Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. 4. 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

 

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 6. 4. 2021 opravljenih skupaj 2.811.624 testiranj s PCR in HAG testi. 6. 4. 2021 je bilo opravljenih 34.173 testiranj, od tega 4.812 s PCR in 29.361 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.189 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 24,7 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 6. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 581 bolnikov s COVID-19, od tega 131 na intenzivni negi, 60 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so tri osebe okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 7. 4. 2021 vključenih 1.047 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 69 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Potekala so prva usklajevanja glede zaprosila Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport o možnosti prevoza in distribucije opreme za samo testiranje učencev in dijakov na koronavirus.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, pomagale pri prevozu brisov in zagotavljanju toplih obrokov učencem in dijakom med izobraževanjem na daljavo.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Skladno s sprejetim sklepom Vlade RS med 1. 4. in 11. 4. 2021 izvajajo le nujne naloge. Ministrstva, ki so poslala poročilo, o posebnostih niso poročala.  

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 9.37 je v Levstikovi ulici v Ljubljani delavec padel skozi okno poslovnega objekta okoli tri metre globoko in se poškodoval. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.09 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljala obolelo osebo iz Slovenj Gradca v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.29 sta v Pijavicah, občina Sevnica, trčili osebni vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, preprečili iztekanje motornih tekočin in po že razlitih posuli vpojna sredstva, nudili pomoč policistom in reševalcem ter pomoč pri odstranitvi vozil. Reševalci NMP Sevnica so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

Izpostava Koper

Ob 19.49 je v Koštaboni, občina Koper, prišlo do prometne nesreče, v kateri se je s štirikolesnikom hudo poškodoval voznik. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so razsvetljevali kraj dogodka. Reševalci so poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 14.59 je v naselju Visoko pri Poljanah, občina Škofja Loka, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in z vozilom obstal tik pred reko Soro. Ena poškodovana oseba je ostala ujeta v vozilu. Gasilci PGD Škofja Loka so kraj dogodka zavarovali, vozilo stabilizirali in s tehničnim posegom osebo rešili iz vozila. Poškodovano so na nosilih s pomočjo vrvne tehnike prenesli do reševalnega vozila. Na osebnem vozilu so še odklopili akumulator in ga dvignili nazaj na cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 22.03 so v Cerovcu, občina Šentjur, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Lastnik je pred prihodom gasilcev zaprl peč, gasilci PGD Lokarje in PGD Šentjur pa so preventivno opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Koper

Ob 20.11 je na ribiškem pomolu v Strunjanu, občina Piran, gorelo v električni omarici. Pred prihodom gasilcev JZ GB Koper so požar pogasili domačini. Gasilci so opravili strokovni ogled kraja in javili okvaro dežurni elektro službi.

Ob 22.36 je v naselju Triban, občina Koper, gorel hlev za konje. Požar, ki je hlev uničil, so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 12.21 je v naselju Kamna Gorica, občina Radovljica, prišlo do požara v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Kamna Gorica, Radovljica, Podnart in Kropa so na kraju dogodka ugotovili, da je najprej prišlo do požara v dimniku, zaradi poškodovanega (razpokanega) dimnika pa je dim uhajal iz dimnika in se širil po celotnem objektu. Gasilci so objekt pregledali, ogenj v dimniku pogasili, objekt prezračili in delno očistili dimnik. Kurjenje so odsvetovali do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.41 je v Burnikovi ulici v Ljubljani zagorelo je ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana ter PGD Podutik-Glince in Črnuče so požar pogasili. Mansardno stanovanje je uničeno.

Ob 15.41 je v Dermotovi ulici v Ljubljani gorelo v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana so opravili pregled in očistili tuljavo.

Ob 19.41 so v naselju Buč, občina Kamnik, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Šmartno v Tuhinju.

Izpostava Maribor

Ob 14.25 je v naselju Vosek, občina Pesnica, zagorela elektro transformatorska postaja. Gasilci PGD Pernica so zavarovali kraj dogodka, počakali, da so delavci Elektro Maribor odklopili elektriko in pogasili požar.

Ob 20.35 so v Počitniškem naselju v Lovrencu na Pohorju gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so počakali do izgoretja saj. Dimnik pa je očistil in pregledal dežurni dimnikar.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.19 so v Ulici Sv. Štefana v Lendavi gasilci PGD Lendava pogasili dimniški požar v stanovanjskem objektu.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.54 so v Srebrničah v občini Novo mesto gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili goreče saje, očistili dimnik, s termo kamero pregledali okolico in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 22.29 je v romskem naselju Žabjak v Novem mestu zagorela baraka velikosti 6 x 7 metrov. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so odprli steno in pogasili požar.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.55 je na Šentanelu, občina Prevalje, zagorelo v kurilnici gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Prevalje so požar pogasili, prostor pregledali z termovizijsko kamero, razkopali žarišča, prezračili prostore ter izmerili prisotnost nevarnih plinov.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 13.39 je v Ljubečni, občina Celje, gorelo osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Ljubečna so požar pogasili. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 9.20 je bil v gozdu ob zahodnem delu Šenčurja opažen dim. Gasilci PGD Šenčur so na kraju ugotovili, da gre za nezavarovano kurišče, ki so ga pogasili in okolico pregledali s termo kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14. uri je med Dolgo vasjo in Mostjem, občina Lendava, gorela suha trava na površini približno 10 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Dolga vas in Lendava.

Ob 20.13 je na njivi ob cesti Beltinci–Gornja Bistrica, občina Beltinci, gorelo odpadno vejevje na površini okoli 25 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Beltinci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.44 je v bližini Budanj, občina Ajdovščina, zagorelo v naravi. Posredovali so gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina, ki so pogasili odpadno vejevje in nekaj grmičevja na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 9.55 je v podjetju na Šmarski cesti v Kopru delavec našel predmet, za katerega je sumil, da gre za neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS). Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta del minometne mine, kalibra 120 mm, mase 1,5 kg, ameriškega izvora, prevzela in shranila na varno.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.10 je občan na območju Solkana v občini Nova Gorica našel NUS. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske pokrajine in odstranila na varno topovski vžigalnik kalibra 150 mm, mase 4 kg, avstrijske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.55 je bila na delu Celjske ceste in Ronkove ulice v Slovenj Gradcu zaradi počene vodovodne cevi prekinjena dobave pitne vode. Napako so odpravili delavci Komunalnega podjetja Slovenj Gradec.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 20.14 so na Trgu svobode v Sevnici gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in tako omogočili reševalcem NMP Sevnica vstop v stanovanje, v katerem so našli mrtvo osebo.

Izpostava Celje

Ob 14.16 so v Pirešici, občina Velenje, gasilci PGD Velenje z vitlom izvlekli tovorno vozilo, ki je zapeljalo s ceste.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.24 so v Jakčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v devetem nadstropju večstanovanjske stavbe in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do starejše osebe, ki je v stanovanju padla in klicala na pomoč. Reševalci so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 11.13 so gasilci PGD Pekre posredovali v Robičevi ulici v Limbušu, občina Maribor, kjer je počila cev za vodo na bojlerju. Gasilci so zaprli vodo ter iz kotlovnice izčrpali približno 1000 litrov vode.

Ob 11.25 so v Kočevarjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop NMP Maribor do onemogle osebe. Gasilci so nudili tudi pomoč reševalcem pri prenosu onemogle osebe do reševalnega vozila.

Ob 13.05 so v Tyrševi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Maribor do onemogle osebe. Gasilci so tudi pomagali reševalcem pri prenosu onemogle osebe do reševalnega vozila.

Ob 15.48 je v bližini Kamenškove ulice v Mariboru na gozdno cesto padlo drevo, ki oviralo mimoidoče. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Maribor, ki so drevo odstranili in sprostili prehod.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.42 je na kolesarsko pot med Otočcem in Dolenjim Kronovim, občina Novo mesto, padla večja smreka. Gasilci GRC Novo mesto so smreko razžagali, odstranili s pomočjo avto dvigala in počistili cestišče.

Izpostava Ptuj

Ob 8.21 je v Krčevini pri Vurbergu, občina Ptuj, drevo oviralo pot do zbiralnika vode. Gasilci PGD Grajena so drevo razžagali in odstranili.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/