Skoči do osrednje vsebine

V Latviji uspešno končana integracijska vaja

Med 18. in 29. marcem je 40 pripadnic in pripadnikov slovenskega kontingenta misije Okrepljena prednja prisotnost (Enhanced Forward Presence - eFP) sodelovalo na integracijski certifikacijski vaji bojne skupine eFP Latvija na poligonu vojaške baze Adaži.

Bojna skupina je z uspešno izvedbo pridobila certifikat za bojno delovanje, delovanje so ocenjevali pristojni iz poveljstva Nata.

Pripadniki slovenskega inženirskega voda, ki delujejo v sestavi španske inženirske čete, so se izkazali izdelavo zaklonilnikov za obrambne položaje oklepnih bojnih vozil, zadrževalnih protioklepnih minskih polj in rušenjem cestnih mostov ter odsekov na glavnih vojaških komunikacijah. Po končani vaji bodo vključeni v sanacijo poligona. Na vaji so pripadniki slovenskega kontingenta delovali tudi v vlogi opazovalcev oziroma inštruktorjev enot in zmogljivosti inženirstva in usmerjevalcev združenega ognja.

Na vrhu Nata v Varšavi julija 2016 so voditelji držav in vlad vseh zaveznic soglasno sprejeli odločitev o namestitvi štirih večnacionalnih bataljonskih bojnih skupin (BBSk) tako imenovane okrepljene prednje prisotnosti (Enhanced Forward Presence, eFP) v Estoniji, Latviji, Litvi in na Poljskem.

Republika Slovenija je na vrhu Nata julija 2016 v duhu zavezniške solidarnosti izrazila pripravljenost za sodelovanje v večnacionalni BBSk eFP, prispevek kontingenta z do 50 pripadniki Slovenske vojske pa je najavila oktobra 2016 na zasedanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju. Pripadniki Slovenske vosjke delujejo v Latviji pod vodstvom Kanade kot vodilne države BBSk in ob soudeležbi Albanije, Italije, Poljske in Španije. Napoteni pripadniki SV sodelujejo pri izvajanju mirnodobnih aktivnosti sil eFP (vaje, usposabljanja, premiki za zaščito lastnih sil in druge mirnodobne aktivnosti za zagotavljanje in vzdrževanje celovite in okrepljene odvračalne ter obrambne drže Nata).

 

Lahko kolesno oklepno vozilo valuk na terenu.

Lahko kolesno oklepno vozilo valuk na terenu. | Avtor: SVNKON eFP

1 / 2