Skoči do osrednje vsebine

Virus rjave grbančavosti plodov paradižnika

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) opozarja na previdnost pri nakupu semen in sadik paradižnika, paprike in feferonov zaradi možne okužbe z virusom rjave grbančavosti plodov paradižnika (ToBRFV). Pridelovalci paradižnika, paprike in feferonov naj redno pregledujejo svoje nasade in v primeru suma na navzočnost bolezenskih znamenj nevarnega virusa takoj obvestijo Upravo.

Virus rjave grbančavosti plodov paradižnika je nov in nevaren karantenski rastlinski virus, ki ogroža pridelavo paradižnika in paprike. Ni nevaren za zdravje ljudi in živali.

Okuženi plodovi so drobnejši, imajo rumene ali rjave lise in so zgrbančeni, zato niso primerni za prodajo, posledično lahko nastane velika gospodarska škoda. Rastline zaradi okužbe lahko tudi propadejo.

Virus se na daljše razdalje prenaša s sadikami in semenom ter plodovi. Tako je bil pred nekaj leti z uvoženim semenom vnesen tudi v Evropsko unijo, zato je Evropska komisija predpisala nujne ukrepe za preprečevanje vnosa virusa v Evropsko unijo in njegovega širjenja znotraj nje.

Kljub izvajanju predpisanih ukrepov je virus navzoč v nekaterih državah članicah oziroma njegova navzočnost potrjena na mestih pridelave. V Sloveniji navzočnost nevarnega virusa še ni bila potrjena, a obstaja tveganje zaradi dobave semena paprike iz Češke republike pred nekaj meseci, ki je bilo uvoženo iz Kitajske. Pri ponovnem testiranju s PCR tehniko se je izkazalo, da so semena okužena z virusom rjave grbančavosti plodov paradižnika. Uprava je pri prejemnikih okuženega semena takoj ustavila premike in odredila ukrep uničenja okuženega semena in sadik pridelanih iz okuženega semena ter izvajanje obveznih higienskih in drugih ukrepov.

Zaradi velike nevarnosti vnosa s semenom ali sadikami opozarjamo na previdnost pri nakupih – nakupujte le pri zaupanja vrednemu viru in predvsem ne naročajte semena po spletu iz držav izven Evropske unije.  Pri spletnih nakupih znotraj Evropske unije mora semena in sadike spremljati rastlinski potni list, ki potrjuje, da so sadike in semena zdrava.

Ker gre za zelo nevarno in neozdravljivo virusno bolezen s hitro dinamiko širjenja, je ključnega pomena, da so pridelovalci pozorni na pojav simptomatičnih rastlin v nasadu in takoj ob najmanjšem sumu ustno ali pisno obvestijo Upravo. Zgodnje odkritje navzočnosti ToBRFV je pomembno za uspešno izvedbo ukrepov izkoreninjenja in preprečevanja širjenja bolezni. Pomembno je, da pridelovalci sadik in plodov izvajajo preventivne higienske ukrepe, saj se virus med nasadi in znotraj njih prenaša s stroji, orodjem, embalažo, rokami, obleko ali kontakti med rastlinami ter tudi z žuželkami. Je zelo obstojen, saj lahko preživi tudi več mesecev v ostankih in odpadkih okuženih rastlin, v tleh ali rastnem substratu, na strojih, orodjih in opremi, na obleki ali embalaži.

Kontakti Uprave in strokovnih služb, osnovne informacije o bolezni, vključno s fotografijami, priporočila za higienske ukrepe in druge informacije so dostopne na spletni strani UVHVVR.

Fotografije paradižnika, ki je okužen z virusom rjave grbančavosti plodov paradižnika (ToBRFV)