Skoči do osrednje vsebine

Ministri za zdravje EU razpravljali na neformalnem srečanju na temo varnosti cepiva AstraZeneca

Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes popoldne sporočila, da so neobičajni krvni strdki zelo redki stranski učinki cepiva AstraZeneca proti COVID-19. Poudarila je, da so koristi cepljenja z omenjenim cepivom kljub novim spoznanjem še vedno bistveno večje od tveganj.
Minister za zdravje Janez Poklukar

Minister za zdravje Janez Poklukar | Avtor: Ministrstvo za zdravje

Ob 18. uri je v organizaciji predsedujoče Svetu EU Portugalske potekalo neformalno virtualno srečanje ministrov za zdravje EU, ki je sledilo javni objavi ugotovitev poročila Evropske agencije za zdravila o varnosti cepiva AstraZeneca, zlasti v zvezi z njegovo uporabo v določenih starostnih skupinah.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v svojem nastopu poudaril, da v Sloveniji pozorno spremljamo situacijo in sprejemamo ustrezne previdnostne ukrepe. Izpostavil je, da bi bilo v nastali situaciji dobrodošlo, če bi uspeli doseči enotnost držav članic EU pri odzivu na ugotovitve, po možnosti tudi glede kriterijev za starostno mejo za cepljenje, če bi bilo to potrebno. Izvršna direktorica Eme Emer Cooke je sicer poudarila, da zaenkrat ni jasnih znanstvenih dokazov, ki bi podpirale odločitev po izključitvi posameznih skupin glede na starost ali spol. Krepitev zaupanja v ukrep cepljenja, ki je najmočnejše sredstvo, ki ga imamo na voljo v boju zoper epidemijo, je po mnenju ministra ključno za nadaljevanje naših naporov pri obvladovanju pandemije.

Minister za zdravje Janez Poklukar bo posvetovalno skupino za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pozval, da ugotovitve Evropske agencije za zdravila obravnava in poda strokovno stališče.