Skoči do osrednje vsebine

Urejanje parkirnih mest za kolesa na območju železniških postaj in postajališč

Direkcija za infrastrukturo je v letu 2020 v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor ter podjetjem SŽ-Infrastruktura, d. o. o. pričela z gradnjo dodatnih parkirnih mest za kolesa na območju železniških postaj in postajališč.

Zemljevid s 27 lokacijami urejenih parkirnih mest za kolesa na območju železniških postaj in postajališč

Zemljevid s 27 lokacijami urejenih parkirnih mest za kolesa na območju železniških postaj in postajališč

Na 27 lokacijah je bilo vzpostavljenih dodatnih 2192 parkirnih mest za kolesa, od tega je 320 parkirnih mest namenjenih izposoji koles, 182 parkirnih mest pa električnim polnilnicam. Po novem je na slovenskih železniških postajah in postajališčih na voljo skupaj 3323 parkirnih mest za kolesa.

Lokacije so bile opremljene z novimi pločevinastimi nadstreški, stojali in potrebno urbano opremo za uporabnike parkirišč za kolesa, kot so koši, klopi in servisni stebrički za popravilo kolesa. Na osmih lokacijah (Krško, Zagorje, Trbovlje, Litija, Škofja Loka, Kranj, Domžale, Nova Gorica) so odslej parkirna mesta nadzirana s kamerami. Poleg novih parkirnih mest so urejene tudi površine za postavitev in ureditev sistemov za izposojo navadnih in električnih koles, ki sta pomembna elementa razvoja strategije mobilnosti v prihodnjih letih.

Vrednost izvedenih del, ki so financirana iz Sklada za podnebne spremembe, znaša 2.957.763,65 evrov.

V prvi polovici leta 2021 bo objavljeno še javno naročilo za ureditev parkirnih mest za kolesa na preostalih 182 železniških postajah in postajališčih. Rok izvedbe je predvidoma do konca leta 2022.