Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Za razpravo o vladavini prava in stanju demokracije v Sloveniji si prizadevam že od leta 1987

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil videokonferenčne razprave o svobodi medijev in vladavini prava v Sloveniji. Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), je namreč danes nadaljevala razpravo o svobodi medijev in vladavini prava v Sloveniji, ki jo je začela 5. marca 2021.

Kot je v uvodu dejal predsednik vlade Janez Janša, si že od leta 1987 prizadeva, da bi Evropski parlament razpravljal o vladavini prava in svobodi medijev ter stanju demokracije v Sloveniji: "Takrat, na začetku, to ni bilo mogoče, ker je bila Slovenija še v Jugoslaviji, smo pa takšno pomoč takrat najbolj potrebovali, na neki način pa potrebujemo to razpravo tudi sedaj oziroma ves čas tranzicije, ki še vedno ni dokončana." Predsednik vlade je še poudaril: "Nobena skrivnost ni, da imamo v Sloveniji probleme z vladavino prava in svobodo medijev. Seveda pa na te probleme gledamo različno. Tisto, kar je objektivno merilo, pa so dejstva."

Ob tem je pozdravil, da se je tovrstna razprava odprla, in izrazil upanje, da današnja razprava ni zadnja: "Kar se tiče predstavnikov vlade, smo pripravljeni sodelovati kadar koli." Predsednik vlade je dodal, da upa, da bo epidemija čim prej končana, da bo razprava lahko opravljena tudi v živo in da bo časa za nastope in pojasnila dovolj ter pri tem ne bo cenzure. "Obžalujem, da smo dobili v zadnjih nekaj urah nekaj opozoril v smislu, da morate vi osebno odobriti, kaj bomo pokazali kot video, kar si me ne zdi velik prispevek k spoštovanju svobode medijev," je opozoril. 

"Kar se tiče stališča slovenske vlade, za razliko od prejšnjih vlad mi ne želimo ničesar skrivati, pripravljeni smo se pogovarjati o čemer koli, za kar kdor koli misli, da je problem z vladavino prava in svobodo medijev v Sloveniji, želimo le dovolj časa, da predstavimo tudi drugo plat, in seveda vabimo vse, ki mislijo, da je kar koli narobe, da pridejo v Slovenijo in se neposredno seznanijo s situacijo," je dejal predsednik vlade in dodal, da bi vsakdo iz tujine potreboval le kakšen teden bivanja, dobrega prevajalca in z njegovo pomočjo spremljanje medijev in političnega dogajanja pri nas in mu bo popolnoma jasno, kaj se v Sloveniji dejansko dogaja.

"Slika bo drugačna, kot je bila skušana biti prikazana s strani slovenskih predlagateljev," je poudaril predsednik vlade Janez Janša in dodal, da se zavedamo, da je današnja razprava, čeprav poteka v okviru Evropskega parlamenta, namenjena notranjepolitični situaciji v Sloveniji.

"Dvomim, da koga v Latviji, Luksemburgu ali na Portugalskem to zanima. Tako kot verjetno tudi nihče iz Slovenije ne spremlja posebej medijske situacije v Latviji ali na Portugalskem," je dejal in poudaril: "Ne skrivamo ničesar, želimo pa, da se stvari objektivno presojajo in da vsaka institucija spoštuje svoje pristojnosti."

Predsednik vlade Janez Janša je nato predlagal ogled videoposnetka, pripravljenega v angleščini, ki govori o napadih na novinarje, postopkih zoper novinarje, o poskusu umora novinarja v Sloveniji v času, ko je Slovenija že bila samostojna, na kar ne moremo biti ponosni. "Žal tisti, ki imajo polna usta svobode medijev, takšnih problemov, kot so problemi slovenskih novinarjev, ki so bili bodisi pretepeni skoraj do smrti ali pa odpuščeni iz službe, ko so umirali, tega ne vidijo," je dodal.

Ker evropska poslanka Sophia Helena Sophie in 't Veld (Renew/D66) videoposnetka kljub predhodnemu dogovoru in usklajevanjih ni želela predvajati, jo je predsednik vlade pozval, naj v praksi dokaže, da se zavzema za svobodo medijev, in videoposnetek predvaja. Zavrnil je tudi navedbe, da gre za tehnične težave, saj so strokovne službe Evropskega parlamenta potrdile, da tehničnih težav z videoposnetkom ni.

Videoposnetek, ki ga evropska poslanka, predsedujoča skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, ni želela predvajati, si je mogoče ogledati na tej spletni strani.