Skoči do osrednje vsebine

S kadrovskimi okrepitvami bo Komisija za preprečevanje korupcije lahko okrepila izvajanje svojih pristojnosti

Državni zbor je potrdil besedilo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022, s katerim se Komisiji za preprečevanje korupcije v letošnjem in prihodnjem letu omogoča povečanje kadrovskega načrta za pet dodatnih zaposlitev.

S kadrovskimi okrepitvami, ki jih omogoča povečanje dovoljenega števila zaposlitev, bo Komisija za preprečevanje korupcije okrepila izvajanje pristojnosti, ki ji jih nalaga novela Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki je bila sprejeta konec lanskega leta. Predvsem bo lahko okrepila pristojnosti na področju izvajanja sistemskih nadzorov, nadzorov na področju nasprotja interesov in lobiranja interesnih organizacij, nezdružljivosti, omejitev poslovanja in na področju sprejemanja daril, ter nadzora na področju poročanja podatkov o premoženjskem stanju.

Z dodatnimi kadri bo Komisija uvedla oziroma nadgradila elektronsko poslovanje na področju obdelave sporočanja sprememb o premoženjskem stanju zavezancev in zapisov o lobističnih stikih, uvedla sistem, ki bo omogočal javno objavo podatkov o premoženjskem stanju funkcionarjev in vzpostavila javni elektronski register lobističnih stikov, ter nadgradila orodje za prikaz podatkov o denarnih tokovih javnega sektorja »Erar«.

Verjamemo, da bodo dodatne zaposlitve v prihodnjih dveh letih bistveno okrepile tako nadzorno kot tudi preventivno vlogo Komisije na področju integritete in preprečevanja korupcije.