Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik in ministrica dr. Jaklitsch na sestanku Medresorske delovne skupine za urejanje radijskega spektra z Italijansko republiko

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch sta se udeležila 23. sestanka Medresorske delovne skupine za urejanje radijskega spektra z Italijansko republiko.
Simbolična fotografija radijskega sprejemnika

Frekvence | Avtor: Pixabay

Sestanek je bil izveden na daljavo. Sestanka se je poleg članov medresorske skupine udeležil tudi pravni zastopnik Republike Slovenije v Italijanski republiki Samo Sanzin in direktor Oddajnikov in zvez na RTV Slovenija Miran Dolenec.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je v uvodu poudaril pomen zaščite slovenskih interesov za nemoteno uporabo radijskega spektra in pozval k odločnejšemu delovanju za rešitev problematike. Ministrica dr. Jaklitsch je dodatno izpostavila nesprejemljiv položaj naših radijskih postaj, ki oddajajo na obmejnih območjih, ker se morajo soočati z radijskim motenjem in stroški pravdanja z italijanskimi radijskimi postajami. Ministra sta izrazila stališče, da država pri tem zasebnih radijskih postaj ne sme prepustiti samim sebi.

Člani medresorske delovne skupine so predstavili dosedanje ukrepanje za rešitev problematike in aktualne izzive, s katerimi se soočajo. V skladu z vladnimi sklepi so v izvajanju tehnični ukrepi za izboljšanje kakovosti sprejemanja radijskih signalov na obmejnih območjih, predstavniki Republike Slovenije na nesprejemljivost problematike opozarjajo na bilateralnih srečanjih s predstavniki italijanske republike, posredovane so bile diplomatske note, udeležujejo se multilateralnih sestankov, aktivni so v okviru Mednarodnega združenja za telekomunikacije (ITU), sodelujejo v mediacijskem postopku v okviru Evropske komisije. Preko Državnega odvetništva je Republika Slovenija vključena v 12 pravdnih postopkov z italijanskimi radijskimi postajami.

V razpravi so bili pregledani ukrepi v izvajanju in ocenjena njihova učinkovitost. Minister Koritnik se je zavzel za preveritev vseh možnosti za pospešitev reševanja problematike in še posebej za zaščito slovenskih zasebnih radijskih postaj. Poudaril je pripravljenost politične ravni, da podpre aktivnejši pristop. Sprejet je bil sklep o pripravi poročila o aktualnem stanju ter predlogih za nadaljnje aktivnosti.