Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. aprila 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 2. 4. 2021 opravljenih skupaj 2.760.368 testiranj s PCR in HAG testi. 2. 4. 2021 je bilo opravljeno 23.901 testiranje, od tega 4.998 s PCR in 18.903 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.296 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 25,9 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 2. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 531 bolnikov s COVID-19, od tega 123 na intenzivni negi, 50 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je pet oseb okuženih s COVID-19.

14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je najslabše v goriški, savinjski, obalno-kraški in koroški statistični regiji.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 3. 4. 2021 vključenih 424 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 15 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so delovali v zmanjšani operativni sestavi oziroma so zagotavljali dežurstvo na domu. Spremljali so razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. V prazničnem vikendu niso poročali o posebnostih.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah.

Občine so koordinirale le nujne aktivnosti. Po potrebi so zagotavljale oskrbo ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. V nekaterih občinah so potekala testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID- 19.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Organizacija dela je od 1. 4. do 11. 4. 2021 prilagojena sprejetim sklepom Vlade RS, kar pomeni, da večina javnih uslužbencev dela od doma, koristi dopust ali višek ur oziroma je napotena na čakanje. V prazničnem vikendu ima večina ministrstev organizirana dežurstva. O posebnostih danes niso poročala. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Poplave

Izpostava Ljubljana

Ob 4.22 je Ob Ljubljanici v Ljubljani meteorna voda zaradi zamašenega odtoka na terasi zalila kletne prostore. Vodo iz kletnih prostorov in s terase so prečrpali gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Med 6.44 in 14.15 je bila na hitri cesti H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, občina Vipava, zaradi burje, ki je v sunkih dosega hitrost do 100 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa 1. stopnje. Prepoved prometa je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8. ton.

Med 8.23 in 11.00 je veljala zapora prometa 1. stopnje tudi na odseku regionalne ceste Podnanos – Manče - Vipava.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 15.01 se je v naselju Bašelj, občina Preddvor, občan smrtno poškodoval pri padcu z lestve. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj.

Ob 15.53 so na Blejski Dobravi, občina Jesenice, v globeli opazili prevrnjen traktor ob njem pa poškodovano osebo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice, Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Blejska Dobrava, reševalci NMP Jesenice in gorski reševalci GRS Jesenice so osebo na kraju oskrbeli in pripravili za dvig iz globeli in transport s helikopterjem. Helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe je hudo poškodovanega traktorista prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.35 je na cesti Boštanj–Planina v Sevnici, občan z osebnim vozilom zapeljal s cestišča in se pri tem poškodoval. Gasilci PGD Sevnica so odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanega voznika in posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Sevnica so poškodovanega prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 1.35 je na Poti na Jošt v Kranju osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče, na vozilu odklopili akumulator, očistili po vozišču razlite tekočine in nudili pomoč pri razsvetljavi policistom. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Ob 5.37 je na cesti Podljubelj - Bistrica pri Tržiču, občina Tržič, osebno vozilo nasedlo na večjo skalo na vozišču. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so očistili po vozišču razlite tekočine in nudili pomoč delavcem avto vleke pri nakladanju vozila na vozilo vlečne službe.

Ob 22.59 je v naselju Ukanc, občina Bohinj, osebno vozilo zapeljalo z mostu v potok Savica. Ena oseba se je sama rešila iz vozila in poiskala pomoč pri bližnjih hišah. Ob prihodu gasilske enote je bila ujeta oseba že na bregu. Iz vozila sta jo izvlekla domačin in pripadnik enote CZ. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica in pripadniki Enote CZ za reševanje na vodi in iz vode občine Bohinj so osebo oživljali do prihoda reševalcev NMP Bled, preverili brežino do izliva potoka Savica v Bohinjsko jezero, preventivno namestili oljne pivnike v potok ter s tehničnim posegom dvignili vozilo iz potoka. Oživljanje ni bilo uspešno, ena oseba je preminula.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.33 so na trzinski obvoznici v občini Trzin trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilske reševalne službe (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih ter posuli cestišče z vpojnim sredstvom. V nesreči je bila poškodovana ena oseba, ki je bila z reševalnim vozilom NMP Domžale odpeljana v nadaljnjo oskrbo.

Ob 21.50 sta na avtocesti Ljubljana - Domžale trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Eno osebo, ki je potrebovala pomoč so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.37 je osebno vozilo v kraju Solkan, občina Nova Gorica zbilo pešca. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica. Poškodovanega pešca so oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 10.59 se je v Rožni dolini v občini Nova Gorica pripetila prometna nesreča v kateri je voznica zaradi zdravstvenih težav izgubila zavest in zapeljala z vozišča. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, ki so zavarovali kraj dogodka, oživljali voznico osebnega vozila do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica in poskrbeli za čiščenje vozišča. Oživljanje voznice osebnega vozila je bilo neuspešno.

Ob 15.00 je na regionalni cesti Spodnja Kanomlja–Idrske Krnice osebno vozilo zapeljalo z vozišča okoli 50 metrov pod cesto. Voznik osebnega vozila je sam izstopil iz poškodovanega vozila. Posredovali so gasilci PGD Idrija, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev NMP Idrija, ki so ga kasneje predali v oskrbo dežurni ekipi Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP). Helikopter SV ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 14.06 je v naselju Bušeča vas, občina Brežice, zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Pirošica in Skopice so požar pogasili.

Izpostava Celje

Ob 7.05 je v Šentrupertu v občini Laško zagorelo gospodarsko poslopje velikosti 20 x 30 metrov. Posredovali so gasilci PGD Laško in Šentrupert pri Laškem, požar omejili in pogasili ter iz poslopja odstranili seno in ostali gorljivi material. Ogenj je uničil štiri kmetijske stroje, kubični meter skladiščnega lesa in prešo.

Ob 11.21 so v Bočni v občini Gornji Grad zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Bočna, Gornji Grad in Nova Štifta. Pregledali so dimnik ter iz kurišča odstranili gorljivo snov.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.10 so v ulici Strmica v Logatcu gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dolnji in Gorenji Logatec so požar pogasili in pregledali okolico dimnika ter tuljavo s termovizijsko kamero.

Ob 22.46 se je iz stanovanja na Zeleni poti v Ljubljani širil vonj po zažganem. Gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo so vstopili v stanovanje, s štedilnika odstavili posodo z zažgano hrano, prebudili stanovalca ter prezračili stanovanje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.09 je v Lendavskih Goricah, občina Lendava, zagorelo v kletnih prostorih stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Lendava so požar pogasili in z izpihovalnikom zraka prezračili prostor. Obveščena je bila dežurna elektro služba.

Ob 20.49 je v naselju Mačkovci, občina Puconci, zagorelo v kurilnici v prizidku hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Kuštanovci, Moščanci, Dankovci in Mačkovci.

Ob 22.48 je v Murski Soboti zagorela vrtna lopa. Požar se je razširil še na bližnja drevesa na površini okoli 20 x 15 metrov. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, Bakovci, Černelavci in Rakičan, ki so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.14 je v naselju Vrhpolje, občina Vipava, zaradi tehnične okvare zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Požar, ki je zajel peč za centralno ogrevanje je delno omejil lastnik, dokončno, pa so ga pogasili gasilci PGD Vrhpolje. Delno so počistili kurilnico in prezračili pritlične prostore. Škoda je nastala na peči in oplesku kurilnice.

Izpostava Postojna

Ob 22.39 so v naselju Gorjansko, občina Komen, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar, ki se je iz dimnika razširil tudi na lesen strop in dva prostora v objektu so lokalizirali občani. Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana so dokončno pogasili goreče saje, lesen tleči strop in ožgano pohištvo ter iznesli ožgane predmete iz objekta. Na kraju je bila prisotna tudi policija in dežurni Elektra Primorska, ki so izklopili objekt iz električnega omrežja.

Izpostava Ptuj

Ob 20.02 je v naselju Gajevci, občina Gorišnica, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gajevci - Placerovci in Gorišnica so požar pogasili, prostor izpraznili in pregledali s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.41 je na avtocesti pri naselju Šmarje - Sap v občini Grosuplje zagorelo osebno vozilo v smeri Novega mesta. Požar je vozilo v celoti uničil. Gasilci PGD Grosuplje in Šmarje - Sap so požar pogasili, odklopili akumulator in počistili vozišče. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti. Delavci Direkcije za avtoceste republike Slovenije (DARS) so dogodek označili na označevalnih tablah zaradi nevarnosti naleta vozil na izvozu iz avtoceste Cikava.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 20.59 je gorelo v Vinjolah v Luciji, občina Piran. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so pogasili travo in grmičevje v obsegu okoli 20 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 13.51 so v Žabnici, občina Kranj, na polju goreli odpadki na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Gasilci GARS Kranj so požar pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.37 je v naselju Lutverci, občina Apače, zagorelo drevo ob Gramoznici. Požar so pogasili gasilci PGD Lutverci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.49 je zagorel travnik v Dolenji Trebuši v občini Tolmin. Požar ki je zajel okoli 0,3 hektara travnate površine so pogasili in požarišče preventivno namočili gasilci PGD Dolenja Trebuša.

Ob 19.22 sta nad naseljem Kromberk, pod hribom Škabrijel, občina Nova Gorica, na površini okoli 2000 kvadratnih metrov goreli trava in grmičevje. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ptuj

Ob 12.03 je na Rogaški cesti na Ptuju pri menjavi plinske jeklenke uhajal plin in zagorel. Gasilci PGD Ptuj so zaprli dovod plina, pogasili ogenj in jeklenko pustili na prostem, da se ohladi.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.01 je občanka v naselju Kromberk v občini Nova Gorica naletel na obojno sredstvo.  Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije in odstranila dve topovski granati kalibra 75 mm, iz obdobja 1. svetovne vojne in prepeljala v ustrezno skladišče do uničenja.

Ob 15.31 je na območju Bilj v občini Miren - Kostanjevica občan med sprehodom naletel na ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije, ki sta odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.52 je na pobočju hriba Panovec, občina Nova Gorica, sprehajalec naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, ki sta odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.55 je Pod Lipami v Celju iztekala voda iz radiatorja stanovanja v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli dovodna ventila na radiatorju.

Ob 14.33 se je v Vonarju v občini Podčetrtek podrlo drevo čez cesto. Gasilci PGD Pristava pri Mestinju so drevo odstranili s ceste.

Izpostava Kranj

Ob 17.33 so v Dražgoški ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili osebo iz pokvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.19 je v Prisojni ulici v Ljubljani zatekala voda v stanovanje večstanovanjskega objekta zaradi zamašenega odtoka na strehi. Gasilci GB Ljubljana so odtok očistili in tako preprečili nadaljnjo zamakanje vode v stanovanje.

Ob 7.26 so na Prulah v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s cestišča razžagali in odstranili podrto drevo.

Izpostava Maribor

Ob 11.27 so v naselju Plintovec v občini Kungota gasilci PGD Zgornja Kungota nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.