara kurilnici stanovanjske hiše. Požar so pred prihodom gasilcev že delno pogasili domači. Gasilci PGD Sveta Ana in Lenart so objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero ter prezračili prostore.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.06 je v naselju Gančani, občina Beltinci zagorelo na štedilniku v kuhinji stanovanjske hiše. Požar so pogasili lastniki hiše. Posredovali so gasilci PGD Gančani in Beltinci, ki so pregledali in prezračili prostor.

Ob 18.43 je v naselju Podgrad, občina Gornja Radgona, v kurilnici stanovanjske hiše gorela plastika. Posredovali so gasilci PGD Gornja Radgona in manjši požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.26 so v Trenti, občina Bovec, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci iz PGD Bovec in Log pod Mangartom so požar pogasili, prezračili prostore in opravili pregled z termo kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.23 so v naselju Dolenja Stara vas, občina Šentjernej, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentjernej in Dolenja Stara vas so pogasili goreče saje, očistili dimnik in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Ob 22.38 je v naselju Gornja Lokvica, občina Metlika, gorela brunarica. Gasilci PGD Metlika in Lokvica so odprli steno pri dimniku, pogasili požar, objekt pregledali s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Postojna

Ob 16.28 so v naselju Povžane, občina Hrpelje-Kozina, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Materija so zavarovali objekt, pogasili goreče saje in očistili dimnik. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so bili med potjo preklicani.

Izpostava Trbovlje

Ob 21.39 je na Nasipih, v občini Trbovlje gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Trbovlje, ki so odstranili goreče saje iz dimnika, prezračili prostore, s termovizijsko kamero pregledali objekt. Na kraju je bil prisoten tudi dimnikar.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.54 je v Bukovžlaku, občina Celje, zagorelo na regijskem odlagališču komunalnih odpadkov. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Teharje so požar omejili in pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 15.30 je na Golniku, občina Kranj, gorelo v gozdu. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Golnik so požar pogasili.

Ob 15.50 je pri naselju Ravne v Bohinju občanu pri kurjenju travnika zaradi vetra ogenj ušel izpod nadzora in se širil proti gozdu. Do prihoda gasilcev je občanu uspelo požar zadržati pred gozdom. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica pa so travniški požar na površini približno 100 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.00 je gorelo na travniku ob Jezeru, občina Kočevje. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje in Šalka vas. Zgorelo je približno 150 kvadratnih metrov trave.

Ob 21.15 je ob Rudniškem jezeru v Kočevju gorela trava in podrast. Požar na površini okoli tri hektarje so pogasili gasilci PGD Šalka vas in PGD Kočevje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.01 sta blizu naselja Gornji Petrovci gorela podrastje in odpadno vejevje ob robu gozda. Požar so pogasili gasilci PGD Gornji Petrovci.

Ob 13.29 je na travniku blizu naselja Krnci, občina Moravske Toplice, gorelo več kupov vej na površini približno 30x50 metrov. Posredovali so gasilci PGD Krnci, ki so požar pogasili.

Ob 16.19 je v kraju Radovci, občina Grad, zaradi kurjenja vej prišlo do požara v naravi. Požar je uničil en hektar travnika ter poškodoval drevo in elektroenergetski drog. Posredovali so gasilci PGD Radovci, Grad in Dolnji Slaveči, ki so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.51 so v gozdu ob Mirnopeški cesti v Novem mestu goreli podrast in tri drevesa. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov omejili in pogasili.

Ob 16.03 so v gozdu pri naselju Male Brusnice, občina Novo mesto, goreli podrast in nekaj dreves. Požar so na površini 4500 kvadratnih metrov pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Brusnice.

Ob 17.38 so na Poganškem vrhu v Novem mestu na več mestih gorele smeti, elektro vodniki in kabli. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so ogenj pogasili.

Izpostava Ptuj

Ob 17.48 je v Mestnem vrhu, občina Ptuj, gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Grajena in PGD Ptuj kateri so ogenj pogasili.

Ob 18.20 je v Šardinju, občina Ormož, v gozdu gorela podrast. PGD Velika Nedelja in Senešci so požar v izmeri 20 kvadratnih metrov pogasili.

Ob 22.20 je v Medribniku, občina Cirkulane, ob potoku gorel kup vejevja. Požar so pogasili gasilci PGD Cirkulane.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Brežice

Ob 15.43 je na Bizeljski cesti v Brežicah gorelo v zabojniku za papir. Posredovali so gasilci PGD Brežice, ki so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.08 je na Žaucerjevi ulici v Ljubljani zagorelo v zabojniku za embalažo na ekološkem otoku. Stanovalci so požar pričeli gasiti in odmaknili zabojnik stran od parkiranih vozil pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Vič. Gasilci so nato požar dokončno pogasili, ohladili zabojnik in okolico ter preventivno pregledali okolico požara.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 9.20 so na sotočju reke Kokre in Rupovščice, občina Kranj, opazili peno na gladini vode. Gasilci GARS Kranj so na kraju ugotovili, da so vzrok najverjetneje odpadne vode, ki se zlivajo iz stanovanjskih objektov. O onesnaženju so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Ob 19.18 je bil na Potoški poti na Koroški Beli, občina Jesenice, v potoku opažen naftni madež. Gasilci GARS Jesenice so z vpojnimi sredstvi naredili bariere v katere se je nato lovil derivat. Bariere so ostale na kraju do nadaljnjega.

Ob 20.46 je na cesti Visoko - Hotemaže, občina Šenčur, iz traktorja izteklo olje. Gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur so olje, ki se je razlilo po cestišču, očistili z vpojnimi sredstvi.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.59 je v ulici Na Lazu v Novem mestu iz zabojnika za smeti iztekalo motorno olje. Gasilci GRC Novo mesto so oljni madež posipali z vpojnim sredstvom in očistili prostor.

Ob 18.27 je bilo na relaciji ceste Zalog–Hruševec, občina Straža, razlito motorno olje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Dolenja Straža so očistili oljni madež v dolžini enega kilometra.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 9.17 so v naselju Ložnica, občina Velenje, našli 11 topovskih projektilov različnih premerov iz obdobja 2 svetovne vojne. Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Zahodnoštajerske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so nevarne najdbe odstranili in uničili na bližnji primerni lokaciji.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.18 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnim sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila in spravila na varno do uničenja ročno bombo, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne, ki jo je našel občan našel na njivi v Novi Gorici.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Trbovlje

Ob 21.57 so na Okrogarjevi koloniji v Zagorju, gasilci PGD Zagorje, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer se je nahajala poškodovana oseba, ter pomagali pri mobilizaciji in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/