Skoči do osrednje vsebine

Dorothy Lenarčič (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Ta teden v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Dorothy Lenarčič, soustanoviteljico Slovenskega informacijskega centra, ki je v času prvih manifestacij slovenske skupnosti v Kanadi v času osamosvajanja Slovenije odigrala izjemno pomembno vlogo seznanjanja kanadske javnosti z dogajanjem v Sloveniji, s slovenskimi cilji, pa tudi s slovensko skupnostjo v Kanadi.
Dorothy Lenarčič, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno Slovenijo in logo (simbol Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri rumene zvezde in pod tem napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis Dorothy Lenarčič in več na slovenci.si.

Dorothy Lenarčič | Avtor: USZS

Medijski odziv na javne demonstracije kanadskih Slovencev je bil tudi po njeni zaslugi izjemen in je odločilno prispeval k splošni naklonjenosti slovenskim prizadevanjem ter k ozaveščenosti kanadskega političnega vrha.

Dorothy se je leta 1991 javila za delo na področju medijske promocije. Skupaj z Leandrom Škofom sta takoj ustanovila Slovenski informacijski center. Takrat ni bilo interneta, elektronske pošte, družabnih omrežij. Komuniciranje je bilo zato zelo zahtevno in za današnje pojme počasno. Sporočila za javnost je bilo treba številnim medijskim hišam posredovati preko telefaksa in seveda veliko telefonirati.

Več o Dorothy Lenarčič in njenem prispevku k osamosvojitvi Slovenije pa najdete v prispevku na slovenci.si .