Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. marca 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 26. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.575.248 testiranj s PCR in HAG testi. 26. 3. 2021 je bilo opravljenih 38.830 testiranj, od tega 6.767 s PCR in 32.063 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.253 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 18,5 % pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 26. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 497 bolnikov s COVID-19, od tega 107 na intenzivni negi, 62 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so 3 osebe okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 27. 3. 2021 vključenih 465 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 14 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju proti COVID-19.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pri prevozu brisov. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Večina ministrstev ima med vikendom organizirano dežurstvo. O posebnostih danes niso poročala.

 

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 20.49 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Starega trga ob Kolpi, 78 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Sodevcev, Dola, Vukovcev, Bojancev in okoliških krajev. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Brežice

Ob 9.51 je v naselju Bukošek, občina Brežice, pes ugriznil mlajšo osebo. Za otroka so poskrbeli v Splošni bolnici (SB) Brežice. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 13.49 se je na območju Raduhe v občini Solčava poškodoval turni smučar. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Koroške so poškodovanega oskrbeli in prenesli v dolino. Svojci pa so poškodovanega prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 11.48 se je na Potoški gori, občina Preddvor, poškodoval kolesar. Posredovali so reševalci GRS Kranj ter gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Preddvor, ki so osebo oskrbeli ter jo prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Kranj.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 9.29 si je v naselju Jelenik, občina Krško, pri delu z motorno žago občan poškodoval prste na roki. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško so občana na kraju ustrezno oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 16.14 se je na poti na Krvavec izgubila planinka. Posredovali so reševalci GRS Kranj in osebno našli na planini Dolga njiva. Pospremili so jo nazaj na pot zaradi goste megle.

Ob 18.43 so se na poti na Storžič, občina Tržič, izgubili trije alpinisti. Reševalci GRS Tržič so s pomočjo posadke helikopterja Letalske policijske enote (LPE) pregledali teren in našli pogrešane osebe. Nepoškodovane so pospremili v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Novo mesto

Ob 11.50 sta Na Brezovici v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so opravili pregled kraja dogodka. Reševalci NMP Novo mesto so eno osebo pregledali na kraju dogodka. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.17 so v Planini pri Sevnici, občina Šentjur, v proizvodnji zagoreli filtri na prezračevalni napravi v podjetju Tajfun. Gasilci PGD Planina, Dobje in Slivnica so poiskali izvor požara, požar omejili in pogasili ter prezračili in pregledali prostore. V pripravljenosti so bili gasilci PGD Kalobje in Prevorje.

Ob 17.14 je v Šmartnem ob Paki zaradi napaki na peči za centralno kurjavo zadimilo kurilnico v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Šmartno ob Paki so prezračili in pregledali prostore ter ugasnili in očistili peč.

Izpostava Kranj

Ob 11.39 so na Hotavljah, občina Gorenja vas - Poljane, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Požar so pogasili gasilci PGD Hotavlje.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.45 so v Trdinovi ulici v Novem mestu gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili goreče saje, odmaknili peč od dimnika, očistili dimniško tuljavo, odsvetovali kurjenje do sanacije dimnika in z detektorjem plinov izmerili prisotnost monoksida v posameznih stanovanjskih enotah.

Izpostava Postojna

Ob 18.27 je v Zagorju, občina Pivka, zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zagorje so nadzorovali gorenje saj, očistili dimnik in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 17.27 je v Črešnovi, občina Zreče, pri motornem delu zagorelo osebno vozilo. Občani so pogasili požar. Gasilci PGD Gorenje pri Zrečah so pregledali vozilo in odklopili akumulator.

Izpostava Koper

Ob 20.21 je na Fornačah v Piranu gorel avtobus. Požar, ki je avtobus uničil, so pogasili gasilci PGD Piran in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 10.32 je v naselju Šentlenart, občina Brežice, gorelo v naravnem okolju. Posredovali so gasilci PGD Brežice okolica in Brežice. Požar se je s travnate površine razširil še na staro zapuščeno stanovanjsko hišo. Gasilci so požar lokalizirali, s pomočjo avto lestev pogasili ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Brežice okolica. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 11.15 sta v Vidovici, občina Podčetrtek, gorela trava in grmičevje na površini okoli dveh hektarov. Gasilci PGD Pristava pri Mestinju in Podčetrtek so požar omejili in pogasili.

Ob 18.43 je v Malih Braslovčah v občini Braslovče gorelo drevo. Posredovali so gasilci PGD Braslovče, ki so požar pogasili.

Izpostava Koper

Ob 14.32 je v Luciji, občina Piran, gorela suha trava na parkirišču pred Marino Portorož. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Piran.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.20 so v ulici Roberta Blinca v Ljubljani, gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljani in PGD Ljubljana - Vič pogasili manjši požar suhih vej in podrasti.

Ob 19.49 je na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani zagorelo na deponiji avto odpada. Požar, ki je zajel lesen objekt v velikosti 21 x 6 metrov in smeti na površini okoli pet kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Vič in Trnovo ter gasilci GB Ljubljana.

Ob 20.38 je v bližini plaže ob jezeru v Kočevju gorela suha trava. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 22.24 je na Kolodvorski cesti v Kočevju gorela suha trava. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Maribor

 Ob 20.35 je v naselju Ranca, občina Pesnica, v bližini železniške proge gorela suha trava. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Pesnica in Pernica.

 Izpostava Murska Sobota

Ob 15.37 je v naselju Trimlini, občina Lendava, gorela suha trava. Požar, ki je zajel okoli tri are površine, so pogasili gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Nafta Lendava.

 Izpostava Nova Gorica

Ob 22.00 je nad Malim poljem v občini Ajdovščina gorela suha trava in podrastje. Požar na površini okoli 0,5 hektarja so pogasili gasilci PGD Col in GRC Ajdovščina.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.35 sta v bližini naselja Zajčji Vrh pri Stopičah, občina Novo mesto, gorela suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Dolž so pogasili požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov.

Ob 22.03 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorelo v naravnem okolju. Gasilci GRC Novo mesto so pogasili okoli 50 kvadratnih metrov suhe trave in podrasti.

Izpostava Ptuj

Ob 7.46 je ob Sestrškem jezeru v bližini naselja Sestrže, občina Majšperk, gorela podrast. Gasilci PGD Medvedce, Majšperk, Pragersko in Slovenska Bistrica so požar na površini okoli pol hektarja pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 12.22 je v Petrovčah, občina Žalec, v podjetju zagorela vsebina dveh kovinskih zabojnikov za mešane odpadke in papir. Gasilci PGD Dobriša vas-Petrovče, Drešinja vas in Žalec so požar omejili in pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 12.47 je v Tiroseku, občina Gornji Grad, občanka pri delu ob hiši naletela na minometno mino iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadniki državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Zahodno-Štajerske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so najdbo odstranili in uničili na primernem mestu.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.30 sta v naselju Vojščica v občini Miren–Kostanjevica pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varano najdeno topovsko granato, kalibra 75 milimetrov mase 7 kilogramov, italijanskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Ljubljana

Ob 2.29 je bila zaradi okvare daljnovoda motena dobava električne energije na širšem območju Slovenčeve ulice ter Glinškove in Bratovševe ploščadi. Zaradi okvare je bilo v izpadu sedem trafo postaj, iz katerih se z električno energijo oskrbuje več tisoč uporabnikov. Dežurne ekipe podjetja Elektro Ljubljana so okvaro odpravili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 9.21 so v naselju Predoslje, občina Kranj, gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, s pomočjo avtolestve nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu ponesrečenca iz zgornje etaže zgradbe.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.13 so na Trojanah v naselju V Zideh, občina Lukovica, gasilci PGD Trojane pomagali reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 9.48 je bila v Gabrovki pri Zagradcu, občina Ivančna Gorica, v stanovanjskem objektu neodzivna oseba. Gasilci PGD Zagradec na Dolenjskem so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili vstop reševalcem ZD Ivančna Gorica do poškodovane osebe. Reševalci NMP Ljubljana so osebo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 19.01 se je v Smledniku, občina Medvode, v stanovanjski hiši nahajala neodzivna oseba.

Gasilci PGD Smlednik in Preska–Medvode so s tehničnim posegom odprli okno, vstopili v stanovanje ter odprli vrata objekta in tako omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana do poškodovane osebe. Reševalci so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 22.35 je v Novakovi ulici v Ljubljani v kopalnici stanovanja v večstanovanjskem objektu iztekala voda iz kotlička. Gasilci GB Ljubljana so zaprli vodo in tako preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Maribor

Ob 11.36 so v naselju Srebotje, občina Šentilj, gasilci PGD Ceršak, s tehničnim posegom odprli stanovanje v prisotnosti policije in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/