Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na zasedanju Evropskega sveta

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil videokonferenčnega zasedanja Evropskega sveta.

Voditelji in voditeljice držav članic EU so na zasedanju spregovorili o aktualnih razmerah v zvezi z epidemijo COVID-19. Prednostna naloga Evropske unije je pospešiti kampanje cepljenja po vsej EU. V ta namen bi bilo treba okrepiti prizadevanja za spodbuditev proizvodnje cepiv in povečanje preskrbe z njimi ter za zagotovitev večje preglednosti in predvidljivosti oskrbe. Voditelji so se strinjali, da morajo podjetja spoštovati pogodbene roke dobave, potrdili pa so tudi delitev cepiv po načelu pro rata, kot je veljalo doslej.

Voditelji držav članic EU so v nadaljevanju zasedanja opravili tudi razpravo o dogajanju v vzhodnem Sredozemlju. Pogovori so med drugim tekli tudi o postopni, pogojni in reverzibilni okrepitvi odnosov s Turčijo, prav tako pa so voditelji in voditeljice držav članic EU sprejeli informacijo o odnosih med EU in Rusijo.

Današnja razprava na Evropskem svetu je bila namenjena tudi gospodarski in digitalni agendi, sledil je še videokonferenčni evrski vrh v vključujoči sestavi s predsednico ECB Christine Lagarde in predsednikom Evroskupine Paschalom Donohoem, in sicer o mednarodni vlogi evra. Voditelji in voditeljice so se strinjali s skupno izjavo, v kateri so izrazili njihovo podporo krepitvi položaja evra na svetovnem prizorišču, tako da bi okrepili strateško avtonomijo EU, hkrati pa ohranili odprto gospodarstvo, prispevali k stabilnosti svetovnega finančnega sistema in podprli evropska podjetja in gospodinjstva.

V večernih urah so se voditelji in voditeljice držav članic EU prek videokonferenčne povezave srečali še z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, s katerim so spregovorili o strateških vprašanjih, povezanih s čezatlantskimi odnosi.