Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar obiskal UKC Maribor in mariborsko medicinsko fakulteto

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal mariborsko medicinsko fakulteto in tamkajšnji Univerzitetni klinični center (UKC). Seznanil se je s stanjem glede vpisnih mest, z razmerami v bolnišnici, epidemiološkimi razmerami, potekom zdravljenja in številom hospitaliziranih.
Minister in v. d. dekana na vhodu na Medicinsko fakulteto Univerze v Mariboru

Minister za zdravje Janez Poklukar in v. d. dekana Medicinske fakultete Univerze v Mariboru red. prof. dr. Iztok Takač na vhodu na fakulteto.

V prvem delu obiska je minister za zdravje Janez Poklukar obiskal medicinsko fakulteto v Mariboru. Ta bo v naslednjem letu prevzela pomembno dodatno število vpisnih mest, saj računajo na 120 do 130 študentov, prvič pa bodo v naslednjem študijskem letu vpisali tudi študijski program dentalne medicine, v letu 2022 pa tudi prvič študij farmacije. To bo povzročilo prostorsko stisko, zato že iščejo rešitve.

"Ko bomo govorili o tako imenovani izhodni strategiji, v času, ko se bo stanje epidemije spravilo na tako raven, da bomo lahko začeli normalno zdraviti, tako kot pred samo epidemijo, bomo potrebovali neke dodatne prostore in dodatno tehnologijo," je dejal direktor UKC Maribor Vojko Flis in dodal, da je težav z infrastrukturo veliko.

Minister Poklukar je obiskal tudi Univerzitetni klinični center Maribor, ki je preteklo leto zaključil s presežkom prihodkov nad odhodki, hkrati pa so z naslova evropskih sredstev za kritje nabav opreme za področje epidemije počrpali največ denarja. Minister je za doseženo pohvalil vodstvo, glede epidemioloških razmer pa je dejal, da imajo v bolnišnici največ težav z zagotavljanjem dodatnih postelj za bolnike s covidom-19, tako kar se tiče opreme kot kadra. "Trenutno se v Mariboru zdravi 133 takšnih bolnikov, od tega 22 na intenzivnem oddelku, kar pomeni, da sta na slednjem na voljo le še dve postelji."

Po pričakovanjih ministra bo v tem mesecu v Slovenijo prispelo med 340.000 in 350.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 štirih proizvajalcev. "Upam, da bo teh odmerkov maja še več. Koliko pa bomo dejansko lahko nadoknadili zaostanek pri cepljenju, bo v veliki meri odvisno od dobav Astra/Zenece, ki so bile do zdaj najmanj zanesljive," je dodal Poklukar.

Danes je Slovenija sicer prejela 45.600 odmerkov cepiva Astra/Zeneca, v aprilu pa pričakujemo tudi prvo dobavo cepiva Johnson & Johnson. Do julija naj bi prejeli več kot 200.000 odmerkov tega cepiva.