Skoči do osrednje vsebine

Slovenska zastava je v obrambnem resorju zelo spoštovana

Ob dnevu slovenske zastave se spominjamo 7. aprila 1848, ko je slovenski domoljubni študent Lovro Toman s somišljeniki prvič izobesil slovensko trobojnico na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani.

V vojaškem življenju so zastave nenehno navzoče. V Slovenski vojski so med simboli, ki se jim izkazuje največje spoštovanje, na prvem mestu zastava Republike Slovenije in bojne zastave posameznih enot Slovenske vojske. Zastavi se izkazuje čast, primerljiva s častmi, ki se jih izkazuje najvišjim državnim predstavnikom. Zastava je tudi priča vseh pomembnih dogodkov v življenju vojakov in vojašnic.

Tudi v gasilstvu so prapori znak dolge zgodovine in izjemne kulturne dediščine.

V Slovenski vojski imajo posebno mesto tri zastave, in sicer slovenska državna zastava, zastava Slovenske vojske ter bojna zastava enote. Zastava je eden izmed temeljnih elementov vojaške slovesnosti. Odnos do nje in drugih državnih simbolov je v Slovenski vojski posebej določen, in to tako, da je vse ravnanje z zastavo, torej izobešanje, nošenje in hramba, izvedeno častno ter je tudi sestavni del urjenja vseh vojakov. Za Slovensko vojsko, ki s slovensko državno zastavo v mednarodnih operacijah in misijah po svetu dokazuje našo zavezanost miru in varnosti, je zastava simbol povezanosti z domovino Slovenijo. Pod zastavo vojaki prisegajo, in sicer ob podpisovanju prisege v roki držijo rob slovenske zastave.

Bojna zastava Slovenske vojske se hrani v Gardni enoti Slovenske vojske ter se jo slovesno uporablja ob sprejemih z vojaškimi častmi tujih ministrov in načelnikov generalštabov. Prvi slovenski bojni prapor je naslikal Maistrov borec za severno mejo slikar Rajko Slapernik. Prav bojna zastava v enoti pomeni svetinjo. Poleg znaka enote in za enoto značilne baretke je glavni simbol, s katero se pripadniki enote poistovetijo. Na drog bojne zastave se pripenjajo nadomestni trakovi priznanj, ki jih je enota prejela. Na tak način bojna zastava predstavlja nekakšno osebno izkaznico ali celo življenjepis enote. Vročitev bojne zastave je za enoto priznanje, sama vročitev pa je predpisana s posebnim protokolom. S simbolno predajo bojne zastave Slovenske vojske se opravi primopredaja dolžnosti med nekdanjim in novim načelnikom Generalštaba Slovenske vojske. Tudi predaja dolžnosti poveljnika bataljona ali višje enote novemu poveljniku se opravi s slovesno, simbolično vročitvijo bojne zastave novemu poveljniku.

V obdobju, ko poteka 30 let od prelomnih dogodkov v naši državotvorni zgodovini, se še posebej spominjamo zanosa in navdušenja, ko so pripadniki Teritorialne obrambe Republike Slovenije (TO RS) prvič dvignili slovensko trobojnico na slovesnosti ob razglasitvi samostojnosti. Pripadniki TO RS so žareli od ponosa, ko so se v prvih zajetih oklepnikih in tankih pojavile slovenske trobojnice v obliki grba TO. Še vedno v ušesih odzvanja zvok Zdravljice, ko so slovenski vojaki in miličniki ponosno dvigovali zastavo Republike Slovenije na mejnih prehodih in v osvojenih vojašnicah širom po Sloveniji.

V slovenskem gasilstvu so prapori znak dolge zgodovine in izjemne kulturne dediščine. Pomembni ambasadorji slovenske zastave so tudi naši vrhunski športniki. Dvigi slovenske zastave in slovenska himna ob njihovih zmagah na civilnih in vojaških tekmovanjih so praznik našega državljanskega ponosa.

Slovenska zastava, nad njo napis 7. april dan slovenske zastave

Dan slovenske zastave | Avtor: MORS