Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. marca 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 24. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.500.287 testiranj s PCR in HAG testi. 24. 3. 2021 je bilo opravljenih 34.077 testiranj, od tega 6.432 s PCR in 27.645 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.164 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 18,1 % pozitivnih testov. Do 24. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 198.376 in z dvema odmerkoma 106.929 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 24. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 501 bolnika s COVID-19, od tega 106 na intenzivni negi, 55 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so 4 osebe okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 25. 3. 2021 vključenih 1.044 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 147 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Regijski štabi CZ so pregledovali stanje zabojnikov Uprave republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR), ki so bili v okviru odziva na COVID-19 dani v uporabo upravičencem.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju proti COVID-19.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pri prevozu brisov. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19. Nekatere občine so poročale o poslabšanju epidemiološke slike. Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Štab CZ za Gorenjsko je poročal, da se v zdravstvene domove na Gorenjskem ne dostavlja naročenih količin doz cepiva.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.15 se je na pobočju Kališča v občini Preddvor jadralni padalec ujel v jeklenico tovorne žičnice in obvisel. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske je gorske reševalce Gorske reševalne službe (GRS) Kranj prepeljala v bližino kraja dogodka. Jadralnega padalca so s pomočjo vrvne tehnike nepoškodovanega rešili z jeklenice in ga spustili na tla ter pospremili v dolino.

Izpostava Ptuj

Ob 13.51 se je na travniku v naselju Gradišča, občina Cirkulane, prevrnil štirikolesnik. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ptuj so poškodovanega voznika oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila. Na vozilu so odklopili akumulator in ga stabilizirali, da ni zdrsnil po hribu.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 18.30 se je na Plešivcu v občini Velenje pri delu v gozdu poškodoval občan, ki mu je deblo stisnilo in poškodovalo nogo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj nesreče, rešili nogo iz pod debla, s pomočjo vrvne tehnike in koritastih nosil spustili ponesrečenega po pobočju in ga predali reševalcem NMP Velenje v nadaljnjo oskrbo.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 17.20 je helikopter Slovenske vojske s sekundarno ekipo na krovu prepeljal obolelo osebo iz Zdravstvenega doma Kočevje na zdravljenje v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.22 se je na avtocesti pri počivališču Zima v smeri Ljubljane zgodila prometna nesreča treh tovornih vozil ter osebnega vozila. Gasilci Poklicen gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine,  rešili ukleščeno osebo in pomagali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pri prenosu osebe. Ena oseba je umrla na kraju nesreče. Promet je preusmerjen preko počivališča Zima.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.15 sta na ajdovski obvoznici v Ajdovščini trčila kombinirano in tovorno vozilo. Posredovali so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, ki so odklopili akumulator na vozilu, nevtralizirali razlite motorne tekočine na vozišču in nudili pomoč avto vleki pri odvozu vozila. Za poškodovano osebo so poskrbeli reševalci NMP Ajdovščina.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.51 je v naselju Dobrava v občini Radlje ob Dravi med rekreativnimi aktivnostmi padel kolesar in se pri tem poškodoval. Posredovala je ekipa Zdravstvenega reševalnega centra (ZRC) Koroške - enota NMP Radlje ob Dravi, ki je poškodovanega kolesarja oskrbela na kraju ter ga reševalnim vozilom prepeljala v nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.34 so v naselju Začret v občini Celje zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Ljubečna, dimno tuljavo očistili ter prezračili prostore in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Izpostava Kranj

Ob 20.38 so občani opazili dim v večstanovanjskem objektu v Cankarjevi ulici v Tržiču. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču, Tržič, Križe, Kovor ter Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so na kraju ugotovili, da je šlo za dimniški požar, ki so ga pogasili ter objekt pregledali in prezračili.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.09 so v Zalogu pod Sveto Trojico, občina Domžale, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Studenec so goreče saje pogasili, dimnik očistili in s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt.

Ob 18.12 so zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše v naselju Verd, občina Vrhnika. Gasilci PGD Verd so pregledali objekt in vršili požarno stražo, dokler nevarnost požara ni minila.

Ob 19.56 je na Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani gorela vrtna uta. Požar, ki je uto uničil, so pogasili gasilci PGD Ljubljana Trnovo in Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 13.10 je v kraju Zavratec, občina Sevnica, zagorelo tovorno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Studenec.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 14.48 je pri kraju Kerinov Grm, občina Krško, gorela suha trava. Gasilci PGE Krško so požar na skupni površini okoli 3500 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.10 je zagorela trava v Kočevski reki, občina Kočevje. Gasilci PGD Kočevska reka so pogasili požar velikosti okoli 700 kvadratnih metrov.

Ob 14.45 je v Zagorici pri Dolskem, občina Dol pri Ljubljani, gorelo v gozdu. Gasilci GB Ljubljana ter PGD Klopce, Dol, Dolsko in Vinje so pogasili okoli 5000 kvadratnih metrov podrasti in nekaj dreves.

Ob 16.52 je zagorela trava pred cerkvijo Sv Janeza v Gorenjem Logatcu, ogenj pa se je zatem razširil na bližnjo smreko. Požar na površini koli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dolenji in Gornji Logatec.

Ob 20.19 sta v Novem Polju v Ljubljani med železniškima progama goreli trava in grmovje na površini okoli 200 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje.

Izpostava Maribor

Ob 13.37 je gorela je suha trava, grmičevje in podrast v naselju Gačnik v občini Pesnica. Požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Pesnica in Pernica.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.44 je na avtocestnem odseku Lendava–razcep Dolga vas v občini Lendava zagorela suha trava ob avtocesti na površini okoli 240 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Lendava.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.23 so gasilci PGD Šempeter pogasili goreče odpadke v Stjenkovi ulici v Šempetru pri Gorici v občini Šempeter – Vrtojba.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.28 je v gozdu na Poganškem vrhu v Novem mestu na več mestih gorelo listje in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 17.00 je pri naselju Jurišče v občini Pivka, vaščanki pri kurjenju na prostem ušel ogenj. Posredovali so gasilci PGD Palčje in pogasili približno 50 kvadratnih metrov zaraščene površine ter požarišče izdatno zalili z vodo.

Izpostava Ptuj

Ob 14.25 je v naselju Rodni Vrh v občini Podlehnik zagorelo na travniku. Gasilci PGD Podlehnik so požar na površini približno 500 kvadratnih metrov pogasili.

Ob 14.49 je v Rucmancih, občina Sveti Tomaž, pri požiganju odpadkov ogenj ušel izpod nadzora v gozd. Požar, ki je ožgal okoli 2100 kvadratnih metrov gozdne podrasti so pogasili gasilci PGD Trnovci in PGD Savci.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.38 je v Kromberku, občina Nova Gorica, iz tovornega vozila izteklo hidravlično olje. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost – Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so očistili in nevtralizirali 20 kvadratnih metrov onesnaženega cestišča.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.51 so našli topovsko granato kalibra 210 milimetrov, mase 102 kilogramov v Lokah v občini Nova Gorica. Aktivirana sta bila pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije in odstranila nevarno najdbo italijanske izdelave iz prve svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.29 našli neeksplodirano ubojno sredstvo v gozdu pri naselju Vrhpeč v občini Mirna Peč. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije, sta v prisotnosti policije na kraju najdbe nadzorovano uničila minometno mino kalibra 45 mm in sedem kosov pehotnega streliva, vse italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.43 sta v Kerševi ulici v Vojniku gasilca PGE Celje s tehničnim posegom odprla vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci NMP Celje so osebo oskrbeli.

Izpostava Kranj

Ob 17.27 so na Britofu v Kranju gasilci GARS Kranj s pomočjo avtodvigala postavili vozilo nazaj na cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.00 so pri Mošah, občina Medvode, gasilci GB Ljubljana z gasilskim čolnom iz reke Save pobrali dva poginjena laboda in ju predali dežurnemu higieniku Veterinarsko higienske službe.

Izpostava Postojna

Ob 11.10 so na ulici Prekomorskih brigad v Postojni, gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP Postojna, pri prenosu obolele osebe iz četrtega nadstropja večstanovanjskega objekta, do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/