Skoči do osrednje vsebine

Aplikacija #OstaniZdrav prilagaja delovanje trenutni epidemiološki situaciji

Glede na trenutno epidemiološko stanje in prizadevanja za omejitev širjenja koronavirusa v Sloveniji in v tujini je epidemiološka stroka in tehnična ekipa, ki skrbi za delovanje aplikacije #OstaniZdrav, po zgledu nemške različice Corona Warn App (CWA) prilagodila parametre, ki se uporabljajo za izračun stanja tveganja.

Namen spremembe je hitrejša in bolj učinkovita zaznava morebitnega tveganega stika.

Pred spremembo parametrov je moral stik, da bi se upošteval v izračunu skupnega tveganja, trajati 10 minut, po novem pa se ta čas skrajšuje na 5 minut. Hkrati je večja tudi zgornja mejna vrednost slabenja signala iz 73 db na 79 db, kar pomeni boljše zaznavanje bluetooth signala (torej je lahko razdalja med dvema telefonoma z naloženima aplikacijama po novem večja, pa bosta aplikaciji signal vseeno zaznali).

Vse omenjene novosti bodo prenesene skupaj z dnevnimi ključi in jih uporabniki ne bodo opazili na prvi pogled.

Aplikacija #OstaniZdrav je poleg mask, razkuževanja rok in ohranjanja medosebne razdalje ključno orodje za zajezitev širjenja koronavirusa. Uporabnikom operacijskih sistemov Android in iOS je aplikacija na voljo od avgusta 2020, od februarja letos pa je #OstaniZdrav vključena tudi v mrežo sorodnih evropskih aplikacij, kar pomeni, da deluje tudi zunaj slovenskih meja.

V vmesnem času je bila aplikacija večkrat posodobljena, z namenom večje uporabne vrednosti, še boljše učinkovitosti ter odprave nekaterih napak, ki so se pojavile v praksi, pa so ji bile dodane nove tudi funkcionalnosti.

Delovanje aplikacije je za posameznika smiselno, če si jo ta naloži takrat, ko še nima znakov bolezni, aplikacija namreč deluje tako, da beleži morebitne izpostavljenosti tveganim stikom »za nazaj«. Uporabniki so na varen in anonimen način opozorjeni, da so bili izpostavljeni rizičnemu stiku ter s tem spodbujeni k še bolj odgovornemu ravnanju.