Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. aprila 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 31. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.710.785 testiranj s PCR in HAG testi. 31. 3. 2021 je bilo opravljenih 27.456 testiranj, od tega 5.622 s PCR in 21.834 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.335 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 23,7% od pozitivnih PCR testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 31. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 518 bolnikov s COVID-19, od tega 108 na intenzivni negi, 34 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je sedem oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 1. 4. 2021 vključenih 930 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 121 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

V Uradnem listu RS, št. 47/21 so bili objavljeni odloki, ki določajo omejitve in prepovedi, ki bodo veljali od 1. 4. do 11. 4. 2021, zaradi ustavljanja javnega življenja v Sloveniji, s ciljem omejitve širjenja SARS-CoV-2 in zmanjšanja števila oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Povzetek trenutno veljavnih ukrepov:

Do vključno 12. 4. 2021 je dodatno omejeno prehajanje državne meje.

S 1. 4. 2021 je prepovedano prehajanje tudi med statističnimi regijami, razen ob predložitvi negativnega PCR testa, dokazila o cepljenju ali prebolelosti. Izjeme so navedene v Odloku (ob predložitvi ustreznega dokazila oz. izjave). Na velikonočno nedeljo, 4. 4. 2021, od 5. ure do 22. ure, bodo lahko osebe prehajale med statističnimi regijami brez omejitev, zaradi obiska na zasebnih površinah z največ šestimi osebami iz največ dveh gospodinjstev. V število šest oseb ne štejejo mlajši od 15 let.

S 1. 4. 2021 je prepovedano tudi zbiranje ljudi, z izjemo ožjih družinskih članov ali članov skupnega gospodinjstva. Prepovedane so vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Z dovoljenjem pristojnega ministra je ob izpolnjevanju pogojev dovoljena sklenitev zakonskih in partnerskih zvez.

Še vedno velja omejitev gibanja v nočnem času po vsej državi, med 22. in 5. uro.

Nošenje mask na javnih prostorih in tudi na prostem je obvezna. Izjeme so navedene v Odloku.

Od 1. 4. do vključno 11. 4. 2021 bo pouk potekal na daljavo. V vrtcih in prvem triletju osnovnih šol zagotavljajo nujno varstvo za otroke tistih staršev, kjer sta oba starša zaposlena v dejavnostih, potrebnih za nujno delovanje države. Šole vožnje ne smejo delovati, prav tako je prepovedano izvajanje pripadajočih izobraževanj.

Treningi so od 1.4. do vključno 11.4.2021 dovoljeni vrhunskim športnikom olimpijskega, mednarodnega in svetovnega razreda ter športnikom v starostnih kategorijah kadeti in mladinci, ki so člani državnih reprezentanc. V kolektivnih in individualnih športih je dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev, kot so evropsko in svetovno prvenstvo ter svetovni pokal. Za športnike, ki jim je dovoljeno tekmovati, je dovoljena tudi športna vadba. Posameznik, ožji družinski člani ali osebe iz skupnega gospodinjstva lahko ob ohranjanju ustrezne razdalje v regiji prebivališča izvajajo športno-rekreacijsko dejavnost. V navedenem obdobju so zaprta tudi smučišča. Žičniške naprave in nihalke ne delujejo.

Od 1. 4. do vključno 11. 4. 2021 je mogoče ponujati osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji. Konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

Dovoljeno je opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave ter opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance.

Od 1. 4. do vključno 11. 4. 2021 je prepovedano ponujati in prodajati blago in storitve potrošnikom. Pri tem velja kar nekaj izjem, ki so opredeljene v Odloku. Trgovski centri morajo imeti ločen vhod in izhod za stranke.

V obdobju t.i. zaprtja javnega življenja v državi so zaprte tudi galerije, muzeji, knjižnice, arhivi, ograjeni parki, prepovedane so kulturne in kinematografske storitve vsem uporabnikom. Prav tako so zaprti vsi verski objekti. Bogoslužja, verski obredi in druge verske prakse se bodo izvajali brez navzočnosti vernikov, tudi v času velikonočnih praznikov. Edina verska aktivnost, ki se ohranja, je neposredna duhovna oskrba ljudi v stiski.

Javni potniški promet v navedenem obdobju deluje po počitniškem voznem redu.

Onemogočena sta opravljanje tehničnih pregledov in delovanje tahografskih delavnic. Vozniška in prometna dovoljenja, ki bodo potekla v tem obdobju, bodo podaljšana do 9. 5. 2021. Prepovedano je tudi opravljanje letov splošnega letalstva z izjemami.

Državna uprava v tem obdobju izvaja le nujne naloge. Na delovnih mestih je lahko največ 20% javnih uslužbencev.

Obvezna je namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Služba za podporo Štabu CZ RS je koordinirala aktivnosti za organiziranje pomoči Slovenske vojske pri selitvi postelj in ostale opreme iz Bolnišnice dr. Petra Držaja na Kliniko za Infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani.  Naloga bo izvedena 2. 4. 2021.  

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju proti COVID-19.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pri prevozu brisov. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID- 19. Zaradi ukrepov, ki bodo veljali od 1. do 11. aprila 2021, so potekala usklajevanja glede organizacije dela, zagotavljanja varstva otrok za starše, ki nimajo možnosti za njihovo varstvo ter zagotavljanja toplih obrokov med izobraževanjem na daljavo.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnostiPristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. V skladu s sklepom Vlade RS bo od 1. 4. do 11. 4. 2021 prisotnost uslužbencev v objektih ministrstev zmanjšana na minimum.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.47 se je nad Martuljškimi slapovi, občina Kranjska Gora, poškodovala turna smučarka. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora in dežurna ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik so poškodovano smučarko oskrbeli na kraju. V Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa je s helikopterjem poškodovanko nato prepeljala posadka helikopterja Letalska policijska enota (LPE) skupaj s dežurno ekipo HNMP na Brniku.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 15.58 se je v naselju Davča, občina Železniki, pri padcu s konja poškodovala občanka. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka so poškodovanko na kraju oskrbeli, v UKC Ljubljana pa jo je s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP na Brniku.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.52 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) v spremstvu medicinskega osebja prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Koper

Ob 11.24 se je na območju Gažona, občina Koper, pod vodstvom Policije pričela iskalna akcija pogrešane osebe. Aktivirani so bili vodniki reševalnih psov Zveze reševalnih psov Obalne, Severnoprimorske in Notranjske regije. Pregledali so širše območje, vendar pogrešane niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Maribor

Ob 19.38 je v naselju Jakobski Dol v občini Pesnica osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci Javni zavod Gasilska brigada (JZ GB ) Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter posipali iztekle tekočine. Reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) so nudili pomoč pri oskrbi voznika.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.50 sta na cesti Zagorje –Trojane, občina Zagorje ob Savi, trčili osebni vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Trbovlje - mesto in Zagorje - mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na poškodovanih vozilih, nudili pomoč policiji in očistili vozišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.21 se je v Gortanovi ulici v Novi Gorici zaradi pregretega napajalnega kabla sušilnega stroja močno kadilo v kletnih prostorih stanovanjskega objekta. Gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) so stroj pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostor.

Izpostava Ptuj

Ob 8.11 se je v naselju Lancova Vas, občina Videm, na pogorišču podstrešnega stanovanja, kateri je bil uničen 31.3.2021, začel valit dim. Gasilci PGD Tržec so pogasili požar in ostrešje v velikosti 12 x 8 metrov pokrili s folijo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 18.57 je na Rogozniški cesti v Rogozi, občina Hoče – Slivnica, na dvorišču delavnice Amas-Montaža, gorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo v celoti uničil, so delno poskušali pogasit zaposleni, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Bohova in JZ GB Maribor.

Izpostava Ptuj

Ob 12.20 je v Zgornjem Leskovcu, občina Videm, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Leskovec in Tržec so zavarovali kraj požara, odklopili akumulator ter ogenj pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 14.52 je v Bušeči vasi, občina Brežice, gorela podrast v gozdu. Požar na površini pol hektarja so pogasili gasilci PGD Pirošica.

Izpostava Celje

Ob 11.56 je v Krajnčici v občini Šentjur zagorela podrast v listnatem gozdu na površini treh hektarov na težje dostopnem terenu. Gasilci PGD Šentjur, Slivnica, Lokarje, Dramlje, Kalobje in Ponikva so požar omejili in pogasili ter gasili posamezna žarišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.22 so na Trati v Kočevju, gasilci PGD Kočevje, posredovali pri gašenju, kjer je pogorelo okoli 1000 kvadratnih metrov suhe trave in podrasti.

Ob 13.33 je v bližini mestnega parka Rakova Jelša v Ljubljani gorela trava in grmičevje. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana ter nato rob pogorelega območja prelili z vodo in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 15.28 so v naselju Žeje, občina Domžale, zaradi iskrenja pri brušenju kovine zagorele bale slame v bližini. Požar, ki je zajel šest bal, so pogasili gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Žeje – Trojica.

Ob 17.13 je v naselju Stara Vrhnika, občina Vrhnika, zagorela trava. Požar na površini okoli deset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Stara Vrhnika.

Ob 17.20 je v naselju Rakitnica, občina Ribnica, zagorel kup vej slame in trave. Požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Rakitnica.

Ob 20.51 je zagorela trava pri Goriči vasi v občini Ribnica. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Goriča vas.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.34 je v naselju Stanetinci, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, zagorela podrast. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Sveti Jurij ob Ščavnici.

Ob 13.35 je ob avtocesti na relaciji Lendava – Turnišče, občina Lendava, gorela trava. Požar so pogasili gasilci Industrijska gasilska enota (IGE) Nafta Lendava.

Ob 15.15 je v Očeslavcih, občina Gornja Radgona, zagorela suha trava na površini okoli 200 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Gornja Radgona, Stavešinci in Negova.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.04 je krajanu v naselju Grgar, občina Nova Gorica, pri kurjenju ušel ogenj izpod nadzora na bližnji travnik. Travniški požar, ki je zajel okoli 1 hektar suhe trave in podrasti, so pogasili gasilci JZ GRD GE in PGD Nova Gorica.

Ob 17.36 je v zaselku Dol pri Čepovanu, občina Nova Gorica, gorela suha trava. Požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Čepovan.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.23 sta na Poganškem vrhu, občina Novo mesto, goreli podrast in suhe veje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov.

Ob 20.11 sta goreli suha trava in podrast ob železniški progi v Rosalnicah, občina Metlika. Gasilci PGD Metlika in Rosalnice so pogasili požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 13.18 je v naselju Stara Sušica, občina Pivka, gorelo v gozdu. Požar na površini okoli treh hektarjev so pogasili gasilci PGD Košana.

Ob 14.34 je v naselju Tomaj, občina Sežana, gorela suha trava. Požar na površini okoli 0,25 hektarjev so pogasili gasilci PGD Sežana in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS).

Ob 20.15 sta v Zalogu pri industrijski coni v Postojni gorela suha trava in odpadno vejevje na površini okoli 50 kvadratih metrov. Posredovali so gasilci PGD Postojna in požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 6.50 so na Kandijski cesti v Novem mestu gorele smeti v komunalnem zabojniku. Požar so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 13.47 so na cesti Novo mesto–Metlika pri naselju Vinja vas, občina Novo mesto, gasilci GRC Novo mesto očistili vozišče, na katerem je bil madež izteklega motornega olja v dolžini okoli kilometra.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.41 sta v naselju Podnanos, občina Vipava, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato kalibra 48 milimetrov, mase 1,25 kilogramov iz obdobja prve svetovne vojne in avstrijske izdelave.

Ob 14.34 sta v naselju Slokan, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato kalibra 80 milimetrov, mase 7,5 kilogramov iz obdobja prve svetovne vojne in avstrijske izdelave.

Izpostava Postojna

Ob 15.41 je krajan v Mali Bukovici v občini Ilirska Bistrica naletel na ubojna sredstva. Posredoval je pripadnik Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije, ki je na kraju najdbe odstranil 12 kosov streliva, italijanske izdelave ter raketni motor minometne mine, ameriške izdelave. Nevarne najdbe iz obdobja 2. svetovne vojne je prepeljal na varno v ustrezno skladišče do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.17 so v Keršovi ulici v Vojniku gasilci PGD Vojnik nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu obolele osebe.

Ob 9.05 so v ulici Na otoku v Celju gasilci PGE Celje odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Celje dostop do onemogle osebe.

Ob 10.31 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje iz kabine okvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili nepoškodovani osebi. O dogodku so gasilci obvestili pristojnega serviserja.

Ob 16.12 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 17.18 so v Ulici Tončka Dežmana v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem NMP Kranj dostop do preminule osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.22 so v Gradnikovi ulici v Kanalu gasilci JZ GRD GE Nova Gorica nudili pomoč pri prenosu obolele osebe reševalcem NMP Nova Gorica do reševalnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.56 so v Rodinah, občina Črnomelj, gasilci PGD Rodine pomagali pri prenosu invalida, ki je padel v stanovanju.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.38 so v Ulici Talcev v Zagorju ob Savi gasilci iz PGD Zagorje - mesto s tehničnim posegom odprli protivlomna vrata, omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe ter jim pomagali pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/