Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. marca 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 25. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.535.274 testiranj s PCR in HAG testi. 25. 3. 2021 je bilo opravljenih 33.826 testiranj, od tega 6.637 s PCR in 27.189 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.032 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 15,5 % pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 25. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 500 bolnikov s COVID-19, od tega 108 na intenzivni negi, 30 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 10 oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 26. 3. 2021 vključenih 1.207 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 137 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

 

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Izdal je Odredbo za preverjanje stanja in namena uporabe izposojenih zabojnikov Civilne zaščite.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Regijski štabi CZ so izvedli distribucijo hitrih antigenskih testov za zdravstvene domove.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju proti COVID-19.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pri prevozu brisov. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19. Nekatere občine so poročale o slabšanju epidemiološke slike.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 19.01 je med Slatnikom in Možicem na Soriški planini, občina Bohinj, turna smučarka trčila v drevo in se poškodovala. Gorski reševalci GRS Bohinj so jo oskrbeli na kraju nesreče in jo prepeljali do ceste, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Bled.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Brežice

Ob 15.28 se je na Černelčevi cesti v Brežicah pri padcu s skirojem poškodoval otrok. Reševalci NMP Brežice so ga oskrbeli na kraju in nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 16.06 se je v naselju Gmajna, občina Krško, občan poškodoval z delovnim strojem. Reševalci NMP Krško so občana oskrbeli na kraju in nato prepeljali SB Novo mesto.

Ob 19.13 se je v kraju Cirje, občina Krško, pri delu s traktorjem poškodoval občan. Reševalci NMP Krško so občana oskrbeli na kraju in prepeljali SB Novo mesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.29 se je v bližini zaselka Podpesek v občini Logatec pri delu v gozdu poškodoval občan. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Rovte, Zaplana in GRS Ljubljana so poškodovanemu nudili prvo pomoč in nato prenesli do reševalnega vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.03 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz SB Šempeter pri Gorici v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.56 sta v tunelu Golo rebro na avtocesti v smeri Maribora, občina Slovenske Konjica, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj nesreče, do prihoda reševalcev nudili v nesreči poškodovani osebi prvo pomoč, odklopili akumulator na osebnem vozilu, vozišče očistili razlitih motornih tekočin in odstranili poškodovano rezervno kolo na kombiniranem vozilu. V prometni nesreči se je ena oseba telesno poškodovala, katero so oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnjo oskrbo reševalci NMP Slovenske Konjice.

Ob 17.11 je v naselju Razbor, občina Šentjur, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in vozilo postavili nazaj na kolesa.

Ob 17.12 se je na Ljubnem prevrnil voznik s štirikolesnikom. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj nesreče, pregledali in obrnili vozilo nazaj na kolesa ter nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje in policiji. V nesreči poškodovano osebo so reševalci NMP na kraju oskrbeli in nato prepeljali v bolnišnico Celje.

Izpostava Kranj

Ob 11.59 sta na avtocesti Jesenice – Kranj pri priključku Brezje, občina Radovljica, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče in iz vozila s tehničnim posegom rešili voznika ter nato predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Radovljica in Bled, ki so poškodovano osebo oskrbeli na kraju. V času posredovanja je bila avtocesta proti Ljubljani zaprta za ves promet.

Ob 14.14 je na Kolodvorski cesti v Kranju avtobus trčil v objekt. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, vozišče očistili razlitih motornih tekočin in s tehničnim posegom iz avtobusa rešili ukleščeno osebo ter nudili pomoč pri oskrbi voznika reševalcem NMP Kranj.

Izpostava Maribor

Ob 10.58 se je na Cesti XIV. Divizije v Mariboru osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče in nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor, ki so ponesrečenca oskrbeli na kraju.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.45 sta v kraju Moravske Toplice čelno trčili osebni vozili. Pri tem so se poškodovale 4 osebe. Gasilci iz PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, osvetljevali, nudili pomoč reševalcem, policiji in vlečni službi, ter očistili cestišče izteklih tekočin. Poškodovane osebe so reševalci NMP Murska Sobota prepeljali v bolnišnico Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.55 je na cesti med Vipavo in Podnanosom pri odcepu za Manče, občina Vipava, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče, preventivno odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na kolesa ter z absorbentom posuli po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.13 so na relaciji Kotlje – Sele, občina Ravne na Koroškem, trčila tri osebna vozila. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem in PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj nesreče, na vozilih odklopili akumulatorje in nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 19.05 se je v naselju Javornik, občina Ravne na Koroškem,  voznica z osebnim vozilom zaletela v parkirano vozilo. Poklicni gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj nezgode, nevtralizirali razlite motorne tekočine in vlečni službi pomagali pri nalaganju vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.52 so se v naselju Brezova, občina Celje, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Celje in PGD Šmartno v Rožni dolini so pregledali dimniško tuljavo, s termovizijsko kamero pregledali tudi dimnik in okolico ter lastniku do prihoda dimnikarske službe odredili prepoved kurjenja.

Izpostava Koper

Ob 20.46 je v Premančanu, občina Koper, zagorela baraka. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Koper in PGD Hrvatini.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.05 so v Tolminu zagorele saje v dimniku objekta. Goreče saje so pogasili gasilci iz PGD Tolmin. 

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.52 je na odstavnem pasu na avtocesti Ljubljana – Novo mesto na Višnjegorskem klancu, občina Grosuplje, zagorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so požar, ki je osebno vozilo v celoti uničil, pogasili, odklopili akumulator in dodatno stabilizirali vozilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.25 je v Šentjanžu pri Dravogradu, občina Dravograd, v podjetju zagorel delovni stroj. Požar so pogasili gasilci PGD Šentjanž.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 14.51 je v Titovi ulici v Radečah zagorela suha trava. Požar, ki se je tudi razširil na ostrešje zidanega objekta, pogasili gasilci PGD Radeče in Jagnjenica.

Ob 17.09 je v naselju Andraž nad Polzelo, občina Polzela, zagorela suha trava. Požar so pogasili gasilci PGD Andraž, Polzela in Ločica ob Savinji.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.00 je nad vasjo Prapretno proti Sv. Primožu v občini Kamnik gorela trava in podrast. Požar na površini 20 x 50 metrov so pogasili gasilci PGD Kamnik, Gozd in Kamniška Bistrica.

Ob 15.10 je blizu naselja Dolenja vas pri Polhovem Gradcu gorela trava. Požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Polhov Gradec in Dvor.

Ob 15.21 je Pod jezom v Ljubljani gorela trava in podrast. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 15.35 je v naselju Predstruge, občina Dobrepolje, gorel kup lesenih odpadkov na odlagališču. Požar so pogasili gasilci PGD Videm in Ponikve.

Ob 16.02 je v Borovnici gorela podrast in suha trava. Požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Borovnica.

Ob 18.49 je pod sv. Ano v naselju Dolenji Lazi, občina Ribnica, gorela podrast in trava. Požar na površini okoli 0.5 hektarjev so pogasili gasilci PGD Dolenji Lazi.

Ob 19.18 so v Kamniški ulici v Ljubljani goreli železniški pragovi na trasi kamniške železnice. Požar so z ročnimi gasilnimi aparati pričeli gasiti zaposleni v bližnjem podjetju, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 19.41 sta ob Novomeški cesti v Kočevju goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 250 kvadratnih metrov so pogasili gasilci iz PGD Kočevje.

Ob 21.32 je na območju naselja Lavrica, občina Škofljica, v naravi na nenadzorovanem kurišču gorel naložen material. Gasilci iz PGD Lavrica so pregledali območje in nadzorovali izgoretje materiala. Med potekom intervencije je eden od gasilcev omahnil z lestve na intervencijskem vozilu in se poškodoval. Reševalci NMP Ljubljana so ga oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 23.25 je ob Zaloški cesti v Ljubljani na brežini reke Ljubljanice na manjši površini pod drevesom gorelo suho listje in vejevje. Požar so pogasili gasilci iz GB Ljubljana in PGD Ljubljana - mesto.

Izpostava Maribor

Ob 12.15 je v naselju Spodnja Voličina, občina Lenart, pri kurjenju vejevja zaradi vetra občanu ogenj ušel izpod nadzora. Občan je uspel omejiti požar pred prihodom gasilcev PGD Voličina, ki so nato dokončno pogasili požar.

Ob 17.25 je na Kurirski poti v Rušah gorela suha trava. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ruše.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.13 je nad naseljem Slamna vas, občina Metlika, občanu ušel ogenj izpod nadzora in se razširil v bližnji gozd. Požar na površini okoli 550 kvadratnih metrov suhe trave in podrasti so pogasili gasilci PGD Slamna vas in Metlika.

Ob 15.20 je v bližini Poganškega vrha v Novem mestu v gozdu gorela suha trava in podrast. Požar na površini okoli 700 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Izpostava Postojna

Ob 11.00 je v naselju Grobišče, občina Postojna, pri požiganju trave ogenj ušel izpod nadzora. Požar, ki je zajel pomožni objekt in na površini okoli 100 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Postojna, Slavina in Studenec.

Ob 12.35 je v naselju Malo Ubeljsko, občina Postojna, gorelo grmičevje v bližini avtoceste. Požar so pogasili gasilci PGD Studenec in Veliko Ubeljsko.

Izpostava Ptuj

Ob 9.50 je v Janškem Vrhu, občina Majšperk, v bližini cerkve zagorela suha trava in odpadno vejevje. Požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Majšperk in Ptujska Gora.

Ob 11.49 je na Belskem Vrhu, občina Zavrč, v gozdu zagorela podrast in suho vejevje. Požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Zavrč.

Ob 19.12 je v Lasigovcih, občina Dornava, zagorela podrast v gozdu. Požar na manjši površini so pogasili gasilci PGD Polenšak.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.58 je v naselju Ožbalt, v občini Podvelka, gorelo na travniku. Manjši požar so pogasili gasilci iz PGD Ožbalt.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 23.36 je v ulici Planina v Kranju gorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci iz GARS Kranj so pogasili goreč zabojnik in preprečili širitev požara na v bližini parkirana vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.01 je v Triglavski ulici v Ljubljani gorel zabojnik za odpadke. Požar je pričel gasiti občan z ročnim gasilnim aparatom, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana, ki so s hitro intervencijo preprečili širjenje požara na bližnje vozilo. Za pomoč so bili aktivirani tudi gasilci PGD Stožice in Tomačevo-Jarše, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.37 so v Industrijski coni v Bovcu v večjem kovinskem zabojniku goreli odpadki. Požar so pogasili gasilci PGD Bovec.

Ob 19.40 je v Ajdovščini gorel komunalni zabojnik za odpadke. Gasilci iz GRC Ajdovščina so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 18.31 so v Kosovelovi ulici v Domžalah med delom na vrtu z ročnim orodjem poškodovali cev plinovoda. Gasilci iz CZR Domžale so preprečili nadaljnje uhajanje plina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.45 je v naselju Kromberk v občini Nova Gorica na parkirišču podjetja iz tovornega vozila iztekla manjša količina motornega olja. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so oljni madež nevtralizirali in razmastili kontaminirano površino.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 11.47 je pri naseljem Vrbica, občina Ilirska Bistrica, občan našel detonator ročne bombe in ročni bombi. Ena bomba je bila angleške izdelave iz II. svetovne vojne, kalibra 60 milimetrov, druga pa kalibra 57 milimetrov, jugoslovanske izdelave iz obdobja JLA. Nevarne najdbe so na lokaciji uničili pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Ljubljanske regije.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 10.57 se je na Planini v Kraju v stanovanju večstanovanjskega objekta nahajala obnemogla oseba. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili patronažni sestri vstop do obnemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.48 je na Idrijski cesti v Ljubljani v stanovanjski hiši padla starejša oseba. Gasilci GB Ljubljana so v stanovanje vstopili skozi okno in omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana do ponesrečene osebe. Reševalci NMP so osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana na nadaljnjo oskrbo, gasilci GB Ljubljana pa so nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Ob 19.48 so v Jakopičevi ulici v Ljubljani gasilci iz GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli stanovanje in omogočili dostop oskrbovalki Zavoda Pristan do nepokretne oskrbovanke.

Izpostava Maribor

Ob 22.12 so v Osterčevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.30 so v ulici Pod Grčno v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna stanovanjska vrata in tako omogočili vstop reševalcem NMP Nova Gorica do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/