Skoči do osrednje vsebine

Predavanje državnega sekretarja dr. Raščana za slušatelje Diplomatske akademije Paragvaja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je danes, 26. marca 2021, sodeloval na virtualnem seminarju za slušatelje Diplomatske akademije Paragvaja, Inštituta za strateške študije ter Nacionalnega centra za obrambo Paragvaja. Predavanje je predstavljalo tudi navezavo stikov med diplomatskima akademijama v obeh državah, zato je udeležence uvodoma nagovoril vodja slovenske Diplomatske akademije dr. Andraž Zidar.
pred računalnikom

Državni sekretar dr. Raščan med predavanjem | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Osrednja tema predavanja državnega sekretarja dr. Raščana je bila predstavitev Strategije in Deklaracije zunanje politike Republike Slovenije. 

Državni sekretar dr. Raščan je ob tem spregovoril tudi o dvostranskih odnosih med Slovenijo in Paragvajem, ki v zadnjem letu s številnimi dogodki skupaj obeležujeta stoletnico rojstva dr. Branislave Sušnik, slovenske antropologinje, ki je svoje profesionalno življenje posvetila staroselcem v Paragvaju. Njena izjemna znanstveno-raziskovalna dediščina, za katero je prejela paragvajsko nacionalno priznanje, se zrcali tudi v muzeju Andres Barbero v Asuncionu. Obletnica predstavlja pomembno priložnost in spodbudo za krepitev vsestranskega sodelovanja med državama. 

Državni sekretar dr. Raščan se je dotaknil tudi širših odnosov med Evropsko unijo in Latinsko Ameriko. Izpostavil je izjemen pomen njunega tesnega političnega in gospodarskega partnerstva, ki temelji na skupni zgodovini ter skupnem zavzemanju za vrednote in načela, kot so človekove pravice in trajnostni razvoj. Obe regiji zato še posebej uspešno sodelujeta v Združenih narodih in ostalih mednarodnih organizacijah. Zagotovil je, da bo Slovenija med skorajšnjim predsedovanjem Svetu EU vso potrebno pozornost namenjala tudi krepitvi partnerstva med EU in Latinsko Ameriko. 

Napovedal je tretjo konferenco Dnevi Latinske Amerike in Karibov, ki bo v organizaciji slovenskega zunanjega ministrstva v virtualni obliki potekala med 19. in 23. aprilom 2021.