Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na uradnem obisku gosti namestnika predsednika Vlade Severne Makedonije Dimitrova

Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar na uradnem obisku gosti Nikolo Dimitrova, namestnika predsednika Vlade Republike Severne Makedonije za evropske zadeve. Minister dr. Logar je izrazil nadaljnjo podporo Severni Makedoniji na njeni evropski poti ter sogovorniku predstavil ključne vsebinske prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Osrednja tema pogovora je bila nadaljnja evropska pot Severne Makedonije. Sogovornika sta izpostavila pomen nadaljnjih reform za politično stabilnost države ter s tem tudi regije. Minister dr. Logar je poudaril, da bo Slovenija širitvenemu procesu še naprej posvečala posebno pozornost.

Minister in namestnik predsednika vlade sta izmenjala poglede tudi na širitveni proces Evropske unije. Minister dr. Logar je ob tem izrazil obžalovanje, da še vedno ni bil sprejet pogajalski okvir za Severno Makedonijo, ki bi dejansko omogočil začetek pristopnih pogajanj. Pozdravil je oktobra 2020 objavljeni širitveni sveženj ter izrazil strinjanje z oceno Evropske komisije, ki je potrdila nadaljnji napredek pri izvajanju reform v Severni Makedoniji. Izrazil je tudi pričakovanje, da bo takoj po sprejemu pogajalskega okvirja sklicana prva medvladna konferenca med Evropsko unijo in Severno Makedonijo.

Tema pogovora med ministrom dr. Logarjem in namestnikom predsednika vlade Dimitrovim je bila tudi pomoč Slovenije, namenjena Severni Makedoniji pri približevanju Evropski uniji. Pri tem je velik delež sodelovanja med državama vezan na izmenjavo izkušenj in prenos slovenskega znanja v kontekstu prilagajanja evropskim standardom. Minister dr. Logar je izpostavil, da si bo Slovenija tudi v prihodnje prizadevala za izvedbo kvalitetnih razvojnih projektov v Severni Makedoniji, posebno projektov dvostranske tehnične pomoči in takim, ki bodo prispevali k hitrejšemu vključevanju Severne Makedonije v EU. Slovenija bo letos okrepila tehnično pomoč administraciji Severne Makedonije pri približevanju EU, kjer sicer že izvaja tovrstno pomoč.

Sogovornika sta izmenjala ocene o aktualnih razmerah v regiji ter drugih aktualnih mednarodnih temah. Minister dr. Logar je poudaril pomen konstruktivnih odnosov s sosednjimi državami in pomen krepitve regionalnega sodelovanja. Namestnik predsednika vlade Dimitrov pa je sogovornika seznanil z aktualnimi razmerami v Severni Makedoniji.

Sogovornika sta izpostavila, da je sodelovanje med državama na vseh ravneh zelo dobro. Zavzela sta se za nadaljevanje rednega in intenzivnega političnega dialoga med obema državama. Strinjala sta se tudi, da je potrebno v trenutnih razmerah pokazati solidarnost pri reševanju gospodarskih in socialnih vplivov pandemije covida-19. Slovenija bo letos Severni Makedoniji za pomoč v boju proti pandemiji namenila materialno pomoč v višini 115.000 evrov.