Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. 3. 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 28. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.594.516 testiranj s PCR in HAG testi. 28. 3. 2021 je bilo opravljenih 6.393 testiranj, od tega 1.774 s PCR in 4.619 s HAG testi. Potrjenih je bilo 287 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 16,2 % pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 28. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 526 bolnikov s COVID-19, od tega 117 na intenzivni negi, 16 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 6 oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 29. 3. 2021 vključenih 1.247 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 89 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

Veljati je začel Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 46/21), v katerem so določene omejitve glede prehajanja državne meje.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Pripadnik Enote za psihološko pomoč CZ je izvedel razbremenilni pogovor v Klicnem centru za informacije o koronavirusu.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju proti COVID-19.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pri prevozu brisov. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Potekajo prilagoditve organizacije dela v povezavi z zaprtjem države od 1. do 11. aprila 2021, ko bodo v Sloveniji veljali strožji omejitveni ukrepi

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 19.38 je ob reki Savi v Radovljici, oseba padla in si poškodovala ramo in komolec. Gorski reševalci GRS Radovljica so jo na kraju oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.44 se je na vzletišču za jadralne padalce na Kovku, občina Ajdovščina, pri ponesrečenem vzletu poškodovala jadralna padalka. Posredovali so reševalci NMP Ajdovščina, gorski reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina in posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP z Brnika na krovu. Poškodovanko so prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 23.22 je v Zapodju, občina Litija, pri delu v kamnolomu delavec padel v kanal in si poškodoval ramo. Sodelavec ga je sam odpeljal v zdravstveno oskrbo v SB Trbovlje. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.54 je v naselju Zgornja Vižinga v občini Radlje ob Dravi na delovišču delavca obšla slabost. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so obolelo osebo z vrvno tehniko dvignili iz bazena in predali reševalcem ZRC Koroške – NMP Slovenj Gradec, ki so osebo na kraju oskrbeli in nato z reševalnim vozilom prepeljali v nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. V pripravljenosti za posredovanje so bili tudi gorski reševalci GRS Maribor–enota Radlje ob Dravi.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.40 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Ajdovščine v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.02 sta na Titovi cesti v Senovem, občina Krško, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, posuli po vozišču razlite tekočine, nudili pomoč policistom ter reševalcem NMP Krško, ki so na kraju oskrbeli v nesreči poškodovane tri osebe in nato prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.07 je na cesti Godovič–Medvedje Brdo, občina Idrija, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Idrija so odklopili akumulator in izvlekli avto nazaj na vozišče.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Brežice

Ob 9.35 je naselju Pod Vrtačo v Sevnici vlak povozil osebo. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč pristojnim službam na kraju.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.53 je na Ljubljanski cesti v Ivančni Gorici v podjetju IMP armature zagorel filter na silosu. Gasilci PGD Ivančna Gorica in Stična so požar pogasili, silos ohladili, objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero in nudili prvo pomoč dvema delavcema, ki sta se nadihala dima, do prihoda zdravnika ZD Ivančna Gorica in reševalcev NMP Ljubljana, ki so ju na kraju oskrbeli in enega prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.43 so v naselju Črniče v občini Ajdovščina zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Selo in GRC Ajdovščina so goreče saje pogasili, očistili dimno tuljavo, opravili pregled s termovizijsko kamero ter lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.13 je na Trubarjevi cesti v Šentjerneju v industrijskem objektu zagorelo v sistemu odsesavanja. Gasilci PGD Šentjernej, Cerov Log, Gorenje Vrhpolje, Maharovec, Mokro Polje, Orehovica in Stara vas-Loka so požar omejili in pogasili ter pregledali območje s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.47 je na Petkovi ulici v Ljubljani zagorelo v motornem delu osebnega vozila. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 11.59 sta v naselju Straža pri Raki, občina Krško, gorela suha podrast in grmičevje. Požar na površini okoli pol hektarja so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Senuše.

Izpostava Celje

Ob 14.51 je na Klancu v občini Dobrna gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci PGD Dobrna.

Izpostava Koper

Ob 1.58 je med Hrastovljami in Rižano, občina Koper, gorela trava ob železniški progi. Gasilci JZ GB Koper so pogasili požar na približno petih kvadratnih metrih.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.54 je v bližini Brniške ceste v Vodicah gorelo v gozdu. Požar, ki je zajel 70 kvadratnih metrov gozdne površine in podrasti ter nekaj dreves, so pogasili gasilci PGD Vodice in Zapoge.

Ob 16.59 je v naselju Češnjica, občina Ljubljana, pri požiganju podrasti občanu ogenj ušel izpod nadzora. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Sostro.

Izpostava Maribor

Ob 15.06 je v naselju Jareninski vrh, občina Pesnica, gorela suha trava. Požar na površini okoli 0,5 hektarja so pogasili gasilci PGD Jarenina.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.43 sta na Smuški cesti v Semiču gorela suha trava in podrast na površini okoli 1500 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Semič in Stranska vas.

Ob 17.17 je pri naselju Hudeje, občina Trebnje, gorela suha trava in podrast v gozdu na površini okoli 1,25 hektarja. Požar so pogasili gasilci PGD Trebnje in Račje selo.

Ob 17.19 je na Poganškem vrhu v Novem mestu gorela podrast v gozdu in bližnjem travniku. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Ob 18.11 je pri naselju Hudo, občina Novo mesto, ob železniški progi v gozdu gorela podrast. Požar na površini okoli hektarja so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Ob 19.04 je ob ulici Livada v Novem mestu na brežini ob železniški progi gorela suha trava. Požar so na površini 200 kvadratnih metrov pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Ob 21.16 so med naseljema Vejar in Gorenjim Medvedjim selom, občina Trebnje, gorele smeti, odpadni deli avtomobilov in podrast v gozdu. Gasilci iz PGD Trebnje in Račje selo so požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 15.57 sta na Reški cesti v Prestranku, občina Postojna, gorela trava in grmovje. Požar na površini okoli pol hektara so pogasili gasilci PGD Slavina in Postojna.

Izpostava Ptuj

Ob 19.30 sta v kraju Gradišče, občina Videm, goreli trava in podrast. Gasilci PGD Leskovec so požar na površini okoli dva hektara pogasili, obvarovali gospodarski objekt in oskrbeli osebo, ki je utrpela opekline. Reševalci NMP so jo prepeljali v Splošno bolnišnico Ptuj.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.22 se je v Tomšičevi ulici v Ljubljani kadilo iz manjšega koša za smeti. Gasilci GB Ljubljana so koš za odpadke zalili z vodo.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Brežice

Ob 12.38 se je na Rostoharjevi ulici v Krškem pri izvedbi gradbenih del poškodoval plinovod. Gasilci PGE Krško so zavarovali širšo okolico, odstranili vse vire vžiga, opravili meritve koncentracije plinov in kraj varovali do zaključka sanacije plinovoda. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.03 se je na Šlandrovi cesti v Velenju razlilo hidravlično olje. Gasilci PGD Velenje so vozišče posuli z absorbcijskim sredstvom in očistili z vodo.

Ob 18.46 je bilo na Cesti na Gorenje v občini Zreče razlito olje po cestišču. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka in z absorbentom nevtralizirali razlit oljni madež.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.32 sta v naselju Paljevo v občini Kanal ob Soči pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in do uničenja shranila na varno najdenih več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev italijanske in avstrijske izdelave iz prve svetovne vojne v skupni masi 13,35 kilogramov.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.46 so v Gorenji vasi pri Čatežu, občina Trebnje, pri zemeljskih delih našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so ob prisotnosti policije na kraju najdbe nadzorovano uničili protitankovski kumulativni izstrelek kalibra 89 milimetrov, angleške izdelave iz obdobja II. svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 5.40 so pri Jelšanah, občina Ilirska Bistrica, naleteli na ročno bombo, italijanske izdelave, iz obdobja II. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske ter Ljubljanske in Gorenjske regije sta nevarno najdbo uničila na kraju. Obveščene so bile ustrezne službe.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Kranj

Ob 7.41 je bila v naseljih Prebačevo, Voklo, Voglje, občina Šenčur, prekinjena oziroma motena oskrba s pitno vodo zaradi okvare na javnem vodovodnem omrežju. Dežurni delavci KP Kranj bodo okvaro odpravili do 18. ure.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 11.19 se je na Deteljici v naselju Bistrica pri Tržiču, občina Tržič, pri padcu v stanovanju poškodovala starejša oseba. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so v stanovanje vstopili skozi okno, odprli vhodna vrata in tako omogočili vstop reševalcem NMP Tržič do poškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.28 so na Idrijski ulici v Ljubljana gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanjskega objekta in tako omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana do onemogle osebe.

Ob 20.12 se je v Triglavski ulici v Ljubljani v stanovanju v prvem nadstropju večstanovanjske stavbe nahajala obolela oseba, ki ni mogla odkleniti vhodnih vrat stanovanja, prav tako pa svojci s ključi niso mogli vstopiti. Gasilci GB Ljubljana so skušali vstopiti v stanovanje skozi balkonska vrata, medtem pa je občanka uspela vrata odkleniti in omogočila vstop svojcem in reševalcem NMP Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.05 so gasilci PGD Cerkno v Platiševi ulici v Cerknem s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu.

Ob 20.27 so v Gradnikovi ulici v Kanalu, občina Kanal, gasilci PGD Kanal pomagali reševalcem NMP ZD Nova Gorica pri prenosu težje obolele osebe iz četrtega nadstropja do reševalnega vozila.

Ob 22.08 so v ulici Kolodvorska cesta v Kanalu, občina Kanal, gasilci PGD Kanal pomagali starejši oboleli osebi, ker ji je v sanitarnih prostorih iztekala voda. Odpravili so napako in posesali vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 4.47 je v Koštialovi ulici v Novem mestu onemogla starejša oseba padla v stanovanjski hiši. Gasilci GRC Novo mesto so osebi pomagali vstati in jo prenesli na posteljo. Do poškodbe ni prišlo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/