Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. aprila 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 1. 4. 2021 opravljenih skupaj 2.735.587 testiranj s PCR in HAG testi. 1. 4. 2021 je bilo opravljenih 23.260 testiranj, od tega 5.353 s PCR in 17.907 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.169 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 21,8 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 1. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 515 bolnikov s COVID-19, od tega 118 na intenzivni negi, 53 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je devet oseb okuženih s COVID-19.

Najslabše razmere so trenutno v goriški, savinjski in obalno-kraški statistični regiji.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 2. 4. 2021 vključenih 992 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 157 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju proti COVID-19.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pri prevozu brisov. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID- 19.

Zaradi zaustavitve javnega življenja v državi vrtci, osnovne in srednje šole zagotavljajo nujno varstvo otrok za starše, ki so zaposleni v kritični infrastrukturi ter tople obroke za učence in dijake, ki to želijo.

Štab CZ za Ljubljansko regijo je poročal o veliki gneči na cepilnem mestu na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Pri vzdrževanju reda in usmerjanju obiskovalcev so pomagali redarji Mestnega redarstva in varnostniki.

Štab CZ za Gorenjsko je poročal, da sta mejna prehoda Korensko sedlo in Jezersko zaprta. Kontrolni točki na Ljubelju in Karavankah obratujeta 24 ur, kontrolna točka na Ratečah pa obratuje med 6. in 21. uro. Prestop meje je dovoljen le osebam, ki uveljavljajo eno od desetih izjem skladno z vladnim odlokom.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Organizacija dela je od 1. 4. do 11. 4. 2021 prilagojena sprejetim sklepom Vlade RS, kar pomeni, da večina javnih uslužbencev dela od doma, koristi dopust ali višek ur oziroma je napotena na čakanje. Z večine ministrstev o posebnostih niso poročali. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.36 se je na južnem pobočju Begunjščice poškodovala planinka. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica so s pomočjo dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku in helikopterjem slovenske vojske oskrbeli poškodovano planinko in prepeljali v Splošno bolnico (SB) Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 11.46 se je pri naselju Koščake, občina Cerknica, pri delu s traktorjem poškodoval traktorist. Posredovali do gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Otave, Begunje in Cerknica, kateri so nudili prvo pomoč ponesrečencu, izvajali varovanje kraja nesreče in nudili pomoč pri pristanku helikopterja. Poškodovanec je bil s helikopterjem Slovenske vojske (SV) prepeljan v Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKC) Ljubljana.

Ob 15.20 si je pri naselju Bločice, občina Cerknica, občan pri delu v gozdu poškodoval nogo. Gasilci PGD Grahovo so pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Cerknica je poškodovanca oskrbela in prepeljala v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Koper

Od 10.51 je bilo na območju Gažona, občina Koper na prošnjo policije sproženo nadaljevanje iskanja pogrešane osebe. Aktivirani so bili vodniki reševalnih psov Zveze reševalnih psov Obalne in Severnoprimorske regije. Pogrešano osebo, ki je potrebovala zdravniško pomoč, so ob 16.15 v težko dostopnem območju tudi našli. Zato so posredovali tudi gasilci PGD Krkavče in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 20.17 je v naselju Florjan v občini Šoštanj voznik z mladoletnim sopotnikom z motorjem zapeljal v jarek z vodo. Oba sta se huje poškodovala. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, rešili poškodovanca ter ju predali reševalcem NMP Velenje. Ti so ju prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.12 sta na regionalni cesti Sodražica–Hrib, občina Sodražica, v križišču z ulico Zavrti v Sodražici, trčila kombinirano in osebno vozilo, ki se je prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, postavili osebno vozilo nazaj na kolesa, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ribnica pri oskrbi dveh poškodovanih oseb. Reševalci so poškodovani na kraju oskrbeli in eno prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Ribnica.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.08 je v naselju Lisec, občina Trebnje, voznik osebnega vozila trčil v obcestno škarpo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka in pregledali vozilo. Za odstranitev vozila bo poskrbela vlečna služba. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 15.43 so v Čevljarski ulici v Žireh v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Dobračeva so pogasili goreče saje, očistili tuljavo, pregledali okolico s termovizijsko kamero in prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 19.11 je v kleti stanovanjske hiše v naselju Pševo, občina Kranj, zagorel sušilni stroj. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj ter PGD Jošt in Bitnje so požar pogasili in sušilni stroj odnesli na prosto. Objekt so prezračili in pregledali z detektorjem nevarnih plinov.

Izpostava Maribor

Ob 15.38 so v Hrastju, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor in PGD Pekre, v kurišču pogasili goreče vejevje in lastniku svetovali večjo previdnost pri kurjenju.

Ob 23.56 se je v Regentovi ulici v Mariboru iz stanovanja v 6. nadstropju večstanovanjskega objekta zaradi pozabljene hrane na štedilniku valil dim. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so hrano s štedilnika odstranili ter pregledali in prezračili prostore stanovanja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.43 se je v Ulici Henrika Freyerja v Idriji v večstanovanjskem objektu zaradi okvare dimovoda zadimilo stanovanje. Posredovala sta gasilca PGD Idrija, ki sta izmerila koncentracijo CO2, prostore pregledala s termovizijsko kamero in jih prezračila ter odsvetovala kurjenje do pregleda dimnikarja.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.04 je v naselju Planina, občina Semič, gorelo ostrešje počitniške hiše velikosti 7 x 10 metrov. Gasilci PGD Kot Brezje, Semič, Stranska vas pri Semiču in Črmošnjice so pogasili požar na objektu. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Črnomelj, ki so zagotovili vodo z avtocisternami, ekipa prve pomoči CZ iz Semiča in dežurni delavec Elektra Ljubljana, ki je poskrbel za odklop objekta iz omrežja. Ogenj je uničil celotno ostrešje in zgornje prostore. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Kot Brezje. Obveščene so bile pristojne službe, ki bodo ugotovile vzrok požara in višino škode.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.12 so se na Meži v Dravogradu vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dravograd so požar pogasili in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 11.51 je v Šaleku, v občini Velenje, gorela suha trava. Gasilci PGD Šalek so požar suhe trave in grmičevja v približni izmeri 50 kvadratnih metrov omejili in pogasili.

Ob 15.08 je v Bevčah, občina Velenje, na večji površini gorela podrast in suho listje, v gozdu nad bencinsko črpalko. Gasilci PGD Velenje so požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov, omejili in ga dokončno pogasili z vodo.

Izpostava Koper

Ob 13.34 so v naselju Premančan, občina Koper, gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini, pogasili nenadzorovan požig zelenega odreza.

Izpostava Kranj

Ob 14.42 so v Zgornjih Bitnjah, občina Kranj, gasilci GARS Kranj, pogasili grmovje in podrast na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 19.32 je bil na območju Ajdne, občina Žirovnica, opažen ogenj. Gasilci GARS Jesenice ter PGD Smokuč in Žirovnica so pogasili kup smrekovih vej, ki je ostal po sečnji gozda.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.28 je ob Ižanski cesti v Ljubljani gorela suha trava. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so pogasili požar na več nepovezanih površinah, kjer so izvajali sanacijski požig obdelovalnih površin in melioracijskih jarkov. Ker je gorelo brez nadzora so gasilci požare pogasili na približno 5.000 kvadratnih metrov travnate površine.

Izpostava Maribor

Ob 14.33 je v kraju Brunšvik, Občina Starše, v gozdu gorela podrast in grmičevje. Posredovali so gasilci PGD Prepolje, Starše in Trniče, ki so požar v velikosti 50 x 50 metrov lokalizirali in pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.20 so v naselju Mele, občina Gornja Radgona, gasilci PGD Mele, ob reki Muri pogasili odpadne veje, pokošeno suho travo in žagovino.

Ob 20.16 je v Šalovcih gorela trava ob železniški progi. Posredovali so gasilci PGD Šalovci in Dolenci. Pogasili so požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.09 je v naselju Medana, občina Brda, na odlagališču zagorel zeleni odpad. Posredovali so gasilci PGD Dobrovo in Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so ogenj pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.57 je na Planini, občina Semič, tlelo na požarišču objekta, kjer je gorelo ostrešje počitniške hiše. Gasilci PGD Črmošnjice in Kot - Brezje so požarišče razkopali in pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 15.29 je pri naselju Lipsenj, občina Cerknica, gorela trava in grmovje. Požar na površini okoli dveh hektarov so pogasili gasilci PGD Žerovnica in Grahovo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 14.40 je v Bukovljah, občina Zreče, iz delovnega stroja iztekalo hidravlično olje. Gasilci PGD Zreče so z absorbentom nevtralizirali razlit oljni madež velikosti približno 60 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.45 je bila pri naselju Gorenja Nemška vas, občina Trebnje, prevrnjena cisterna za gnojevko. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč lastniku pri postavitvi cisterne na kolesa in počistili cestišče. Do onesnaženja ni prišlo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 14.57 sta v naselju Polhov Gradec, občina Dobrova - Polhov Gradec, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije odstranila in v bližini najdbe uničila angleško minometno mino, kalibra 81 milimetrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.58 so v potoku Slatna, v bližini Grgarja, občina Nova Gorica, naleteli na topovski vžigalnik, kalibra 149 mm, mase 4 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo so odstranili pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 12.59 so v potoku Slatna, v bližini Grgarja, občina Nova Gorica, naleteli na topovski vžigalnik, kalibra 100 mm, italijanske izdelave, mase 2 kg, topovsko granato, kalibra 87 mm, italijanske izdelave, mase 6,52 kg in topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 5,5 kg, francoske izdelave. Vse nevarne najdbe iz obdobja 1. svetovne vojne so do uničenja shranili na varno pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 17.04 so bližini Bilj, občina Miren-Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranili na varno neeksplodirana ubojna sredstva v skupni masi 87,36 Kg. Vse najdbe izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.16 je pri naselju Gorenji Podboršt, občina Mirna Peč, krajan pri zemeljskih delih na travniku naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko - Ljubljanske regije, so v prisotnosti policije na kraju najdbe nadzorovano uničili 105 kosov pehotnega streliva kalibra 7,9 mm, italijanske izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.44 je na Goriški Cesti v Velenju, zaradi tehnične napake obstalo dvigalo. Gasilci PGD Velenje so s tehničnim posegom iz dvigala rešili tri ujete osebe.

Izpostava Koper

Ob 16.15 so v naselju Šalara, občina Koper, med iskalno akcijo vodniki z reševalnimi psi našli pogrešano osebo, ki je potrebovala zdravniško oskrbo.

Zaradi izredno nedostopnega terena so posredovali tudi gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče, ki so nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.08 so v Miklošičevi ulici, občina Domžale, gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v četrtem nadstropju večstanovanjske stavbe in reševalcem ter svojcem omogočili dostop do preminule osebe.

Ob 17.43 je v Vodnikovi ulici, v naselju Dob, občina Domžale, na vrtu pred stanovanjskim objektom, tri letni otrok zlezel v vkopano betonsko cev, premera 30 centimetrov in se zagozdil. Gasilci CZR Domžale so s pomočjo bagra ter s tehničnim posegom otroka nepoškodovanega rešili iz cevi.

Izpostava Maribor

Ob 10.45 so na Radvanjski cesti v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor posredovali, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Maribor do obolele osebe.

Ob 14.42 so v Borštnikovi ulici, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop svojcem do obnemogle osebe.

Ob 20.17 je v Tomšičevi ulici v Slovenski Bistrici v stanovanju iztekala voda. Gasilci PGD Zgornja Bistrica so zaprli dovodni ventil in posesali izteklo vodo z vodnim sesalcem.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.37 je na Sv. Marku v Rožni dolini, občina Nova Gorica, z invalidskim vozičkom s cestišča zdrsnil občan. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, ki so občana in voziček potegnili na cestišče. Oseba ni bila poškodovana.

Izpostava Slovenj Gradec

 Ob 12.32 so na Koroški cesti v Radljah ob Dravi gasilci PGD Radlje ob Dravi s tehničnim posegom in s pomočjo avtodvigala rešili ujeto osebo.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/