Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. aprila 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 4. 4. 2021 opravljenih skupaj 2.770.334 testiranj s PCR in HAG testi. 4. 4. 2021 je bilo opravljenih 2.805 testiranj, od tega 1.536 s PCR in 1.269 s HAG testi. Potrjenih je bilo 283 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 18,4 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 4. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 557 bolnikov s COVID-19, od tega 126 na intenzivni negi, 23 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je sedem oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 5. 4. 2021 vključenih 383 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 12 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so zaradi praznika delovali v zmanjšani operativni sestavi oziroma so zagotavljali dežurstvo na domu. Spremljali so razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. O posebnostih niso poročali.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi.

Občine so koordinirale le nujne aktivnosti. Po potrebi so zagotavljale oskrbo ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Ponekod so potekala testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID- 19.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Organizacija dela je od 1. 4. do 11. 4. 2021 prilagojena sprejetim sklepom Vlade RS, kar pomeni, da večina javnih uslužbencev dela od doma, koristi dopust ali višek ur oziroma je napotena na čakanje. Zaradi praznika je imela večina ministrstev organizirano dežurstvo. O posebnostih danes niso poročala.

 

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 21.35 je v kraju Vezovje, občina Šentjur, močan veter na cesto Šentjur - Planina podrl dve drevesi. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Slivnica, ki so skupaj z delavcem Vzdrževanja in obnove cest d.o.o. (VOC) drevesi razžagali in odstranili, nato pa očistili cestišče.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 17.00 so ob poti na Kofce, občina Tržič, pohodniki naleteli na obnemoglo osebo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič in oskrbnik planinskega doma na Kofcah so obnemoglo osebo prepeljali v dolino in predali reševalcem nujne medicinske pomoči (NMP) Tržič.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 11.12 je posadka helikopterja Slovenske vojske (SV) z dežurno medicinsko ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnice (SB) Celje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.32 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Raven na Koroškem v UKC Maribor. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 11.22 se je v naselju Sv. Andrej v Škofji Loki, osebno vozilo samo speljalo po brežini. Gasilci PGD Škofja Loka so vozilo s pomočjo vitla izvlekli nazaj na cesto, odklopili akumulator in pomagali vlečni službi pri nalaganju.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.52 je nekoliko izven naselja Vaneča, občina Puconci, voznik zbil kolesarja, ki se je pri tem poškodoval. Za poškodovanega kolesarja so poskrbeli reševalci Prehospitalne enote (PHE) Murska Sobota.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.13 se je v naselju Navrški Vrh v občini Ravne na Koroškem voznica z osebnim vozilom prevrnila na streho. Poklicni gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj nezgode, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na kolesa in sanirali iztekle tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 11.14 so na Gregoričevi ulici v Kranju, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so požar pogasili in očistili ter prostore pregledali z detektorjem plinov. Lastniku so naročili strokovni pregled dimnika.

Ob 22.51 so v Jezerski ulici v Žireh zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Dobračeva. Goreče saje so pogasili, delno očistili dimnik in do prihoda dimnikarja odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.46 so v Petelinškovi ulici, občina Ljubljana, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Tomačevo - Jarše so očistili dimniško tuljavo in do prihoda dimnikarske službe prepovedali uporabo peči.

Ob 15.uri je na Rašici, občina Velike Lašče, zagorel kozolec. Požar se je razširil še na 150 kvadratnih metrov travne površine s podrastjo ter osebno vozilo, ki je bilo parkirano pod kozolcem. Posredovali so gasilci PGD Rašica in Velike Lašče, ki so požar omejili in pogasili. Kozolec in vozilo je ogenj uničil.

Izpostava Maribor

Ob 12.30 so v ulici Tajna, naselje Morje, občina Rače – Fram, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Rače in Fram, ki so požar pogasili in pregledali okolico dimnika z termo kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.12 se je na Tomšičevi ulici v Lendavi na hodniku večstanovanjske stavbe začelo kaditi iz električne omarice. Posredovali so gasilci PGD Lendava, ki so odprli električno omarico in opravljali požarno stražo med tem, ko je delavec Elektra Maribor odstranil tleče žice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.28 je opažen požar v skladiščnih prostorih gostinskega lokala pri TUŠ marketu v ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in gasilci PGD Nova Gorica. Ob prihodu na kraj dogodka je ugotovljeno, da je požar zajel skladiščne prostore gostinskega lokala v katerem je bilo spravljeno pohištvo. Požar so pogasili in prostore pregledali z termovizijsko kamero in prezračili tako prostore gostinskega lokala kot prostore marketa TUŠ.

Ob 18.57 so v Drežnici v občini Kobarid zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Drežnica in Kobarid so goreče saje pogasili, očistili dimno tuljavo, opravili pregled s termovizijsko kamero in prostore prezračili.

Ob 22.36 je v Orehovljah, občina Miren-Kostanjevica, gorelo v elektro omarici objekta. Gasilci PGD Kostanjevica in JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.00 je v naselju Dvoru, občina Žužemberk, v kurilnici stanovanjske hiše, zaradi nepravilno odloženega toplega pepela, začelo tleti. Gasilci PGD Dvor so pogasili tleče predmete, iznesli plinsko bombo in  ožgane predmete ter prezračili prostore.

Ob 17.47 so v naselju Brezovica pri Metliki, občina Metlika, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Suhor so pogasili požar, očistili dimnik, prezračili prostore, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Postojna

Ob 16.53 je na Rozmanovi ulici v Ilirski Bistrici, zagorel dimnik v večstanovanjski stavbi. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so na kraju pogasili dimniški požar, prezračili stanovanje in podstrešje večstanovanjske stavbe. Škode ni bilo.

Ob 21.44 je na Cesti na Lenivec v Sežani gorela baraka in okoliško rastlinje. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) in PGD Sežana so pogasili gorečo barako površine 25 kvadratnih metrov, odkrili 40 kvadratnih metrov strehe in pogasili še približno 25 kvadratnih metrov smeti in površine v zaraščanju. Sprožen je bi postopek iskanja prenočišča za osebo, ki živi v pogoreli baraki.

Izpostava Ptuj

Ob 7.36 so v Ločiču občina Trnovska vas, gasilci PGD Biš pogasili 40 kvadratnih metrov tleče slame.

Ob 13.20 so v Hardeku, občina Ormož, gasilci PGD Ormož pogasili gorečo jeklenko, zaprli ventil jeklenke in izmerili prisotnost plina v objektu.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 14.48 je v naselju Jerovska vas, občina Šmarje pri Jelšah, gorela suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Sladka gora in Šmarje pri Jelšah so omejili in pogasili ogenj, ter pregledali posamezna žarišča. Požar je poškodoval približno tisoč kvadratnih metrov travnate površine.

Ob 19.07 je v Pristavi pri Mestinju v občini Podčetrtek zagorela suha trava. Gasilci PGD Pristava pri Mestinju so  pogasili požar na površini 400 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.33 je na Šmartinski cesti v Ljubljani, ob sprehajalni poti gorel manjši štor. Požar so gasili že mimoidoči, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Zadobrova.

Ob 22.44 je ob Hubadovi ulici na Viru, občina Domžale, gorela trava. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Vir so pogasili požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.44 so v bližini kraja Brje, občina Ajdovščina, gasili Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Selo pogasili manjši požar v naravi

Izpostava Postojna

Ob 11.20 je v Gradišču pri Materiji, občina Hrpelje - Kozina, gorelo v naravi. Posredovali so gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so pogasili požar na površini 0,02 ha. Pred prihodom gasilcev so požar gasili domačini. Pogorela je trava in grmičevje.

Ob 14.28 je v naselju Obrov, občina Hrpelje - Kozina, zagorelo v naravi. Požar na približno 200 kvadratnih metrih, so pogasili gasilci PGD Materija. Aktivirani so bili tudi gasilci ZGRS Sežana, vendar so bili med potjo preklicani.

Ob 17.32 je pri Divači v gozdu gorela podrast na površini 0,09 ha. Posredovali so gasilci PGD Divača, Senožeče in ZGRS Sežana, ki so požar pogasili. Škode ni bilo.

Ob 20.38 je v bližini naselja Velika Pristava, občina Pivka, gorelo trava. Gasilci PGD Pivka so pogasili in izdatno zalili  približno 100 kvadratnih metrov goreče travnate površine.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Maribor

Ob 18.48 sta v Bezeni v občini Ruše pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Vzhodnoštajerske regije, odstranila in prepeljala v ustrezno skladišče najdenih 7 ročnih bomb, ostankov iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Maribor

Ob 20.19 je v RTP DOBRAVA (20 KV) na izvodu VOD BOHOVA zaradi napake izpadla dobava električne energije. Brez električne energije je ostalo 1.233 odjemalcev. Gasilci iz PGD Bohova so zaradi iskrenja na kraju dogodka počakali do prihoda dežurnega elektro podjetja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.32 je v RTP Lendava na vodu Dobrovnik prišlo do izpada električne energije. Napako so ob 16.50 odpravili delavci Elektra Maribor. Med tem časom je bilo 115 odjemalcev brez električne energije.

Ob 07.01 je v TP Okoslavci na izvodu voda za Sveti Jurij ob Ščavnici, občina Radenci, prišlo do izpada električne energije. Napako so odpravili delavci Elektra Maribor. Brez električne energije je bilo 156 odjemalcev.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.45 so na Badovinčevi ulici, občina Laško, v kabini pokvarjenega dvigala ostale ujete tri osebe. Gasilci PGD Laško so s tehničnim posegom osebe rešili.

Izpostava Kranj

Ob 16.50 je na Bleiweisovi ulici v Kranju, oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu. Gasilci GARS Kranj so osebo s tehničnim posegom rešili iz dvigala, ga izklopili iz obratovanja in obvestili pristojno servisno službo.

Ob 18.17 je na Dežmanovi ulici v Lescah, občina Radovljica, zaradi okvare na vodovodni napeljavi, voda tekla v spodnje nadstropje večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Lesce so zaprli glavni ventil objekta, počakali lastnika, da je odprl stanovanje in zaprli ventil do stanovanja. Odstranjevanje natekle vode ni bilo potrebno.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.05 je v Cvenu občina Ljutomer, zaradi počene vodovodne cevi, voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Cven in cca 15 kubičnih metrov vode izčrpali.

Ob 16.27 je na Kolodvorski ulici, občina Veržej, v stanovanjski hiši padla starejša občanka in ni mogla odpreti vrat. Pred prihodom gasilcev PGD Veržej so v hišo vstopili policisti. Zanjo so poskrbeli reševalci Zdravstvenega doma (ZD) Ljutomer.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.00 so v Arkovi ulici v Idriji v objektu doma upokojencev gasilci PGD Idrija s tehničnim posegom rešili dve osebi iz kabine okvarjenega dvigala.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.18 so v naselju Mavrlen, občina Črnomelj, po včerajšnjem požaru ostrešja, gasilci PGD Črnomelj z avtolestvijo pomagali prekriti okoli 140 kvadratnih metrov ostrešja s folijo.

Ob 19.49 je na Novomeški cesti v Straži iz počene cevi iztekala voda v kurilnici stanovanjske hiše. Še pred prihodom gasilcev je lastnik zaprl vodovodni ventil. Gasilci PGD Dolenja Straža so s sesalcem posesali izteklo vodo iz prostorov stanovanja.

Izpostava Ptuj

Ob 8.31 so v Mestnem vrhu, občina Ptuj, gasilci PGD Grajena in PGD Ptuj s pomočjo domačinov ujeli 28 pobeglih telic.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.33 je na Keršičevem hribu v občini Trbovlje prišlo do puščanja vode. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so začasno zaustavili puščanje kljub nedelujočemu ventilu.

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo 

 Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

 Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/